Theresa May til det britiske parlament: Slå koldt vand i blodet

I en særlig erklæring til parlamentet bad premierministeren om stærke nerver i ”afgørende fase af forhandlingerne”.

Forhandlingerne fortsætter, og den britiske regering gør alt i sin magt for at sikre en Brexit-aftale, som alle kan være tilfredse med. 

Det var hovedbudskabet, da Storbritanniens premierminister for kort tid siden gik på talerstolen i det britiske parlament. 

Vi må slå koldt vand i blodet for at få de nødvendige ændringer gennemført

Theresa May

På talerstolen fortalte Theresa May, at hun i møder med EU har givet klart udtryk for, at det er nødvendigt med juridisk bindende ændringer af den såkaldte bagstopper, som skal sikre, at der ikke konstrueres en fast grænse med kontrolposter mellem EU-landet Irland og Nordirland.

Efter sin tale kom Theresa May under hårdt angreb fra lederen af oppositionen, Jeremy Corbyn. - Hun leger med folks job og fremtiden for vores industri, sagde han. Video: Lasse Storgaard Højlund

Men hendes budskab til de politiske kollegaer i Storbritannien var også, at der er behov for at holde hovedet koldt. 

- Forhandlingerne er i afgørende fase nu, og vi må slå koldt vand i blodet for at få de nødvendige ændringer gennemført, sagde hun.

Premierministeren erklærede på talerstolen, at regeringen vil fremlægge en revideret aftale, når de nødvendige ændringer er tilføjet. Bliver den ikke fremlagt inden den 26. februar, vil premierministeren tale til parlamentet igen. 

Umiddelbart efter sin tale til parlamentet kom Theresa May under hårdt angreb fra lederen af oppositionen, Jeremy Corbyn. 

Efter at have betonet, at Storbritannien står over for "den værste krise i en generation", anklagede han premierministeren for "skødesløst at trække tiden" . 

- Nu kommer premierminsteren her i Underhuset med flere undskyldninger og flere forsinkelser, sagde Jeremy Corbyn. 

Det afviste premierministeren pure. 

Tidsfrist for bagstopperen er essentiel

Allerede inden dagens tale til parlamentet, der kom en dag tidligere end først ventet, havde BBC beskrevet, at premierministeren ville pointere, at Brexit-forhandlingerne nu er i en ”afgørende fase,” og "vi nu alle må slå koldt vand i blodet for at få de nødvendige ændringer igennem".

Mediet citerede også unavngivne kilder for, at May ville gøre det klart, at hun stadig tror på, det er muligt at få en aftale på plads med EU, som vil kunne få opbakning i det britiske parlament. Det viste sig at holde stik. 

Lederen af det britiske parlaments underhus, Andrea Leadsom, understregede også forud for Mays erklæring i parlamentet, at parlamentarikerne ikke vil støtte May-regeringens brexitaftale, medmindre der foreligger en tidsfrist for bagstopperen.

Men hvad er bagstopperen egentlig? Det kan du læse mere om her:  

 - Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at bagstopperen skal genforhandles, sagde Andrea Leadsom om den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland.

 - Det afgørende er, at vi får sikret, at Storbritannien ikke kan fastholdes permanent i en bagstopper.

May har tidligere fået hensigtserklæringer fra EU-landene om, at bagstopperen er tænkt som en midlertidig løsning.

Andrea Leadsom udtalte også, at en ny parlamentsafstemning om premierministerens forslag til en Brexit-aftale, der blev forkastet af et overvældende stort flertal af parlamentarikerne i januar, vil blive holdt "så hurtigt som muligt", når spørgsmålet om bagstopperen er løst.

Kold skulder fra EU

Siden den kontante afvisning af sin Brexit-aftale har den britiske premierminister besøgt blandt andet Nordirland og Bruxelles for at forhandle videre om aftalen. 

Men der var ikke meget hjælp at hente fra EU's side. 

- Juncker understregede, at EU ikke vil genåbne skilsmisseaftalen, som er et omhyggeligt balanceret kompromis mellem EU og Storbritannien, stod der i en fælles udtalelse fra premierministeren og formanden for EU-Kommissionen.

Jean-Claude Juncker kom dog Theresa May i møde ved at åbne for, at man kan føje formuleringer til aftaleteksten for at understrege, hvor ambitiøs den er. Men enhver løsning skal godkendes af EU's 27 medlemslande.

EU's holdning blev understreget af formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, efter et møde med Irlands premierminister, Leo Varadkar, i Bruxelles onsdag.

- I øvrigt har jeg tænkt over, hvordan det særlige sted i Helvede ser ud for dem, som talte for Brexit uden så meget som et udkast til en plan om at gennemføre det forsvarligt, sagde han ved den lejlighed.