Udland

Islamisk Stats sidste bastion er besejret

Nu indledes en årelang kamp med Islamisk Stats ideologi og radikalisering over nettet, vurderer ekspert.

Efter flere måneders kampe er Islamisk Stats tilhængere nu nedkæmpet i terrorbevægelsens sidste bastion i Syrien.

Dermed har terrorbevægelsen ikke længere kontrol over landområder i Syrien.

Det oplyser Det Hvide Hus' talskvinde, Sarah Sanders. Hun fortæller, at præsident Donald Trump har modtaget nyheden om udviklingen i Syrien af sin forsvarsminister, Patrick Shanahan.

Ifølge Sarah Sanders er Islamisk Stats territorium i Syrien nu "100 procent elimineret".

Terrorbevægelsens sidste aktive styrker befandt sig i den lille landsby Baghuz tæt på grænsen til Irak. 

Her var de omringet af de kurdiskledede koalitionsstyrker Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

SDF har de seneste måneder kæmpet for at overtage Islamisk Stats sidste territorium i Syrien, men kampene blev besværliggjort af, at IS-krigerne holdt civile som gidsler i byen og brugte dem som menneskelige skjolde. Langsomt er det dog lykkedes at presse terroristerne ud af byen, og nu meldes de sidste besejret.

Generobringen af Baghuz markerer afslutningen på de årelange kampe mod Islamisk Stat, der tidligere har kontrolleret store områder i Syrien og Irak. Terrorbevægelsen anses nu som geografisk besejret. Men den lever fortsat videre som terrorbevægelse, vurderer eksperter.

KORT: Ved årets begyndelse sad terrorbevægelsen kun på fire mindre områder i Syrien. På kortet herunder er Baghuz det mindste af de røde områder, nær floden Eufrat på grænsen til Irak.

Al-Qaedas udstødte udråbte kalifatet 

Bevægelsen Islamisk Stat tog for alvor sin begyndelse 29. juni 2014, da Abu Bakr al-Baghdadi i Al Nuri-moskeen i Mosul udråbte et kalifat over dele af Irak og nabolandet Syrien baseret på hans opfattelse af Islams oprindelige principper.

Inden da havde al-Baghdadi været leder af terrororganisationen al-Qaedas afdeling i Irak.

Med tiden blev uenighederne mellem al-Qaedas øverste ledelse og al-Baghdadi så store, at al-Qaeda i februar 2014 brød kontakten til afdelingen i Irak.

Derefter stiftede al-Baghdadi 'Islamisk Stat i Irak og Levanten', senere bare Islamisk Stat, og udnævnte sig selv til kalif i det nye kalifat.

Terror og henrettelsesvideoer

I de følgende år indledte Islamisk Stat geografiske fremstød og terroriserede befolkningen i et bælte på tværs af Irak og Syrien.

Terrorbevægelsen gjorde sig skyldig i adskillige krigsforbrydelser, herunder drab og massehenrettelser, tortur, kidnapninger og brug af børnesoldater.

Hurtigt blev de berygtet for at bruge internettet og sociale medier som led i en offensiv strategi: Det har dels tjent som propaganda for at hverve nye medlemmer og soldater, dels som frygtskabende platform til udbredelse af Islamisk Stats gerninger.

Blandt andet har terrorbevægelsen frigivet utallige henrettelsesvideoer. I august 2014 offentliggjorde de en video, der viser den amerikanske freelancejournalist James Foley blive halshugget, og de kommende måneder fulgte flere lignende videoer med drab på andre vestlige gidsler.

Den danske fotograf Daniel Rye sad sammen med James Foley og flere andre som gidsel i et af Islamisk Stats fængsler, men kunne vende hjem i live efter 398 dage i fangeskab og en løsesum på 15 millioner kroner. 

Islamisk Stat har siden oprettelsen påtaget sig ansvaret for en lang række terrorangreb rundt om i verden, herunder flere store angreb i Europa. I flere tilfælde har der dog været sået tvivl om, i hvilken grad bevægelsen havde kendskab til angrebet.

Forud for terrorangrebet i Danmark 14. og 15. februar 2015 havde gerningsmanden, Omar el-Hussein, på Facebook udtrykt sympati med flere islamiske grupper - blandt andre Islamisk Stat. Efterfølgende hyldede IS den danske terrorist i sit officielle magasin.

Kalifatets fald

I Irak og Syrien gik regeringsstyrker til modangreb på terrorbevægelsen og forsøgte at stoppe fremdriften, og i august 2014 gik en international koalition ind i kampen og deltog med luftangreb. I Syrien har Rusland og Iran støttet op om præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker i bekæmpelsen af Islamisk Stat.

Langsomt lykkedes det at bremse IS-soldaternes fremmarch, og i 2017 kunne styrkerne endelig meddele, at Islamisk Stat var på tilbagetog.

Særlig symbolsk var det, da IS i juli 2017 mistede kontrollen med byen Mosul i Irak, hvor kalifatet tre år forinden var blevet udråbt.

Få måneder efter blev IS også fjernet fra Raqqa, der siden 2014 havde fungeret som en hovedby for terrorbevægelsen i Syrien.

Siden har Islamisk Stat tabt yderligere territorium.

I slutningen af 2017 erklærede Irak, at IS var besejret og nedkæmpet i landet, og nu er det sidste territorium i Syrien altså også tabt for terrororganisationen.

Islamisk Stat lever videre

Men selvom det er lykkedes at fordrive Islamisk Stat fra begge lande, er kampene langt fra slut.

Flere eksperter og politikere har gjort det klart, at selvom Islamisk Stat skulle blive besejret geografisk, lever deres overbevisninger og visioner videre, og ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen vurderes der fortsat at være omkring tusindvis af IS-krigere i Irak og Syrien.

- Ideen om kalifatet og Islamisk Stats materiale på nettet er stadig til stede. Så vi skal stadig bekæmpe dem, der tror på en Islamisk Stat, og dem, der bliver radikaliseret over nettet.  

Derfor bliver det også en anderledes kamp fremover, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

- Vi går over til en fase, hvor vi ikke længere opererer mod en gruppe, vi ved, hvor er, og derfor ved, hvor vi skal angribe. Vi skal til at bekæmpe et netværk, som vi gør med al-Qaeda. Det kommer til at tage tid. Det kommer til at tage årevis, siger han. 

Se historien om Islamisk Stats opstigning og fald i TV 2s minidok 'Kalifatets blodige fald' på TV 2 PLAY: