Udland

Trump erklærer nødretstilstand for at få sin mur

USA har brug for en mur til at kontrollere grænsen til Mexico, siger præsidenten fredag.

Donald Trump har underskrevet en erklæring om national nødretstilstand i USA.

Præsidenten holdt fredag eftermiddag dansk tid et pressemøde fra Det Hvide Hus, hvor han annoncerede sin beslutning.

Det sker, efter at et stort flertal i Kongressens to kamre natten til fredag dansk tid stemte en finanslov igennem efter flere måneders uenighed om de statslige budgetter i USA.

Men aftalen indeholdt langt fra de 5,7 milliarder dollar, som Donald Trump har krævet til at finansiere en godt 320 kilometer lang mur på grænsen til Mexico. Det er årsagen til, at han nu vil erklære national nødretstilstand.

Finanslovaftalen sætter 1,375 milliarder dollar af til grænsebarrierer eller hegn. En nødretstilstand giver præsidenten mulighed for at gå udenom Kongressen for at finde finansiering til den grænsemur, han lovede under sin valgkamp.

Invasion ved grænsen

Ifølge præsidenten er USA ved at blive invaderet af stoffer, kriminelle og bander fra Mexico.

- Vi har ikke kontrol med vores egen grænse. Vi vil konfrontere den nationale sikkerhedskrise ved vores sydlige grænse, og vi gør det - på den ene eller anden måde, siger Donald Trump.

Det Hvide Hus havde i forvejen oplyst, at præsidenten ville underskrive budgetaftalen for at forhindre en ny delvis nedlukning af statsapparatet som den, der varede 34 dage fra december til januar.

Samtidig meddelte Sarah Huckabee Sanders, der er pressetalskvinde i Det Hvide Hus, at Donald Trump ville erklære national nødretstilstand. Præsidenten havde dog ikke selv udtalt sig om situationen - før nu.

Fredag efter pressemødet lagde hun et billede på Twitter af Donald Trump, der underskriver den bekendtgørelse, der aktiverer national nødretstilstand.

"Groft misbrug" af magten

Nødretstilstand er en mulighed, amerikanske præsidenter har haft siden indførelsen af bekendtgørelsen om National Emergencies Act i 1976. Den giver præsidenten særlige beføjelser til at træffe beslutninger uden om Kongressen.

Siden Jimmi Carter som den første aktiverede nødretstilstanden i 1979, har den været i brug 58 gange. Tre gange tidligere har den nuværende præsident Trump aktiveret den. Der er 31 igangværende nationale nødretstilfælde i USA. Du kan læse en gennemgang af dem alle her.

Selvom Donald Trump nu har taget det forholdsvis drastiske værktøj i brug, så er det ingen garanti for, at han får bygget sin mur, lyder det fra TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz..

- Men det er egentlig heller ikke så væsentligt. For med det, han har gjort i dag, har han demonstreret over for sine vælgere, at han er villig til at tage alle midler i brug for at forsøge at få opfyldt sit allermest centrale valgløfte, nemlig at få bygget en mur, siger han.

Det er langt fra alle, der mener, at situationen ved grænsen er en nødretstilstand. En demokratisk præsident ville kun erklære national nødretstilstand over "rigtige samfundskriser", lød det fra demokraten Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, efter annonceringen fra Det Hvide Hus.

Og domkraterne har også bebudet, at de vil forsøge at stoppe præsidenten.

- De siger, de vil bekæmpe ham politisk og juridisk. Det vil sige, at de vil indbringe det her spørgsmål for domstolene. Ganske enkelt fordi, siger de, der er tale om groft magtmisbrug, siger Jesper Steinmetz.