Udland

Amerikaner betaler 110.000 dollars for at skyde sjælden ged

En forretningsmand fra Dallas bliver kaldt morder på Twitter, efter han har købt en dyr tilladelse til at jage i Pakistan.

En amerikansk storvildtsjæger har vakt postyr på sociale medier, efter et billede, hvor han poserer med en død bjergged, er begyndt at florere.

Billedet, der er taget i Gilgit-Baltisan-regionen i det nordlige Himalaya, viser en triumferende mand foran en såkaldt astore markhor, som er kendt for sit enorme og snørklede gevir.

Og ikke nok med at det er et pragteksemplar af Pakistans nationaldyr, som jægeren Bryan Kinsel Harlan her har nedlagt. Han har tilmed betalt 110.000 dollars for at få den eksklusive tilladelse til at skyde dyret.

Nu efterlyser lokale, at der bliver sat en stopper for, at udlændinge kan rejse til Pakistan for at jage den truede bjergged, skriver flere internationale medier, heriblandt Washington Post.

En jagt for at bevare

Det er imidlertid ikke ulovligt at jage den pakistanske ged, selvom bestanden gennem årtier har været nedadgående på grund af lokal jagt. I 2011 blev det vurderet, at der kun var 2500 markhorer tilbage i Himalaya-regionen, der spænder mellem Pakistan, Indien og Afghanistan.

Derfor begyndte lokale bevaringsforkæmpere at skride til handling, og Indien udpegede fem områder, hvor markhorerne kunne leve i fred. Således bliver der i dag kun uddelt en håndfuld jagtlicenser årligt.

Ifølge Washington Post var Bryan Kinsel Harlan netop på en sådan turisttur i regionen, hvor han sammen med lokale guider sporede geden.

I en video kan man se, hvordan jægeren tager sigte med sin riffel og rammer geden i bagpartiet.

Efterfølgende giver han en highfive til sin guide, hvorefter de slæber dyret hen for at tage et billede.

- Det var et nemt skud. Jeg er glad for at tage trofæet, har Bryan Kinsel Harlan ifølge Washington Post udtalt til pakistanske medier.

Gør dyrene nemmere at beskytte

TV 2 har været i kontakt med en af de guides, som hjalp amerikaneren med at finde og nedlægge markhoren.

Han hedder Tabarak Ullah, og han forklarer i en besked på messenger, at der årligt gives fire tilladelser til at jage det truede dyr. Inden for det forgangne år har tre jægere været succesfulde, mens én er vendt hjem uden et trofæ.

At det koster svimlende 110.000 dollars at jage en astor markhor, skyldes ifølge ham, at ”hvis man sætter en høj pris på noget, så er det nemmere at beskytte".

Han forklarer, at 80 procent af beløbet går til de lokale, heriblandt lokale bevaringsinitiativer, mens 20 procent går til staten.

Ikke bare noget vulgært

Paradoksalt nok spiller den kontrollerede jagt på for eksempel markhor altså en stor rolle i bevaringen af arten, forklarer Jan Christiansen, der ejer Holmelund Jagtrejser, som tilbyder jagtture til blandt andet Asien.

Han er enig med Tabarak Ullah i, at den høje pris giver lokalmiljøet en interesse i at passe på bestanden.

- Det er ikke bare noget vulgært noget. Jeg ved godt, der er et dyr, der bliver skudt, men det er nu engang mennesket, der er i stand til at regulere. Og når man gør det på en skånsom måde, og hvis man har de rigtige tilladelser fra myndighederne, så kan jeg overhovedet ikke se, at der er noget problem med den form for jagt, siger han.

Han understreger også, at denne type jagt er en stor kulturoplevelse, som samtidig er meget fysisk krævende.

Bliver kaldt morder

Man slipper dog ikke for at betale den høje pris på mere end en halv million danske kroner for at komme afsted.

Derfor er det også kun en lille håndfuld danskere, der gennem tiden har taget den eksklusive tur på astore markhor-jagt, forklarer Jan Christiansen.

Kulturoplevelse eller ej, så tager brugerne på Twitter det stadig tungt, at Bryan Kinsel Harlan, som lokale medier har identificeret som en forretningsmand fra byen Dallas i delstaten Texas, poserer med geden.

Under hashtagget #BryanKinselHarlan kalder flere brugere den amerikanske storvildtsjager ”en morder".