Belgiske unge pjækker i tusindvis for klimaet uge efter uge

De unge har sat klimaet øverst på den politiske dagsorden i Belgien.

- Politikere, hvad venter I på? Tag jer nu sammen! 

17-årige Anuna De Wever er kravlet op i en lygtepæl og råber ud mod de mange tusinde tilhørere.

Det skal være slut med de dårlige undskyldninger. Klimaet redder ikke sig selv, og politikerne gør det heller ikke. Så derfor har gymnasieeleven fra den belgiske by Antwerpen selv taget taktstokken.

- Jeg gør det, fordi politikerne ikke er ambitiøse nok omkring klimaet. De voksne opfører sig som børn. Planeten er i fare, og vi er nødt til at redde den, for det er vores fremtid, det handler om, siger Anuna De Wever.

Sammen med 11.000 andre unge har hun droppet at tage i skole torsdag for i stedet at demonstrere i klimaets navn. For som hun siger: 

- Jeg synes, det er langt mere vigtigt at være her end at være i skole og få et eksamensbevis, hvis jeg ikke engang har en fremtid til at bruge den i.

Klimaet er blevet det vigtigste

Anuna De Wever har været med til at stifte bevægelsen Youth For Climate, som har fået unge belgiere i hobetal til at pjække fra skole hver torsdag og i stedet gå på gaden for klimaet.

Det er sjette torsdag i træk, at de unge demonstrerer, og nogle uger har mere end 30.000 unge marcheret med. Men hvorfor egentlig ikke demonstrere i weekenden, så de ikke behøvede pjække fra skolen?

- Vi prøvede at demonstrere om søndagen, men det var der ikke nogen, der lagde mærke til. Man siger, at vi ikke tager ansvar, når vi skipper skolen, men det er jo netop det, vi gør, siger Anuna De Wever.

De unges ildhu har allerede haft politiske konsekvenser i Belgien, fortæller Louise Knops, som er PhD-studerende ved Vrije Universiteit Brussel og har fulgt bevægelsen tæt.

"Jeg er ung, jeg gør mit bedste. Politikere, gør I resten?" spørger en demonstrant. Foto: TV 2

- De unge har sørget for, at klimaet er blevet det vigtigste på den politiske dagsorden i Belgien. Noget som alle partier pludselig er nødt til at tage alvorligt, siger hun.

De voksne gør det ikke godt nok

I løbet af de seneste måneder har der også været andre demonstrationer for klimaet i Belgien; nogle med helt op mod 70.000 mennesker i hovedstaden Bruxelles.

Men det har alligevel en helt særlig gennemslagskraft, når det er unge mennesker, som er på gaden, mener Louise Knops.

Med paroler som "giv os vores fremtid tilbage" gør de opmærksomme på, at det er dem, der kommer til at mærke konsekvenserne af politikernes manglende handlekraft.

- De unge har et meget stærkt budskab til de voksne: I gør det ikke godt nok, og det vil gå ud mere ud over os end over jer, fordi vi kommer til at leve længere, siger Louise Knops.

Det er slagkraftigt, når de unge konfronterer de voksne med virkeligheden, siger Louise Knops fra Vrije Universiteit Brussel.

Minister måtte trække sig

Med deres klare budskab og store tilslutning har de belgiske unge da også formået at gøre sig bemærket hos beslutningstagerne.

For nylig var den flamske klimaminister Joke Schauvliege nødt til at trække sig, efter at hun havde anklaget demonstranterne for at være styret udefra.

Hendes afløser, Koen Van den Heuvel, slog en anderledes forsonlig tone an, da Anuna De Wever og tre andre unge i denne uge var til møde med ham.

- De unge mennesker er ambitiøse omkring deres fremtid, og jeg synes, det er positivt, at man nu diskuterer klimaet ved alle middagsborde i landet på grund af de her demonstrationer, siger ministeren fra det flamske kristendemokratiske parti.

