Tusindvis af piger og kvinder rejste for at blive gift med hellige krigere – kun få procent er vendt tilbage

Bare 256 ud af 4761 kvinder er ifølge rapport vendt tilbage til deres hjemland. Mange opholder sig i lejre eller er forsvundet.

Hvad blev der af de tusindvis af kvinder, der rejste til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat?

Og hvad stiller man op med dem, der nu ønsker at vende tilbage til deres hjemland?

De spørgsmål er lige nu aktuelle igen, efter adskillige danske og internationale medier torsdag skrev, at den britiske teenager Shamima Begum efter fire år hos Islamisk Stat nu ønsker at vende hjem til Storbritannien og sin familie.

Overvågningsbillederne fra lufthavnen af den dengang 15-årige skolepige og to af hendes veninder gik i februar 2015 verden rundt.

Torsdag fortalte faren til en af de to andre piger til britiske medier, at pigerne var ”sårbare” over for at blive ”lokket” til at tage af sted, og at de ikke vil udgøre en fare, hvis de kommer tilbage til Storbritannien.

Samtidig sagde den britiske sikkerhedsminister, Ben Wallace, til BBC Radio 4, at han ”ikke vil sætte britiske statsborgeres liv på spil for at lede efter terrorister eller tidligere terrorister i en forfejlet stat”.

Ifølge BBC-korrespondenten Daniel Sandford vil den britiske regering ikke aktivt hjælpe kvinder som Shamima Begum med at komme ud af Syrien, men hvis de af egen hjælp kan finde vej til et land med en ”anerkendt regering”, vil regeringen se, ”hvad den kan gøre”.

Jihad-Tinder

I takt med at en international koalition tvang Islamisk Stat i defensiven og fordrev medlemmerne fra store byer som Mosul og Raqqa, begyndte kvinder og børn at forlade organisationen.

Og dermed begyndte beretningerne om livet hos Islamisk Stat at pible frem.

I skal ikke lede efter os. Vi vil tjene Allah og dø for ham

Afskedsbrev

Blandt andet har Ritzau tidligere beskrevet, hvordan nogle af kvinderne fortæller, at de søgte ned til 'Det Islamiske Kalifat' i håb om et nyt liv med stærkt troende mænd.

Men de fortalte, at de kom ned til noget helt andet, end de havde ventet:

Sexfikserede IS-krigere og kvinder, som giftede sig og blev skilt op til seks gange.

En fransk kvinde har beskrevet, at nye kvinder i kalifatet blev udsat for en form for 'speeddating' med IS-krigere - en slags jihad-Tinder.

- Efter 20 minutters samtale er det ja eller nej. Hvis der er enighed, bliver parret gift, sagde hun ifølge Ritzau.

Få procent af kvinderne er vendt hjem

Men selvom mange af de kvinder, der var rejst til Syrien eller Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat, nu har måttet se kalifatet falde og landområderne blive genindtaget af organisationens fjender, er det kun en meget lille procentdel af kvinderne, der er vendt tilbage til deres hjemland.

En rapport fra 2018 fra International Centre for the Study of Radicalisation ved King’s College London viser, at kun fire procent af dem, der er vendt tilbage, er kvinder.

Ifølge rapporten rejste i alt 41.490 udenlandske statsborgere til Syrien og Irak for at slutte sig til Islamisk Stat.

4761 af dem – eller omkring 13 procent – var kvinder.

Men ud af de knap 20 procent af de udenlandske statsborgere, der er vendt tilbage til deres hjemland, er kun fire procent kvinder.

Det svarer til 256 kvinder ud af de 4761.

Rapporten angiver dog, at der mangler data fra flere essentielle lande, hvilket skaber usikkerhed om tallene.

Så hvad er der så sket med kvinderne? Det er der ifølge rapporten stor usikkerhed om. Den peger på, at en del af dem kan være i lejre eller centre, eller at de kan være rejst videre til andre lande.

Rapporten peger også på, at der er risiko for, at en del af kvinderne er blevet dræbt i de hårde kampe, der har raseret i Syrien og Irak.

Af de 4761 kvinder er der nogle få, der har fået mere opmærksomhed end resten.

Her er et overblik over, hvad der skete med nogle af dem:

Sabina Selimovic og Samra Kesinovic

De to unge piger var bare 16 og 15 år gamle, da de i april 2014 stak af fra deres familier, der kommer fra Bosnien og bor i Wien.

