Udland

Islamisk Stat bruger 1000 civile som skjolde, mens de klynger sig til den sidste bastion

Over 1000 civile meldes fanget blandt de tilbageværende IS-tilhængere i syrisk landsby.

Grebet strammes om terrorbevægelsen Islamisk Stats (IS) sidste bastion i den østlige del af Syrien.

Den seneste uge har Syriens Demokratiske Styrker (SDF) gennemført et hårdt pres med hjælp fra amerikanske luftangreb for at få fordrevet de sidste IS-krigere fra byen Baghuz.

Allerede lørdag meddelte hærchef Jiya Furat​, at sejren ville kunne udråbes inden for "meget kort tid"

- I et område, der er cirka 700 gange 700 meter, er IS netop nu omringet. Det er de sidste kampe i Baghuzs gader.

Men belejringen trækker ud. Det skyldes, at mange civile fortsat er fanget i det lille område af landsbyen, hvor de tilbageværende IS-tilhængere har forskanset sig og nu skjuler sig blandt de civile. 

En talsmand fra de kurdisk-ledede SDF-styrker udtaler søndag til nyhedsbureauet AP, at IS har lukket alle veje ind og ud af området, og at de bevæger sig i det skjulte via tunneller og huler.

Ifølge talsmanden Mustafa Bali er over 1000 civile fanget og bliver forhindret i at flygte.

Vil begrænse civile tab

Udviklingen besværliggør offensiven mod Islamisk Stat, da SDF ønsker at beskytte de civile liv i Baghuz.

- Derfor har de stoppet kampene og afventer, at IS-krigerne derinde skal overgive sig. Det er status lige nu fra frontlinjen, selvom status kan ændre sig minut for minut, fortæller TV 2s journalist Claus Borg Reinholdt, der befinder sig i Dohuk i det nordøstlige Irak.

IS har tidligere brugt samme taktik, da desperat forsøgte at fastholde deres greb i byer som Mosul i Irak og syriske Raqqa. 

Begge byer blev til sidst befriet, men fremrykningen var dengang voldsommere og skete med store civile tab, hvilket dengang førte til kritik af SDF og de amerikanske luftbombardementer. 

- Det er dét, som SDF og det amerikansk-ledede luftvåben forsøger at undgå igen. Forventningen er, at Islamisk Stat til sidst bliver nødt til at overgive sig, da de ikke kan blive ved med at holde stand eller slå militært tilbage, siger Claus Borg Reinholdt.

Soldat forventer byen fri inden for få dage

Terrorbevægelsen Islamisk Stat havde tidligere kontrol over store dele af både Irak og Syrien.

I 2014 tog den kontrol over cirka en tredjedel af Irak, herunder storbyen Mosul, men i dag er IS på tilbagetog og geografisk isoleret til det lille område ved Baghuz nær grænsen til Irak.

I september indledte SDF sin offensiv i området, hvilket har ført til, at hundredvis af krigere på begge sider har mistet livet. 

Nu afventer de kurdisk-ledede styrker, at de omringede IS-tilhængere opgiver, så styrkerne kan rykke ind og erklære terrorbevægelsen besejret.

 - Vi kan ikke komme nærmere på grund af de civile, siger SDF-soldaten Hamza Shaddadi til nyhedsbureauet AFP. 

Han tilføjer, at byen vil være fri for IS-krigere "i løbet af få dage".

USA's præsident, Donald Trump, har varslet, at han vil trække de 2000 amerikanske tropper ud af Syrien, når Islamisk Stat er besejret.