Brexit

Syv Labour-medlemmer forlader partiet i protest

Labour-leder Jeremy Corbyn er skuffet over beslutningen, mens de syv tidligere medlemmer nu vil stifte eget parti.

Syv parlamentsmedlemmer har valgt at forlade Labour.

Det oplyser de syv medlemmer på en pressekonference i London mandag formiddag. 

Der er tale om Luciana Berger, Gavin Shuker, Chuka Umunna, Ann Coffey, Mike Gapes, Angela Smith og Chris Leslie.

- De sidste tre år har vist, hvor uansvarligt det ville være at overlade ledelsen af landet til Labours leder, siger parlamentsmedlem Chris Leslie, der understreger, at det ikke har været en let beslutning at forlade partiet.

Luciana Berger begrundede på pressemødet sin udmelding fra partiet med, at det er blevet "en antisemitisk institution".   

Vil stifte en ny gruppe

De nu tidligere medlemmer beretter, at de vil stifte en ny gruppe i parlamentet, men at de endnu ikke har lagt sig fast på, præcis hvilke forpligtelser de har over for hinanden. Det fortæller Chuka Umunna, som også opfordrer andre parlamentsmedlemmer - på tværs af partiskel - til at tilslutte sig det nye parti. 

Han understreger samtidig, at de er uafhængige, og at de derfor ikke nødvendigvis stemmer det samme i parlamentet. Hvorvidt man kan forestille sig, at de vil stemme med regeringen om for eksempel en Brexit-plan, vil de heller ikke svare på.

Corbyn er skuffet

Kort efter udmeldelsen har Jeremy Corbyn udtrykt ærgelse over, at medlemmerne har valgt at sige farvel til det parti, han står i spidsen for.

- Jeg er skuffet over, at de her parlamentsmedlemmer har følt sig ude af stand til at fortsætte med at arbejde sammen om den Labour-politik, der har inspireret millioner, og som førte til, at vi øgede vores stemmetal med den største andel siden 1945, skriver han på Twitter.

Ikke siden 1981 har så mange medlemmer forladt partiet på én gang. Dengang brød fire prominente medlemmer ud af partiet med begrundelsen, at partilinjen var blevet for venstreorienteret.

- Labour er blev kapret af den yderste venstrefløjs maskinpolitik, siger tidligere Labour-medlem Chris Leslie. Derfor har han og seks andre nu meldt sig ud af partiet.

Flere end forventet

Allerede i weekenden truede flere medlemmer med at gå, fordi de ikke var tilfredse med ledelsen. Det meldte flere britiske medier, heriblandt BBC.

Oprindeligt lød rygterne på, at fire til fem medlemmer ville forlade partiet.

Rygterne fik i weekenden én af partiets profiler, Stephen Kinnock, til at mane til besindighed. Politikeren, der i Danmark mest er kendt for at være den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, opfordrede de utilfredse medlemmer til at blive og tage kampen op.

- Vi har en pligt til at levere til de vælgere, som vi er valgt til at repræsentere og til at ændre landet til det bedre for. Og Labour er midlet til at opnå det, sagde han til BBC Radio 4 og fortsatte:

Stephen Kinnock med sin far, den tidligere Labour-leder Neil Kinnock, samt Helle Thorning-Schmidt og parrets ene datter i 2017.

- Der kan være mennesker i partiet, som man er meget uenig med. Men måden at vinde den kamp på, hvis man vil det, er ved at blive og kæmpe. Hans opfordring viste sig at være forgæves.

Stephen Kinnock har tidligere været direktør i World Economics Forum, men blev i 2015 valgt ind i det britiske underhus for partiet Labour. Hans far, Neil Kinnock, var leder af partiet fra 1983 til 1992.

Brændende uoverensstemmelser

Det er ikke kun Brexit-forhandlingerne, der har pustet til de ulmende gløder i centrum-venstre-partiet og fået uoverensstemmelserne til at true med at bryde ud i lys lue.

Labours leder Jeremy Corbyn står også for skud i den ulmende konflikt i partiet.

Også håndteringen af rygter om antisemitisme, der har præget partiet, er én af grundene til, at flere medlemmer truer med at forlade skansen.

I den forbindelse er især Labours leder, Jeremy Corbyn, kommet i fokus. Blandt andet efter at overrabbineren Lord Sacks beskyldte Corbyn for personligt at være antisemit.

Det skete, efter at Corbyn ifølge The Guardian havde udtalt, at zionister ikke forstår britisk ironi, og at han tidligere har deltaget i møder med den palæstinensiske gruppe Hamas.

673 klager om antisemitisme

Men han står ikke alene i skudlinjen. Ifølge BBC har Labour modtaget 673 klager om antisemitisme blandt partiets medlemmer siden april 2018.

Anklagerne er ikke blevet uddybet yderligere af partiet, men har allerede fået konsekvenser for flere medlemmer. 12 er blevet smidt ud af partiet, 96 er blevet omgående suspenderet, og yderligere 211 vil blive undersøgt nærmere.

Mens bølgerne går højt i Labour, er tiden ved at løbe ud i Brexit-timeglasset. Deadline for en aftale er 29. marts 2019, hvor briterne officielt træder ud af EU.

Hvis ikke det britiske parlament accepterer Mays aftale, vil der være tale om et ’hårdt Brexit’, der kan få store konsekvenser - også i Danmark.