Udland

200.000 kilo kokain, vold og mord - i dag får narkobaron sin straf

Engang var han verdens mest eftersøgte mand. Nu står han til livstid i fængsel.

Onsdag falder der dom i sagen mod den mexicanske mafiaboss Joaquin 'El Chapo' Guzman, der tidligere på året blev kendt skyldig i narkokriminalitet og hvidvask af penge.

Den 62-årige var anklaget for at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain – og bjerge af andre former for narkotika – ind i USA. Og for at stå bag kidnapninger, tortur og mord.

Dommen vil blive afsagt i Brooklyn Federal Court i New York, og ifølge sagens anklager står narkobaronen til fængsel på livstid.

Viste ingen følelser

Den 168 centimeter høje mexicanske narkobaron blev anholdt i Mexico i 2016 og udleveret til USA i 2017. Men først i november sidste år begyndte retssagen mod 'El Chapo'.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viste han ingen tegn på følelser, da han blev fundet skyldig i alle ti anklagepunkter.

Netop som juryen forlod salen, lagde El Chapo og hans hustru, Emma Coronel Aispuro, begge hånden på brystet, hvorefter de gav hinanden thumbs up.

Sejr for det amerikanske folk

Det var "regnskabets time" for narkobaronen, sagde anklageren i sagen, Richard Donoghue, der var meget tilfreds med, at 'El Chapo' blev fundet skyldig.

- Det er en sejr for det amerikanske folk, som har lidt så meget under den gift, der er flydt ind over de amerikanske grænser, sagde Richard Donoghue efterfølgende uden for retsbygningen.

Forsvarsadvokaten Jeffrey Lichtman kaldte dommen for "ødelæggende", men tilføjede, at han stolt kunne sige, at forsvaret "kæmpede som gale".

Medarbejder levende begravet

Sagen har givet et unikt indblik i Sinaloa-kartellets dagligdag. Blandt andet har et vidne fra kartellet fortalt, hvordan mexicanske medarbejdere har pakket kokain ned i tusindvis af jalapeño-dåser.

Flere end 50 personer har vidnet i sagen, hvor det er blevet afsløret, hvordan narkobaronens kartel tjente milliarder af dollar på at importere tonsvis af kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA.​

Et andet vidne har forklaret, at 'El Chapo' i nogle tilfælde selv fungerede som lejemorder. Han skal blandt andet have kidnappet, banket og skudt en af sine ansatte, der havde arbejdet for et andet kartel.

Efterfølgende blev medarbejderen begravet levende, lød det i forklaringen.

Under retssagen i New York nægtede dommeren narkobaronen kontakt med sin kone og afviste blandt andet, at han kunne give hende et kram i retssalen.

Det skyldes frygten for flugtforsøg.

'El Chapo' er nemlig kendt for sine Houdini-lignende evner. Han er to gange flygtet fra mexicanske fængsler. Den ene gang efter medsammensvorne gravede en halvanden kilometer lang tunnel ind til hans fængselscelle og efterlod en motorcykel, som han brugte til at køre ud i friheden.

En af verdens rigeste personer

Pengemagasinet Forbes placerede ham i 2009 på deres liste over verdens rigeste personer. I faktaboksen om nummer 701 på listen stod der:

Industri: Shipping.

Hans narkoimperium spredte sig over fire kontinenter, og der blev rutinemæssigt transporteret tonsvis af heroin, kokain og marihuana over grænser. Han blev kendt som en ekspert i tunneller – flere af dem gravet i det uvejsomme terræn mellem Mexico og USA, hvor narkokurerer slæbte for millioner af dollar ind på det amerikanske marked.

Noget, ’El Chapo’ selv fortalte om, da han i 2015 gav et interview til skuespilleren Sean Penn, som blev trykt i Rolling Stone Magazine.

- Jeg leverer mere heroin, metamfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af ubåde, fly, lastbiler og både, pralede han i interviewet, der var kommet i stand efter et sindrigt net af aftaler igennem krypterede beskeder og ikke-sporbare telefoner.