Udland

Efter EU-aftale om gasledning: - Jeg tror, Putin har fået kaffen galt i halsen

EU er blevet enige om at gøre fælles front mod Rusland i forhold til Europas gasforsyning.

- Jeg tror bestemt ikke, at Putin er en glad mand her til morgen. Jeg tror, han har fået morgenkaffen galt i halsen, når han har læst, at der er enighed om dette i EU.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R) er i godt humør, når han beskriver, hvor sur og utilfreds Vladimir Putin må være onsdag morgen.

Glæden fra den radikale politiker stråler, fordi Europa nu kommer til at gøre fælles front mod Rusland, når man skal forhandle med russerne om gas til Europa.

Der er en soleklar dansk interesse, for det at være klemt mellem Rusland og Tyskland er ikke et rart sted at være

Morten Helveg Petersen (R)

Det står klart, efter at man i EU i nat blev enig om en gasaftale, hvori man giver hinanden håndslag på, at man nu vil forhandle som en samlet enhed med Rusland vedrørende gas- og energispørgsmål.

Aftalen er lavet, samtidig med at Rusland bygger en ny gasledning, Nord Stream 2, der skal forsyne EU-landene med gas, og som skal gå fra Rusland til Tyskland.

En 1200 kilometer lang ledning, der forventes at være færdig i slutningen af 2019, og som er ejet af det russiske selskab Gazprom sammen med en række europæiske energiselskaber.

Inden aftalen skulle kun Tyskland og Rusland enes om prisen på gas, og Tyskland har insisteret på at beholde den ordning. Men med den nye aftale led tyskerne altså et nederlag i Europa-Parlamentet.

Putins spilleregler

Russernes ageren har vakt bekymring, blandt andet hos den amerikanske præsident, Donald Trump, som har sagt, at Nord Stream 2 er med til at give russerne al for stor indflydelse på de enkelte europæiske lande og forsyningen dertil.

Ifølge Morten Helveg Petersen tager Europa nu magten tilbage i forhold til gas.

Fakta om Nord Stream 2

  • 1200 km lang gasledning
  • Forventes færdig i slutningen af 2019,
  • Den skal gå fra Rusland til Tyskland.
  • Det russiske gasselskab Gazprom ejer ledningen
  • Nord Stream 1 og 2 kan transportere 55 mia. kubikmeter gas
  • Det svarer til en tiendedel af Europas gasforsyning.
  • Gazprom har siden 2012 undersøgt muligheden for at føre endnu flere gasledninger til Europa.

- I stedet for at Putin kan sidde i Moskva og diktere spillereglerne for handel med gas i Europa, så står vi med denne aftale sammen i Europa, i forhold til hvordan dette skal foregå, siger han til TV 2 News.

- Og det er positivt, fordi han netop har brugt gassen til at spille landene ud mod hinanden, én mod én og hver for sig. Det kommer han ikke til at kunne længere efter denne aftale, siger Helveg Petersen og uddyber:

- Nu kommer vi til at kende de spilleregler, der skal være om gennemsigtighed, konkurrencepolitik og strukturer i ejerskab; principper, vi kender i dag, udbreder vi til at gælde i fremtiden. Det betyder, at det nu er os, der bestemmer, hvordan energipolitikken kommer til at se ud i Europa, og ikke Putin i Moskva.

TV2-korrespondent Svenning Dalgaard peger på, at aftalen vil gøre det sværere for Rusland at føre økonomisk krig mod specifikke lande.

- EU vil få bedre kontrol med den gas, russerne sælger til Europa. Med den nye aftale sikrer EU, at Rusland er omfattet af EU’s konkurrenceregler, ligesom der nu skal være gennemsigtighed i prisen, siger Svenning Dalgaard.

- Det lægger begrænsninger for russerne i forhold til at føre økonomisk krig mod specifikke lande, hvilket er noget af det væsentligste i aftalen, siger Dalgaard, der peger på, at Rusland blandt andet har ført gaskrig mod Ukraine.

Soleklar dansk interesse

De modstridende interesser fra Tyskland og USA har fået flere lande til at tøve med at tage stilling til projektet. For Danmarks vedkommende skal det besluttes, om der må lægges rør i dansk farvand ved Bornholm.

Men også for Danmark er aftalen god, mener Morten Helveg Petersen.

- Der er en soleklar dansk interesse, for det at være klemt mellem Rusland og Tyskland er ikke et rart sted at være, og derfor har vi haft brug for EU til at forhandle dette på plads, siger Morten Helveg Petersen.

Danmark mangler stadig at godkende rørledningens passage forbi Bornholm, men Morten Helveg Petersen mener, at den nye aftale gør det underordnet, hvor rørledningen er placeret, fordi principperne nu er fastlagt.

Danmarks import af gas fra Rusland er seksdoblet over de seneste fem år.