Udland

Britiske skønhedssaloner lokker kvinder til kræftscreening med gratis bikini wax

Flere britiske skønhedssaloner tilbyder gratis intime voksbehandlinger, hvis kunderne husker at booke tid til en screening for livmoderhalskræft.

Kvinder i Storbritannien tager gerne til skønhedssalonen for at få lavet en voksbehandling af deres intime områder.

Men ifølge det nationale britiske sundhedsvæsen fravælger en ud af tre kvinder mellem 25 og 29 år at smække benene op foran en læge eller sygeplejerske for at få lavet en screening for livmoderhalskræft.

Lad ikke din utilfredshed være grunden til at fravælge en screening

Direktør, Jo's Cervical Cancer Trust

Det har flere britiske skønhedssaloner forsøgt at ændre ved at udbrede kendskabet til den såkaldte SMEAR-test (screening for livmoderhalskræft, red.) til deres unge kunder. Og de tager også særlige valentinsdag-tilbud i brug.

- Som voksspecialist ser jeg masser af jer unge piger, der erkender, at I ikke har fået lavet en SMEAR-test eller er for bange for at få en. Men I har ikke noget problem med, at jeg giver jer en voksbehandling på 20 minutter, skrev Debbie Porter på Facebook. Hun bestyrer salonen Waxing by Debbie i Glasgow i Skotland.

Fra midten af januar har hun tilbudt gratis voksbehandlinger af bikinilinjen til unge kvinder, hvis de kan fremvise, at de har booket en tid til en livmoderhalskræftscreening.

Sidenhen har andre skønhedsklinikker rundt om i Storbritannien gjort det samme.

Uvidende og blufærdige kvinder

Ligesom i Danmark bliver kvinder i Storbritannien tilbudt en screening for livmoderhalskræft. Men selvom screeningen er gratis, vælger 25 procent af de britiske kvinder i alle aldre screeningen fra.

Det er især de unge kvinder, der ikke får det gjort.

En ny undersøgelse fra organisationen Jo’s Cervical Cancer Trust, der hjælper kvinder med livmoderhalskræft, viser, at seks ud af ti unge kvinder ikke ved, at risikoen for at få livmoderhalskræft er størst, når man er under 40 år.

Desuden viser undersøgelsen, at blufærdighed er en af årsagerne til, at de unge ikke bliver screenet.

Nogle er flove over deres kropsform, andre vil ikke undersøges af en sygeplejerske, medmindre de har fået fjernet hår på deres intime områder.

Lad jer nu teste

Direktøren fra Jo's Cervical Cancer Trust beder indtrængende de unge kvinder om at lade sig teste for livmoderhalskræft:

- Lad være med at lade utilfredshed eller usikkerhed omkring din krop være grunden til at fravælge en screening, der kan redde dit liv, siger Robert Music fra Jo´s Cervical Cancer Trust til BBC.

Også voksbehandler Debbie Porter fra Glasgow har en opsang til sine unge kunder:

- Hvis du er modig nok til at stå overfor mig, der bruger en spatel, så vær modig nok til at stå over for en sygeplejerske med en podepind, skrev Debbie Porter på Facebook.

Valentinsdags-tilbud

Flere andre skønhedssaloner er sidenhen blevet inspireret til at gøre det samme.

Saloner i blandt andet Devon i Sydvestengland og Kent i Sydøstengland har også givet deres unge kunder et tilbud, de håber, kvinder ikke kan sige nej til.

Ideen, der oprindeligt var tænkt til kun at vare hele januar, som er den måned, man sætter fokus på livmoderhalskræft, er nu blevet udvidet.

Katie Pickett, der ejer salonen Pinky’s Beauty i Kent, siger, at hendes kunder takker hende for at blive mindet om at få lavet screeningen. Det skriver mediet KentOnline.

Hun har nu udvidet sit tilbud om en gratis voksbehandling til kunderne til også at omfatte valentinsdag (14. februar, red.) og håber på at kunne forlænge muligheden efter den dato.

Generte piger

Det samme har Christine White, der ejer salonen Beautique by Riley i byen Maidstone sydøst for London. Og det ser ud til at virke. I hvert fald er hun nu fuldt booket frem til marts.  

- Jeg ved, at vi piger kan være lidt generte. Men det er intet sammenlignet med, hvad der kan ske, hvis du undlader at få lavet din SMEAR-test, siger hun til KentOnline.

Livmoderhalskræft er den 14. mest udbredte kræftform blandt kvinder i Storbritannien.

I 2016 døde 854 britiske kvinder af sygdommen.