Pigerne havde inden deres flugt interesseret sig for jihad på nettet og havde flere gange besøgt en moské i Wien.

- I skal ikke lede efter os. Vi vil tjene Allah og dø for ham, stod der i et afskedsbrev, der blev fundet, efter Sabina Selimovic og Samra Kesinovic rejste til Syrien.

De to piger rejste til Raqqa og blev en del af Islamisk Stats propaganda-apparat. Blandt andet blev der lagt billeder af dem på sociale medier, hvor de stod med automatrifler og var iklædt burkaer.

De blev ifølge flere medier tvunget til at blive gift med IS-soldater fra Tjetjenien. I oktober 2014 var der forlydender om, at de to piger havde fortrudt deres udrejse og ønskede at vende hjem.

Men en tragisk skæbne ventede dem.

Sabina Selimovic blev efter alt at dømme dræbt under kampe i 2015.

Hendes medrejsende, Samra Kesinovic, blev gjort til sexslave og skulle underkaste sig nye hellige krigere, der tilsluttede sig Islamisk Stat.

Hun forsøgte ifølge flere medier at flygte fra Raqqa flere gange, men da hun blev fanget i endnu et forsøg, blev hun banket til døde med en hammer, skrev medierne.

Det er imidlertid aldrig blevet officielt bekræftet.

Sally Jones

Den 45-årige brite rejste med sin søn til Syrien i 2013.

Inden da havde hun ifølge The Times haft en opvækst præget af uro. Hun havde i en periode været med i et punkband kun bestående af kvinder, og senere havde hun tjent penge ved at sælge parfumer.

Flere medier har beskrevet, at Sally Jones blev radikaliseret på nettet.

Efter hun havde tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, blev hun genforenet med sin mand, Junaid Hussain, der var rejst derned før hende og sønnen.

Han blev dræbt i et droneangreb, og inden længe fik Sally Jones tilnavnet 'Den Hvide Enke' i flere medier.

Hun blev herostratisk berømt for at være en dygtig rekrutteringsagent og cyberkrigs-ekspert for Islamisk Stat, der blandt andet opfordrede folk til at udføre terrorangreb i Storbritannien.

Derudover var hun meget aktiv på de sociale medier, hvor hun blandt andet skrev:

- Alle I kristne skal halshugges med en god, sløv kniv og have jeres hoveder sat på hegn i Raqqa. Kom her, og jeg gør det for jer.

Sally Jones’ aktive kamp for Islamisk Stat gjorde hende til et mål for den internationale koalitions bombeangreb, og i 2017 blev både Sally Jones og hendes nu 12-årige søn ifølge flere medier dræbt i et droneangreb.

Sønnen, der blev kaldt JoJo, var på det tidspunkt blevet trænet som en hellig kriger for Islamisk Stat.

Deres død er dog aldrig endeligt blevet officielt bekræftet.

Linda Wenzel

Den bare 15-årige tysker blev ifølge flere medier radikaliseret af en jordansk teenager.

Hun er blevet beskrevet som en pige, der var dygtig til matematik og de naturvidenskabelige fag i skolen, men interessen for andengradspolynomier og eukaryoter blegnede, da hun blev besat af islamismen og begyndte at gå med hijab.

Allerede inden hun tog til Syrien, blev hun via nettet gift med en IS-soldat fra Tjetjenien.

Manden døde dog, efter hun i 2016 var rejst til Raqqa. Inden da nåede de at få en søn.

Efter Linda Wenzel blev enke, blev hun ifølge internationale medier del af Al-Khansaa-brigaden, der kun bestod af kvinder.

De fungerede som moralpoliti og patruljerede i de store byer, der var indtaget af Islamisk Stat.

Brigaden tævede kvinder, der forbrød sig mod religiøse love – for eksempel ved ikke at være klædt korrekt eller ved at bevæge sig uden for hjemmet uden et mandligt familiemedlem.

Linda Wenzel blev tilbageholdt i ruinerne af Mosul i 2017. En video, hvor hun brød grædende sammen under sin tilbageholdelse, blev flittigt delt.

Siden er Linda Wenzel blev idømt seks års fængsel i Irak, og hun afsoner nu sin straf under barske forhold i et fængsel nær Bagdad.