Udland

Trump vil erklære nødretstilstand for at få grænsemur - anklages for 'groft magtmisbrug'

Det Hvide Hus bekræfter, at Trump vil erklære national nødretstilstand for at stoppe krise ved grænsen mod Mexico.

Efter flere måneder med uenighed om de statslige budgetter i USA har den amerikanske kongres natten til fredag dansk tid vedtaget en finanslov.

Store flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus har stemt for aftalen, der dog ikke indeholder finansiering af den grænsemur mod Mexico, som den amerikanske præsident, Donald Trump, ellers har kæmpet længe for.

Derfor vil han snarest erklære national nødretstilstand for at finansiere sin mur.

Det bekræfter Det Hvide Hus sent torsdag dansk tid ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Sikkerhedspolitisk og humanitær krise

Præsidenten agter dog at underskrive den seneste budgetaftale, der er blevet forhandlet i Kongressen, for at forhindre delvis nedlukning af statsapparatet.

Trump har tidligere været skeptisk over for budgetaftalen, fordi han ikke mener, at den adresserer det, han kalder en "sikkerhedspolitisk og humanitær krise" langs den sydlige grænse.

Det ultimative bevis på, at Trump har fejlet

TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz understreger, at man fortsat venter på at høre direkte fra præsidenten om, hvordan han vil håndtere situationen, og hvorvidt han rent faktisk vil gøre brug af sin mulighed for at erklære national nødsituation.

- Men hvis han gør det, er det det ultimative bevis på, at han har fejlet politisk, siger Jesper Steinmetz.

Han påpeger, at Trump lovede sine vælgere, at han ville bygge en mur, nærmest fra kyst til kyst, og at han ville få Mexico til at betale for den. Derefter lovede han, at Kongressen ville finansiere hans mur i de første to år af Trumps præsidentperiode, hvor hans eget parti, Republikanerne, sad på flertallet i både senatet og i Repræsentanternes Hus. Ingen af de to løfter er indtil videre blevet til noget.

- Nu gør han regnebrættet op og må erkende, at han ikke kan få Demokraterne med på sine planer. Derfor tyr han nu til den potentielle nødret. Hvis han gør det, vil han ramle ind i stribevis af sagsanlæg. Han vil også splitte sit eget parti. For der er stor modstand i egne rækker mod, at han gør det. Det her er beviset på, at han ikke kan skrue en politisk aftale sammen, som han ellers har lovet, siger Jesper Steinmetz.

Kræver 5,7 milliarder dollar

Den amerikanske finanslovsaftale indeholder 1,375 milliarder dollar til grænsebarrierer eller hegn, hvilket er langt fra de 5,7 milliarder dollar, som Trump havde krævet.

Trump vil bruge pengene til at bygge godt 320 kilometer mur på den lidt mere end 3000 kilometer lange grænse mellem USA og Mexico.

Præsidenten har tidligere truet med at erklære national nødretstilstand for at kunne finansiere muren uden at have Kongressens godkendelse. Det kan give ham mulighed for ad omveje at gå udenom Kongressen for at finde finansiering.

Og ifølge Jesper Steinmetz er grænsemuren så centralt et valgløfte for Donald Trump, at præsidenten ikke kan gå ind i en valgkamp for at blive genvalgt i november næste år, hvis han ikke har gjort det yderste for at få opfyldt sit løfte.

- Det her er et signal til hans vælgere; "Se her, jeg gør, hvad jeg lovede - eller jeg prøver ihvertfald at gøre det". Hvis det bliver stoppet eller forhindret af retssager, så bliver Trump og hans vælgere bare bekræftet i, at han er oppe imod et ondt politisk system, der ikke vil opfylde vælgernes ønsker. Og det kan vise sig at blive en fordel for ham, vurderer Jesper Steinmetz.

Modstandere vil gå domstolens vej

Flere politiske modstandere ventes at forsøge at gå domstolens vej for at stoppe præsidentens nødretstilstand.

Kort efter annonceringen fra Det Hvide Hus reagerede formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

Kort efter annonceringen fra Det Hvide Hus reagerede formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi. Video: Rikke Museth Janniche

- Det er ikke en nødretstilstand, der sker ved grænsen. Det er en humanitær udfordring for os. Præsidenten har lavet en afledningsmanøvre i Kongressen. Her sagde han: "Lad os respektere, hvad udvalget vil gøre". Og så vender han ryggen til det, sagde hun sent torsdag aften.

