Udland

Nu kæmper Islamisk Stat på én kvadratkilometer

Koalitionen rykker ind på IS. Det er et spørgsmål om tid, inden slaget er tabt, lyder det fra en dansk journalist, som netop har været i Syrien.

I Syrien er de kurdisk-ledede SDF-styrker (Syran Democratic Forces) blevet mødt med betydelig modstand af terrororganistionen Islamisk Stat i den østlige del af landet.

Det kommer, efter at styrkerne lørdag indledte et angreb mod Islamisk Stats sidste bastion i byen Baghuz.

Men ifølge flere kurdiske nyhedsbureauer slog terrororganisationen i går igen med både bilbomber, snigskytter og landminer. 

USA's præsident, Donald Trump, ventes at trække de amerikanske tropper ud af Syrien, hvis - eller når - det lykkes at besejre Islamisk Stat i området. 

I onsdags udtalte præsidenten under en konference i det amerikanske udenrigsministerium i Washington, at han i løbet af denne uge vil slå Islamisk Stat. 

- Det bør kunne annonceres officielt, nok en gang i næste uge, at vi har 100 procent af kalifatet, sagde Donald Trump.

IS på én kvadratkilometer

Det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før Islamisk Stat er besejret, selvom terroristerne gør, hvad de kan for at kæmpe imod. Det fortæller journalist Thea Pedersen fra Erbil i nabolandet Irak. 

Hun er netop vendt retur fra Syrien, hvor hun har fulgt kampene. På det tidspunkt kæmpede Islamisk Stat for at bevare et geografisk område på tre gange tre kilometer.  

- Det mindskes nærmest time for time. Nu er vi nede på et område på én kvadratkilometer. Ingen er i tvivl om, hvad udfaldet kommer til at blive, siger hun til TV 2.

- Men når det er sagt, er der tale om nogle ideologiske krigere, som selvfølgelig ikke vil opgive resterne af kalifatet. IS har formået at give modstand til koalitionsstyrkerne - også igennem de seneste par uger.

Tilbage i december annoncerede præsident Donald Trump en komplet militær tilbagetrækning i Syrien. Det fik forsvarsminister Jim Mattis til at trække sig fra posten.

Det endelige slag

Thea Pedersen forklarer, at kampene blandt andet foregår via bagholdsangreb fra IS' side, fordi terrorgruppen benytter et massivt netværk af underjordiske tunneller. Også mange civile vender tilbage til nogle af de nyligt befriede byer for at kæmpe for kalifatet, og det gør dem sværere at identificere som IS-krigere. 

- Det har konsekvenser. Flere er blevet dræbt på begge sider. En af mine kollegaer, en italiensk journalist, blev også hårdt såret forleden dag. Så IS gør betydelig modstand, siger Thea Pedersen.

Det endelige slag finder sted i Baghuz, der er totalt belejret. Så det er kun et spørgsmål om tid, inden det er forbi, vurderer den danske journalist. 

- Men man skal huske på, at det er soldater, der sætter en ære i at dø for det, de tror på, siger hun og tilføjer, at siden operationen begyndte i september 2018, er over 15.000 civile flygtet fra området.

- Alene i sidste uge var der mellem 6-7000 og formentlig langt flere civile, som kom ud af sikkerhedstjekket, som koalitionen har skabt i ørkenen, fortæller Thea Pedersen.

De mest hardcore krigere er tilbage

Da hun var ved frontlinjen, fortalte officerer hende, at man forventede, at der stadig var over 3000 IS-krigere og deres familier tilbage i området.

- De fortalte desuden, at de krigere, der er tilbage, er de mest veltrænede, mest erfarne og mest hardcore. Det er selvfølgelig også dem, der er villige til at lide martyrdøden og begå selvmordsangreb. Rigtig mange af dem er også udlændinge. Jeg har set mange af dem blive anholdt, fordi jihadisterne skjuler sig også blandt de civile, når de kommer ud , siger Thea Pedersen.

Så trængt er IS 

Forneden ses et kort over, hvordan situationen lige nu ser ud i Syrien. Det grønne område er kontrolleret af den syriske regering med hjælp fra Iran og Rusland.

De blå markeringer er kontrolleret af Tyrkiet og syriske oppositionsmilitser. Det gule område er de syriske kurdere.

De sorte pletter er de områder, der stadig er under terrorbevægelsen Islamisk stats kontrol. Det er landsbyen Baghuz og en nabolandsby, der lige nu kæmpes om. 

IS vil blive slået, men lever videre

Afslutningen nærmer sig. Og Thea Pedersen vurderer, at der kan være tale om timer eller dage. Lige nu foregår der en geografisk landvinding. 

Men der er også tale om en symbolsk sejr for koalitionen, påpeger Thea Pedersen. For én ting er at nedkæmpe Islamisk Stat geografisk. Noget andet er, om de får lov til at operere videre ude i verden.

- En officer sagde til mig; man kan ikke nedkæmpe Islamisk Stat med sejr og drab på soldater. For IS kommer til at leve videre. Hjernerne bag Islamisk Stat befinder sig ikke i krigszonen. De befinder sig i Europa, USA og andre steder i verden. Islamisk Stat kommer til at leve videre. De kommer til at reorganisere sig selv, og så opstår de måske i en ny form, siger hun.