Udland

Blev berømt for hjemmelavet Messi-trøje - nu er syvårig på flugt fra Taliban

Murtaza Ahmadi blev verdenskendt som drengen med den hjemmelavede Messi-trøje. Nu gemmer han sig med sin mor blandt flygtninge i Kabul.

At være verdensberømt kan være svært for enhver syvårig. I Afghanistan kan det være direkte livsfarligt.

I januar 2016 gik et billede af den dengang femårige Murtaza Ahmadi viralt på de sociale medier. Den afghanske dreng var iklædt en plastikposetrøje i argentinske farver med teksten ”Messi” på ryggen.

Lille Murtaza Ahmadi blev så stort et hit på de sociale medier, at han 11 måneder senere blev inviteret til Doha i Qatar for at møde idolet Lionel Messi og resten af FC Barcelonas spillere. Her blev den afghanske dreng blandt andet begavet med to signerede spillertrøjer og en fodbold.

Murtaza Ahmadi fotograferet med Barcelonas spillere.

I dag er den nu syvårige dreng et kendt ansigt i Afghanistan, og han bliver ofte genkendt på gaden. Noget, han helst var foruden, da han er på konstant flugt. Ikke fra sensationshungrende paparazzifotografer og autografjægere, men fra blodtørstige Taliban-krigere.

Talibans hærgen

Murtaza Ahmadis problemer begyndte, da han kom hjem til Afghanistan efter mødet med Lionel Messi i Doha. Taliban havde invaderet Jaghori-distriktet, hvor den fodboldglade knægt boede med sin familie.

- Taliban slog vores familiemedlemmer ihjel og gennemsøgte vores huse. De kunne finde på at stoppe tilfældige biler på gaden og dræbe alle passagererne, fortæller Murtaza Ahmadi til CNN.

- Vi måtte ikke spille fodbold for Taliban, og vi måtte ikke gå ud på gaden. Vi var vant til lyden af maskingeværer, Kalashikov-geværer og raketter. Vi hørte også folk skrige.

Murtaza Ahmadi viser sin signerede Messi-trøje frem.

Især den nu berømte Messi-fan var jaget vildt, fortæller Ahmadis mor, Shafiqa, til CNN:

- Fra den dag Murtaza blev berømt, har livet været svært for vores familie. Taliban og andre oprørsgrupper havde fået den idé, at vores søn havde fået en masse penge af Messi. Vi var nødt til at holde ham hjemme fra skole, da vi konstant blev truet.

Flugten til Kabul

Frygten blev så stor, at Ahmadi-familien måtte flygte. Først til den nærliggende by Bamyan og derfra videre til hovedstaden Kabul.

- Sidst jeg så min far, var den dag, vi kom hertil. Han tog tilbage til vores landsby, og siden har jeg ikke set ham. Jeg savner ham rigtig meget. Når han ringer til min mor, taler jeg også med ham, siger Murtaza Ahmadi.

I dag skjuler lille Murtaza og hans mor sig blandt de mange flygtninge i millionbyen Kabul. Murtazas mor føler sig stadig ikke tryg og er bange for, at hendes søn vil blive kidnappet af mennesker, der vil have løsesum for ham.

- Det ville have været bedre, hvis Murtaza aldrig var blevet berømt. Nu er vores liv i fare - både i vores hjemby og her i Kabul. Murtaza er nødt til at tilbringe al sin tid inde i huset, siger Murtazas mor.

Murtaza Ahmadi og hans mor er på flugt.

Nu rækker Shafiqa ud til sin søns fodboldidol. Hun ønsker at forlade Afghanistan for at bringe sin søn i sikkerhed.

- Jeg ønsker, at Messi vil hjælpe min søn. Hjælp os ud af Afghanistan, så Murtaza kan få en bedre fremtid, lyder bønnen fra Murtazas mor til multimillionæren Messi.