Nancy Pelosi tilføjer, at en potentiel demokratisk præsident kun kunne erklære en national nødretstilstand over "rigtige samfundskriser", og brugte klimaforandringer og våbenkontrol som eksempler.

Særligt kontroversielt

Og selvom amerikanske præsidenter tidligere har benyttet sig af muligheden for at erklære en national nødretstilstand, så er det særligt kontroversielt i Donald Trumps tilfælde.

- Han omdefinerer den begrundelse, som præsidenter bruger for at erklære undtagelsestilstand eller national nødret. Det er stort set kun blevet brugt af hans forgængere, når det gjaldt udenrigspolitiske spørgsmål, siger Jesper Steinmetz.

Den republikanske senator Roy Blunt er bekymret over udsigten til, at Trump vil erklære nødretstilfælde for at få bygget muren til den mexicanske grænse.

Han forklarer, at grunden til, at det amerikanske politiske system overhovedet har givet en præsident denne beføjelse, er, at præsidenten har mulighed for at handle i situationer, hvor det er i nationens interesse.

Den ret er hidtil primært blevet brugt uden for landets grænser. Eksempelvis under en krig, hvor præsidenten har kunnet beordre oprettelsen af militære landingsbaner og andre nødvendigheder, som skal ske hurtigere, end Kongressen kan nå at eksekvere.

- At han nu bruger et indenrigspolitisk spørgsmål, hvor han rammer hovedet mod en mur, er ifølge mange amerikanere ikke begrundelse nok til erklære national nødret. Til syvende og til sidst bliver det domstolene, som skal afgøre, om han er i sin gode ret til at gøre det. I dag er den udbredte holdning, at det vil være magtmisbrug, hvis han gør det, siger Jesper Steinmetz.

Groft misbrug af præsidentens magt

Samtidig planlægger det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus at vedtage en resolution, der tager afstand fra præsident Donald Trumps beslutning om at erklære en national nødsituation over grænsespørgsmålet.

Det fortæller en række ledende demokrater til avisen The Washington Post.

Jerry Nadler, der er formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, siger til avisen, at en såkaldt fælles resolution vil blive fremlagt de kommende dage.

- Det er et groft misbrug af præsidentens magt, siger Nadler til avisen om Trumps erklæring.

Har magt til at tilbageholde penge

Hvis Repræsentanternes Hus vedtager resolutionen, vil det tvinge det republikanske flertal i Senatet til at stemme om samme resolution inden for 15 dage.

- Det er et forsøg på at omstyrte den forfatningsmæssige tredeling af magten. Kongressen har magten til at tilbageholde pengene, understreger Jerry Nadler.

Han tilføjer, at Trumps beslutning "ikke kan tolereres".

Jerry Nadler bakkes op af en stribe kongresmedlemmer, og det demokratiske lederskab i både Repræsentanternes Hus og Senatet bakker op om resolutionen.

Hvis resolutionen ikke vedtages i Senatet, eller hvis Trump nedlægger veto, vil Demokraterne "udfordre erklæringen ved domstolene", lyder det i Washington Post.

Har forsøgt at tale Trump fra nødsituation

Ifølge tv-stationen CNN har det republikanske lederskab i Senatet i ugevis forsøgt at tale Trump fra at erklære en national nødretstilstand.

Senatsleder Mitch McConnell har sagt offentligt, at en afstemning om præsidentens erklæring vil få opbakning fra en række moderate republikanske senatorer.

Republikanerne kritiserede ofte tidligere præsident Barack Obama for at fortolke sine forfatningsmæssige beføjelser for bredt.

De er ifølge CNN bange for, at Trump med sin erklæring vil skabe en farlig præcedens, som eventuelt kommende præsidenter vil udnytte.

Kan lave lovgivning på egen hånd

- Hvis han får medhold i højesteret til at gøre det, er det en gigantisk sejr. Det er det bedste afsæt for blive genvalgt. Men det åbner samtidig muligheden for, at en fremtidig demokratisk præsident vil kunne erklære alle mulige indenrigspolitiske temaer for nationale krisesituationer, påpeger Jesper Steinmetz.

Han fortæller, at Nancy Pelosi torsdag påpegede, at en demokratisk præsident eksempelvis kan erklære, at hele våbenområdet med masseskyderier er så stort et nationalt problem, at det er en national nødretstilstand.

- Dermed kan præsidenten fuldstændig forbigå Kongressen og begynde at lave lovgivning på egen hånd og bruge penge, der var tiltænkt andre formål. Det er derfor, at Trump nu kan sætte et eksempel fuldstændig uden fortilfælde, forklarer Jesper Steinmetz.