Donald Trump

Enighed om grænseaftale i USA: Trump får ikke sin mur, men han får et hegn

Få dage før ny truende nedlukning er parterne enige om grænseaftale, der kun mangler præsidentens underskrift.

Demokraterne og Republikanerne er "enige om rammerne" for en aftale om grænsesikkerhed i USA.

Det oplyser den republikanske senator Richard Shelby, der har deltaget i forhandlingerne, natten til tirsdag dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Senatoren giver ikke flere detaljer om, hvad aftalen indebærer.

Nyhedsbureauet AP skriver ligeledes, at forhandlere fra begge partier er enige om en aftale, der sikrer finansieringen af den offentlige sektor.

Helt absurd

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz har kigget nærmere på aftalen, som han kalder et "godt gammeldags kompromis".

- De har begge fået noget. Det står klart, at Trump ikke får sine over 30 milliarder kroner til en mur. Til gengæld har demokraterne strakt sig og er nu gået med til det, de ellers hidtil har nægtet, nemlig at bygge nye grænsehegn på strækninger, hvor der ikke er hegn i forvejen, fortæller han tirsdag morgen dansk tid.

De nye hegn skal sættes op i Rio Grande Valley i Texas - i det område, hvor Donald Trump mandag aften holdt tale.

- Det er et område, der trænger til et grænsehegn, siger Jesper Steinmetz, som selv var dernede for en måneds tid siden.

- Det er helt absurd. Der er grænsehegn på nogle strækninger, og så kigger man til venstre, og så er der ikke grænsehegn. Så der er helt klart potentiale i det område. Det er Demokraterne nu gået med til. 

Der er grænsehegn på nogle strækninger - og på andre er der ikke, fortæller TV 2s korrespondent om grænsen mellem USA og Mexico. Video: Marie Jensen

Mangler en underskrift

Nita Lowey, der repræsenterer Demokraterne i forhandlingerne, siger, at detaljerne i aftalen kan være på plads inden onsdag amerikansk tid.

Derefter vil aftalen kræve en underskrift fra USA's præsident, Donald Trump.

- Hvis han gør det, er det noget, hvor både Republikanerne og Demokraterne har fået og givet, siger Jesper Steinmetz.

Richard Shelby siger, at han "tror" og "håber", at Det Hvide Hus vil støtte aftalen.

Parterne har forhandlet, siden der i slutningen af januar blev indgået en midlertidig aftale om at genåbne dele af den offentlige sektor, der blev lukket ned kort før jul.

Den skulle sikre, at omkring 800.000 offentligt ansatte kunne vende tilbage til deres job, mens Demokraterne og Republikanerne forhandlede en permanent grænseaftale på plads.

Trump vil stadig have mur

Den midlertidige aftale om at finansiere den offentlige sektor udløber fredag i denne uge.

Meldingen fra forhandlerne kommer på samme dag, hvor præsident Donald Trump rejste til grænsebyen El Paso i Texas til et vælgermøde.

Her gentog han sit krav om at få finansieret en grænsemur langs USA's sydlige grænse mod Mexico.

Men præsidenten nåede også kort at kommentere den seneste udvikling i forhold til grænseaftalen:

- Det er måske fremskridt, måske ikke. Men jeg havde et valg: Jeg kunne have blevet derude og lyttet eller komme ud til befolkningen i El Paso og Texas. Og jeg valgte jer. Så vi har måske nok gode nyheder, men hvem ved? sagde præsident Trump i talen.

Men mere i detaljer kom præsidenten ikke.

Risikerede at skuffe kernevælgere

Og det kan være fordi, han endnu ikke kender detaljerne i aftalen, mener Jesper Steinmetz.

- Det gør offentligheden heller ikke. For der bliver stadig her sent om aftenen i Washington arbejdet på de sidste tekniske detaljer, siger Jesper Steinmetz.

Men der kan også være en anden grund.

- Trump står over for sit stampublikum - sine kernetilhængere. Og hvis han der begynder at fortælle, at han ikke får alle de penge, han havde bedt om, at han ikke får den mur, som han har lovet lige siden, han stillede op som præsident - så kan det jo godt være, de vil blive en anelse skuffede, vurderer Jesper Steinmetz.

Mulig præsidentkandidat svarede igen

Trump var ikke den eneste, der mandag aften holdt vælgermøde i El Paso. Også det tidligere kongresmedlem og demokratiske håb Beto O'Rourke holdt mandag tale i grænsebyen, der er den 46-årige politikers hjemby.

Her langede han hårdt ud efter præsident Donald Trumps kamp for en grænsemur mod Mexico. Blandt andet beskyldte demokraten præsidenten for at skabe "falsk frygt" omkring migranter og sprede løgne om El Paso.

Trump har gentagne gange sagt, at El Paso var et farligt sted, før byen fik et grænsehegn.

- Her har vi en af de mest sikre byer i USA. Den er ikke sikker på grund af mure, men på trods af mure, sagde O'Rourke ifølge nyhedsbureauet Reuters foran tusindvis af tilhængere.

Mange af dem bar skilte med skriften "Beto 2020" med henvisning til præsidentvalget i USA næste år.

I foråret 2020 er der primærvalg i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

O'Rourke har sagt, at han inden udgangen af februar i år vil beslutte sig for, om han stiller op eller ej.

Signaler fra Det Hvide Hus

Præsident Trump vil sandsynligvis først tage stilling til den nye grænseaftale, når han i løbet af de næste timer er kommet tilbage til Washington D.C.

- Vi ved, at Det Hvide Hus og Trumps stab de seneste par dage har signaleret, at de er villige til at leve med et beløb, der er langt mindre end det, han hidtil spillede ud med - alene af den grund, at de ønsker at undgå en ny delvis nedlukning af regeringsapparatet, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent.

Det var netop kravet om 5,7 milliarder dollar til grænsemuren, der udløste nedlukningen før jul, der varede i godt en måned.

Mens Donald Trump har afvist at underskrive en budgetaftale for 2019 uden penge til grænsemuren, har Demokraterne nægtet at afsætte en eneste dollar til det omstridte projekt.

Hvad siger baglandet?

Jesper Steinmetz finder særligt én ting interessant ved aftalen.

- Demokraterne - anført af Nancy Pelosi (formanden for Repræsentanternes Hus, red.) går nu med til at bygge grænsehegn på strækninger, hvor der i øjeblikket ikke er grænsehegn. For bare en uge eller to siden svor Demokraterne, at de ikke ville gå med til nogen fysisk barriere, siger han.

- Det bliver interessant de næste par dage at følge reaktionerne - også fra den venstreorienterede del af det demokratiske bagland. For det kan være, at de mere yderligtgående demokrater ikke vil bryde sig om aftalen.