Teenager har født IS-krigers barn: - Mange burde have medfølelse med mig

Den britiske teenager hævder, at hun ”bare var husmor”, og at hun "ikke gjorde noget farligt" i de fire år, hun levede under Islamisk Stats kalifat.

Shamima Begum skabte ophedet debat, da hun i sidste uge fra en flygtningelejr i Syrien fortalte, at hun nu ønsker at vende hjem til Storbritannien og sin familie.

Den 19-årige brite var højgravid og sagde til The Times, at hun ville gøre ”hvad som helst” for at kunne vende hjem.

Hun rejste selv til Syrien for at være med i Islamisk Stats kalifat, og under det fire år lange ophold oplevede hun at miste to små børn.

Nu har hun født en dreng på et syrisk hospital, hvor det er lykkedes Sky News at komme i kontakt med hende få timer efter fødslen.

- Jeg har opkaldt ham efter min afdøde søn. Det var det, min mand ønskede, siger Shamima Begum til Sky News.

Shamima Begum har skabt stor debat om hjemsendelser af kvinder, der støttede Islamisk Stat. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Hun flygtede fra Islamisk Stats sidste bastion i Baghuz i det østlige Syrien for to uger siden, fordi hun var træt af livet på slagmarken, og fordi hun samtidig var bange for, hvad der kunne ske med hendes ufødte barn.

Mange burde have medfølelse med mig på grund af det, jeg har været igennem

Shamima Begum

Nu håber hun, at hun kan komme ud af Syrien.

- Mange burde have medfølelse med mig på grund af det, jeg har været igennem. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, da jeg rejste, og jeg håbede, at hensynet til mig og mit barn ville lade mig komme hjem.

Sidste uge vakte det meget vrede, da Shamima Begum fortalte, at hun ikke fortryder, at hun tilsluttede sig Islamisk Stat.

Men vreden har tilsyneladende ikke fået hende til at skifte mening.

- (…) Jeg fortryder det ikke. Det har gjort mig til den, jeg er. Jeg er stærkere og mere hårdfør. Jeg ville ikke have fundet en mand som min i Storbritannien. Jeg fik mine børn, og det var en god tid. Men til sidst blev det svært, og jeg kunne ikke klare det mere.

Overvågningsbilleder gik verden rundt

Overvågningsbillederne fra lufthavnen af den dengang 15-årige skolepige og to af hendes veninder gik i februar 2015 verden rundt.

De tre unge piger, Shamima Begum, Kadiza Sultana og Amira Abase, gik alle sammen på uddannelsesinstitutionen Bethnal Green Academy, da de sammen stak af fra deres familier.

De tre teenagere havde sagt til deres forældre, at de bare ville være væk det meste af dagen.

Efter at være landet i Tyrkiet rejste de ind i Syrien.

Shamima Begum, der var 15 år gammel, da hun flygtede, fortalte til The Times, at hun rejste til hovedstaden for Islamisk Stat, Raqqa.

I Raqqa fødte Shamima Begum to børn, og da Islamisk Stat blev trængt ud af byen af en international koalition, tog Shamima Begum børnene med.

Men forholdene på flugt var hårde, og de to små børn døde af sygdom og fejlernæring.

- Det kom som et chok og ud af ingenting, og det var så hårdt, siger Shamima Begum.

Ophedet debat

Torsdag fortalte faren til en af de to andre piger til britiske medier, at pigerne var ”sårbare” over for at blive ”lokket” til at tage af sted, og at de ikke vil udgøre en fare, hvis de kommer tilbage til Storbritannien.

Samtidig sagde den britiske sikkerhedsminister, Ben Wallace, til BBC Radio 4, at han ”ikke vil sætte britiske statsborgeres liv på spil for at lede efter terrorister eller tidligere terrorister i en forfejlet stat”.

Indenrigsministeren i Storbritannien har udtalt, at han ”ikke vil tøve” med at forhindre briter, der rejste ud for at tilslutte sig Islamisk Stat, i at vende tilbage.

Omvendt har justitsministeren sagt til Sky News, at Storbritanniens regering ”ikke kan gøre folk statsløse”.

Jeg gjorde aldrig noget farligt eller bedrev propaganda eller opfordrede folk til at rejse til Syrien

Shamima Begum

Shamima Begum fortæller Sky News, at de britiske myndigheder ”ikke har nogen beviser for, at jeg har gjort noget ulovligt”.

- I Syrien var jeg bare husmor. I fire år gik jeg bare hjemme og tog mig af mine børn og min mand, siger Shamima Begum.

- Jeg gjorde aldrig noget farligt eller bedrev propaganda eller opfordrede folk til at rejse til Syrien.

Ifølge BBC-korrespondenten Daniel Sandford vil den britiske regering ikke aktivt hjælpe kvinder som Shamima Begum med at komme ud af Syrien, men hvis de af egen hjælp kan finde vej til et land med en ”anerkendt regering”, vil regeringen se, ”hvad den kan gøre”.

I må ikke opgive mig. Få mig hjem. Jeg vil ikke være her

Shamima Begum

Hvad det så dækker over, er stadig ikke helt afklaret, skriver korrespondenten.

Shamima Begum siger til Sky News, at hun ikke har været i kontakt med den britiske regering endnu.

Hun har heller ikke været i stand til at følge nyhederne om sig selv, fordi hun ikke har en telefon eller adgang til internettet. 

Men selvom hendes ønske om at rejse tilbage til Storbritannien er blevet mødt med vrede og ophedet debat, har hun et ønske til sin familie:

- I må ikke opgive mig. Få mig hjem. Jeg vil ikke være her.