Brexit

May får ikke støtte til Brexit-plan efter overraskende afstemning

Tre ændringsforslag var til afstemning torsdag aften. To blev afvist og ét blev forkastet.

Torsdag aften var det britiske parlament samlet i Underhuset for at stemme om ændringsforslag til premierminister Mays Brexit-plan.

Efter afstemningen om de to ændringsforslag, der begge blev afvist, skulle parlamentet stemme om, hvorvidt premierministeren havde opbakning til at arbejde videre med sin Brexit-plan.

Men det stod hurtigt klart, at medlemmerne af parlamentet tilføjede premierministeren endnu et sviende nederlag, da 303 stemte imod hendes plan og 258 stemte for.

May har ønsket mandat til at forhandle videre om den såkaldte bagstopper ved grænsen mellem Irland og Nordirland, og hun har holdt fast i, at Storbritannien ikke vil forlade EU uden en aftale. Og netop dette var parlamentet ikke enig med hende i. 

- Det er meget overraskende. Hun manglede simpelthen 50 af sine egne folk, der sad i salen og undlod at stemme.

- Og det viser sort på hvidt, at hun ikke kan gøre dem tilfredse. De holder hele Brexit-forhandlingerne som gidsler, siger Peter James Stark, der er af britisk oprindelse og kommunikationsrådgiver og fulgte afstemningen i TV 2 News' studie.

May var ikke selv i salen

Også Lone Theils, der sad ved siden af og er tidligere korrespondent i Storbritannien, var noget overrasket over aftenens udfald:

De kommer ikke ud af stedet efter 2,5 år.

Lone Theils, tidligere korrespondent. 

- På en eller anden måde må man rive håret ud af hovedet på sig selv, når det bliver ved med at være to skridt frem og et tilbage. De kommer ikke ud af stedet efter 2,5 år, siger hun.

Theresa May var ikke selv til stede i Underhuset torsdag aften, og lederen af Labour, Jeremy Corbyn, havde derfor ikke mange roser tilovers for premierministeren:

- May kan ikke blive ved med at køre det sådan her. Det er overraskende, at hun ikke engang er til stede i salen, så hun kan se, at hendes strategi har fejlet. Hun burde komme herhen med det samme, sagde han.

Jeremy Corbyn er jo en fremragende retoriker, og han går lige i kødet på, at ministerens plan er faldet.

Hans Engell, politisk kommentator.

Den manglende tilstedeværelse undrer også tidligere minister og nuværende politisk kommentator Hans Engell:

Torsdag aften var det britiske parlament samlet i Underhuset for at stemme om ændringsforslag til premierminister Mays Brexit-plan. To blev afvist. Ligesom parlamentet afviste at støtte Mays fortsatte forhandlinger. Video: Kasper B. Andreasen

- Jeremy Corbyn er jo en fremragende retoriker, og han går lige i kødet på, at ministerens plan er faldet – og at hun i øvrigt ikke er i salen. Hvilket også er højst besynderligt, at hun under en debat som denne ikke er der. Hun er ikke forpligtet til at være der, men man kan undre sig over det, siger han.

Hvad skal der ske nu?

Blandt eksperterne er der enighed om, at resultatet ikke nødvendigvis vil få den store betydning for Theresa May.

Theresa May kan i virkeligheden fortsætte det arbejde, hun har påbegyndt

Divya Das, korrespondent TV 2.

TV 2s korrespondent i London, Divya Das, kalder aftenens udfald for en "pinagtig affære" for May og regeringen og uddyber:

Tre ændringsforslag var til afstemning torsdag aften. To blev afvist og ét blev forkastet. May mistede derudover støtten til at fortsætte sin Brexit-plan. Video: Kasper B. Andreasen

- I og med at ingen af afstemningerne hertil aften har været bindende, kan Theresa May i virkeligheden fortsætte det arbejde, hun har påbegyndt. Nemlig at tage rundt omkring i Europa for at tale med kollegaer samt tale med toppen i Bruxelles for at få nogle indrømmelser igennem.

- Og så skal vi frem til 27. februar, hvor der igen kan komme en afgørende afstemning i parlamentet, siger Divya Das.

Divya Das fremhæver, at ændringsforslagene jo kom fra oppositionen, hvor regeringen ikke kom i undertal, og at den sidste afstemning mest af alt var en formalitet, der skulle give dem mandat til at arbejde videre.

May: Vi arbejder videre

I en pressemeddelelse fra Downing Street lyder det ifølge The Guardian, at premierministeren netop er klar til at fortsætte sit arbejde:

Regeringen vil fortsætte arbejdet med EU, så vi sikrer, at vi kan forlade til tiden 29. marts.

Downing Street 10, pressemeddelelse. 

- Selvom vi ikke fik et flertal med os i aften, tror premierministeren fortsat på, at det ikke handler om en modstand til ændringer i aftalen om bagstopperen, men om at nogle konservative kollegaer ikke er villige til at droppe ideen om et ’no deal’.

- Afstemningen 29. januar er fortsat det eneste, som viser, hvad parlamentet vil have – og det er rettelig bindende bekymringer. Regeringen vil fortsætte med at forfølge dette med EU, så vi sikrer, at vi kan forlade til tiden 29. marts.

Deadline for en aftale er 29. marts 2019, hvor briterne officielt træder ud af EU. Hvis ikke det britiske parlament accepterer Mays aftale, vil der være tale om et ’hårdt Brexit’, der kan få store konsekvenser - også i Danmark.