Hellige krigere i fængsler er en 'tikkende bombe' – flere tusinde kvinder og børn sidder i lejre

Islamisk Stat kæmper lige nu indædt i landbyen Baghuz. Samtidig kæmper kurdiske myndigheder med antallet af tilbageholdte IS-krigere.

Verdens lande skal tage ansvar for de af deres statsborgere, der nu er tilbageholdt efter at have kæmpet for Islamisk Stat.

Det udtaler Abdulkarim Omar, der er i ledelsen for udenrigspolitiske relationer i den kurdisk-ledede region i Syrien.

Omkring 800 hellige krigere fra lande rundt om i verden sidder lige nu fængslet, og IS-soldaterne, der rejste til Syrien og Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat, er ifølge Abdulkarim Omar en ”tikkende bombe”.

Han siger til Reuters, at der er risiko for, at IS-krigerne kan slippe fri, hvis området, hvor de er tilbageholdt, bliver angrebet.

Han fortæller også, at 700 hustruer og 1500 børn er tilbageholdt og sidder i lejre for at afvente deres skæbne.  

Og hver dag vokser antallet støt.

USA’s præsident, Donald Trump, udtalte i weekenden, at landets europæiske allierede bør hente de omkring 800 tilbagefangne IS-krigere hjem fra Syrien for at stille dem for en domstol. 

- Alternativet er ikke godt, da vi i så fald vil være nødt til at løslade dem. USA ønsker ikke, at disse IS-krigere skal gennemsyre Europa, hvor de må forventes at tage hen, skriver præsidenten på Twitter.

Abdulkarim Omar siger dog til Reuters, at der ikke er nogle planer om at løslade fangerne.

Dødskamp i landsby

I Syrien forsøger terrororganisationen Islamisk Stat at holde fast i deres sidste bastion - den lille by Baghuz.

Syriens Demokratiske Styrker har omringet kalifatets sidste aktive krigere i Syrien, og weekenden igennem har de ihærdigt forsøgt at indtage det sidste Islamisk Stats-kontrollerede territorium i landet.

Men offensiven bremses af, at IS-krigerne holder omkring 1000 civile som gidsler og bruger dem som menneskelige skjolde.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat havde tidligere kontrol over store dele af både Irak og Syrien.

I 2014 tog den kontrol over cirka en tredjedel af Irak, herunder storbyen Mosul, men i dag er IS på tilbagetog og geografisk isoleret til det lille område ved Baghuz nær grænsen til Irak.

I september indledte Syriens Demokratiske Styrker (SDF) sin offensiv i området, hvilket har ført til, at hundredvis af krigere på begge sider har mistet livet.