Belgierne skal til stemmeurnerne 26. maj, og ministeren er ikke i tvivl om, at mange vælgere vil sætte deres kryds på baggrund af klimaet.

- Klimaet bliver et af hovedtemaerne i den kommende valgkamp, spår Koen Van den Heuvel. 

17-årige Anuna De Wever er blevet et klimaikon i Belgien.
17-årige Anuna De Wever er blevet et klimaikon i Belgien. Foto: TV 2

Ministeren måtte i øvrigt acceptere, at mødet blev flyttet halvanden time. Anuna De Wever havde nemlig eftersidning på grund af sine skolestrejker.

Svensk forbillede

Anuna De Wevers forbillede, og kimen til hele den ungdomsbevægelse, som i øjeblikket finder sted på klimaområdet, er den svenske Greta Thunberg.

9. klasse-eleven, som under den svenske valgkamp i august startede med at pjække fra skole i klimaets navn.

Siden har hendes opfordring spredt sig til lande som Storbritannien, Tyskland, Schweiz og Australien. Også i Danmark har de unge været på gaden flere steder i landet, omend ikke i helt samme antal.

Thunberg selv er blevet et ikon, og ved klimakonferencen i Warsawa i december kom hun i en tale med en opsang til verdens stats- og regeringschefer.

Greta Thunberg var hård i sin kritik af verdens ledere under en tale ved COP24-topmødet. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

- I er løbet tør for undskyldninger, og vi er ved at løbe tør for tid, lød det blandt andet fra den 16-årige svensker.

Ikke råd til tålmodighed

Ifølge Louise Knops er det bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes at skabe et folkeligt momentum omkring klimaforandring, som har forplantet sig så mange steder.

"At skippe klimaet er værre end at skippe skole," er et af de unges budskaber. Foto: TV 2

- Jeg tror ikke, det kunne være sket for ti år siden, selv om man jo dengang godt vidste, klimaforandring fandt sted. Og det er nok en blanding af, at det er ved at gå op for folk, hvor meget det haster med klimaet, samt at de unge har lidt en anden attitude nu. De har ikke råd til at være tålmodige, siger hun.

Spørgsmålet er så, hvor det hele ender. Om demonstrationerne ebber ud, eller om de spreder sig. Og her bliver de kommende uger og måneder afgørende, mener forskeren.

'Jeg har ikke råd til at flytte til månen.'
'Jeg har ikke råd til at flytte til månen.' Foto: TV 2

- Klimaspørgsmålet har potentialet til at påvirke både det belgiske og det europæiske valg i maj. Men om det for alvor kan blive en global bevægelse, det vil vise sig. Klimafornægtelse eksisterer stadig rundt om i verden, siger hun.

14 grader i februar ikke normalt

Mængden af marcherende mennesker snor sig langsomt gennem Bruxelles' brede boulevarder. Musikken er høj, og der er noget for alle generationer; fra Turn Down For What til We Will Rock You.

Der er "bedsteforældre for klimaet" og "arbejdere for klimaet" - men frem for alt er der unge mennesker så langt øjet rækker. Alt fra folkeskoleelever til universitetsstuderende, med skilte som 'Flere træer, færre røvhuller' og 'Jeg har ikke råd til at flytte til månen'.

Marchen slutter med et løfte om, at de unge vil komme igen hver torsdag, indtil klimaproblemet bliver taget alvorligt.

Og næste torsdag får de selskab af ingen ringere end Greta Thunberg, annoncerer Anuna De Wever til stor jubel fra de forsamlede.

Det er en smuk forårsdag. Men problemet er, at det stadig er vinter.

- Så vidt jeg ved, er 14 grader i februar er ikke normalt, råber Anuna De Wever ud mod mængden.

Omkring 11.000 mennesker deltog i demonstrationen, som gik fra den nordlige til den sydlige banegård i Bruxelles.
Omkring 11.000 mennesker deltog i demonstrationen, som gik fra den nordlige til den sydlige banegård i Bruxelles. Foto: TV 2