Udland

Ny prævention skal på mænds skuldre - viser lovende tegn i Afrika

Rwanda er Afrikas tættest befolkede land. Befolkningstilvæksten anses som en trussel mod landets ellers økonomisk gode udvikling.  Steve Terrill / Scanpix Denmark

Ny præventionsmetode giver nyt håb, og så slipper man for bøvlet med præservativerne.

Den skulle være god nok. Det skal ikke på dén – men på skulderen.

Og det er en gel, vi taler om. En ny form for prævention er ved at blive udviklet.

Det drejer sig om en gel, der indeholder et hormon, der hedder nestoron. Stoffet nedsætter produktionen af sædceller til et niveau, hvor en mand ikke kan gøre en kvinde gravid.

Gelen skal mænd smøre på det øverste af armene og skuldrene, hvorefter det aktive stof optages gennem huden.

Der er et verdensomspændende forsøg i gang, og her i Afrika er Kenya blevet udvalgt til at deltage i forsøget, der er i sin fase to. De foreløbige forsøg har været lovende.

Lige så vigtigt: Under fase et i forsøgene var der intet, der tydede på, at mandens libido blev nedsat. Og måske lige så vigtigt: Gelen efterlader ingen mærker på huden.

Lægevidenskaben har længe forsket i, hvordan mænd kan tage mere del i familieplanlægning eller undgå at få børn udenfor ægteskabet.

Ansvaret har i høj grad typisk ligget hos kvinden.

Præservativer kan være bøvlede

Mange mænd har problemer med præservativer.

De kan opleves som bøvlede, småpinlige eller som en decideret show-stopper. Som at spise en karamel med papiret på. Og metoden med at ”stå af i Roskilde” er en usikker vej at gå.

Lige nu opfordres kenyanske mænd, der er gift eller har en kæreste, til at henvende sig og være med i den videre forskning. Der skal bruges 60 par.

Børn er nuttede. Men der bliver født for mange af dem i Afrika. Her et underernæret spædbarn i en flygtningelejr i Sydsudan.

Parrene bedes også være indstillet på, at de skal blive i deres forhold i mindst de to år, som forsøget kører. Det kan være et problem.

Den mest lovende metode hidtil

Gelen har det tekniske navn NES/T og er blevet udviklet af flere internationale sundhedsorganisationer, skriver avisen The Daily Nation. Forsøget skal køre i flere lande verden over, blandt andet i Sverige.

Gelen fremhæves som det mest lovende, der er sket indenfor den del af prævention, som mænd står for. Mere lovende end p-pillen til mænd eller injektioner.

Sterilisation er selvfølgelig effektiv, men så er der ingen vej tilbage.

Især Afrika kunne godt have brug for en form for prævention, der er til at håndtere uden bøvl, og som er billig. Kontinentet oplever mange fremskridt, økonomiske, sociale og politiske.

Men det hele trues af en ukontrollerbar befolkningstilvækst.

For mange afrikanske babyer

Nogle steder i verden er der styr på befolkningstilvæksten, for eksempel i Kina,og andre steder, som for eksempel Rusland, går det den forkerte vej.

Men i Afrika er der ikke styr på befolkningstilvæksten.

Ganske vist vokser middelklassen i Afrika, men den fattigste del vokser endnu mere.

Fremskridtet kan ikke følge med alle de babyer, der bliver sat i verden. Om gelen er svaret på problemet er nok tvivlsomt, men noget må ske.

Også for vores skyld i Europa, hvis vi på længere sigt vil undgå at endnu flere afrikanere søger mod vores kyster.

I oktober sidste år viste en FN-rapport, at i år 2050 vil over halvdelen af verdens befolkningstilvækst være i Afrika syd for Sahara.