Udland

NATO-chef: Vi forbereder os på en fremtid med flere russiske missiler

Trusselsbilledet fra Rusland fylder på mødet mellem NATO-alliancens forsvarsministre

Russiske missiler vækker bekymring på tværs af NATO-landene.

Det stod klart i dag, da NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, forud for et topmøde mellem alliancens forsvarsministre skulle redegøre for de vigtigste punkter på dagsordenen. 

- Rusland bliver ved med at overtræde atomnedrustningsaftalen ved at indsætte nye mellemdistanceatommissiler, sagde Stoltenberg.

Det, man kan frygte, er, at der kommer en form for våbenkapløb

Claus Hjort Frederiksen, Forsvarsminister (V)

Nye missiler bryder med aftale

Nedrustningsaftalen, den såkaldte INF-traktat, blev indgået mellem USA og Rusland sidst i 1980'erne, hen mod afslutningen af den kolde krig. 

Amerikanerne har for nylig valgt at trække sig fra aftalen, fordi de mener, at Rusland har overtrådt den med udviklingen af de nye missiler.

Missilerne kan ifølge den amerikanske efterretningstjeneste flyve 2500 kilometer.

Efter aftalen skulle missiler, der kan flyve mellem 500 og 5500 kilometer, være afskaffet.

Missiler kan nå europæiske byer

Den forliste aftale betyder, at NATO's medlemslande skal forberede sig på en ny virkelighed, hvor truslen fra Rusland er vokset.

- Rusland har udviklet de såkaldte SSC-8-missiler. Disse missiler er svære at opspore, de er mobile, og de kan nå europæiske byer. Derfor er det noget, der bekymrer os alle meget, sagde Jens Stoltenberg.

Rusland fremviste for første gang et af krydsermissilerne i januar i år, og det er blevet testet flere gange i løbet af de forløbne år på forskellige steder i Rusland.

Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), ser med alvor på situationen:

- Nu er det jo samtlige NATO-lande, der anerkender, at Rusland overtræder traktaten. Og om seks måneder står vi så i den situation, at vi ikke har nogen traktat, sagde han på vej ind til topmødet.

Frygter våbenkapløb

Situationen vækker minder om det årtier lange våbenkapløb mellem USA og Rusland under Den Kolde Krig. Og det spøger også i baghovedet hos alliancens medlemmer:

- Det, man kan frygte, er, at der kommer en form for våbenkapløb igen. Hvad hvis russerne installerer de her mellemdistanceraketter; skal amerikanerne så gøre det samme? Hvordan kan vi styre det? sagde Claus Hjort Frederiksen i dag.

Claus Hjort: Man kan frygte nyt våbenkapløb

Men det er noget, NATO vil gøre alt for at undgå. Det understregede Jens Stoltenberg, som senere på ugen skal mødes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov.

- Det er vigtigt, at vi fortsætter dialogen. Vi ønsker ikke et nyt våbenkapløb, sagde generalsekretæren.

Rusland kan nå at rette ind

USA vil først formelt være ude af INF-aftalen med Rusland til august. Dermed har Rusland en mulighed for at nå at rette ind, mener Stoltenberg.

- De har et seks måneders vindue til at begynde at overholde traktaten, og det opfordrer vi dem til. Samtidig forbereder vi os på en fremtid uden INF-traktaten og med flere russiske missiler, sagde han.

Det er også det, Claus Hjort Frederiksen ruster sig til.

- Det er klart, det er ikke en mulighed at undlade at gøre noget og bare sidde stille. For nu har russerne udviklet de her missiler. Og vi er nødt til så at finde et passende militært svar, siger forsvarsministeren.