Udland

Oberst beder militæret i Venezuela vende Maduro ryggen

- Vi bliver brugt til at holde Maduro ved magten, siger oberst Ruben Paz Jimenez og opfordrer sine kolleger til at vende Maduro ryggen og i stedet støtte oppositionsleder Juan Guaidó.

I en video opfordrer en oberst i Venezuela militæret til at støtte oppositionsleder Guaidó og ikke Maduro.

En oberst i det venezuelanske militær opfordrer sine kolleger til at vende præsident Nicolás Maduro ryggen og i stedet støtte oppositionsleder Juan Guaidó.

Det skriver nyhedsbureauet AFP natten til søndag.

I en video publiceret lørdag siger oberst Ruben Paz Jimenez, at militæret bliver brugt til at støtte Maduros regime.

- 90 procent af os i de væbnede styrker er meget utilfredse. Vi bliver brugt til at holde Maduro ved magten, siger Ruben Paz Jimenez.

Vil trodse præsidenten

Han opfordrer sine medsoldater til at lade den humanitære hjælp, som står klar ved den colombianske grænse, komme ind i landet.

Nødhjælpen består af 100 ton mad, medicin og hygiejneartikler og er sendt fra USA på forespørgsel fra Juan Guaidó. Venezuelas siddende præsident, Nicolás Maduro, nægter dog at lade hjælpen komme ind i landet.

Francisco Yanez fremsatte sin fordømmelse af Maduro i en video på Twitter i fuld uniform, men det vides ikke, om han var i Venezuela, da han lavede den.

Nicolás Maduro er afhængig af støtte fra militæret. Mister han den, kan hans tid ved magten være forbi.

Oberst Ruben Paz Jimenez er ikke den første i Venezuelas militær, der offentligt har valgt at støtte Juan Guaidó. Også general i luftvåbendet Francisco Yanez har erklæret sin støtte til Guaidó.

USA presser FN 

For USA handler det om at få den blokerede nødhjælp hurtigst muligt ind i Venezuela, og så er ønsket, at der holdes nyvalg.

Sådan lyder opfordringen fortsat fra USA, der har delt et udkast til en resolution med de øvrige medlemmer af FN's Sikkerhedsråd. 

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Med resolutionen understreger USA endnu engang behovet for at hindre en yderligere forværring af den humanitære situation i Venezuela. 

Demonstration mod siddende president Maduro i januar, som var foranlediget af oppositionsleder Juan Guaido.

Det skal hurtigst muligt undersøges, hvornår og hvordan hjælpen kan leveres til "alle venezuelanere i nød", står der i udkastet.

I samme udkast udtrykker USA desuden "dyb bekymring over vold og overdreven brug af magt af Venezuelas sikkerhedsstyrker mod ubevæbnede, fredelige demonstranter".

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd skal tage stilling til udkastet. Det er dog på forhånd ventet, at Rusland vil benytte sin magt til at nedlægge veto. Det fortæller flere anonyme diplomater

Omfattende krise i Venezuela

Resolutionen skyldes, at Venezuela befinder sig i en omfattende krise både økonomisk og politisk. Landet er plaget af hyperinflation, ledigheden er høj, fattigdommen tager til, og der er mangel på basisvarer, fødevarer og medicin. 

De seneste år er landets økonomi skrumpet med over ti procent. Og alene fra januar til juni sidste år flygtede 2,3 millioner venezuelanere ud af landet. Det svarer til cirka syv procent af befolkningen på 32,8 millioner.

I maj sidste år sikrede Nicolás Maduro sig en ny periode som Venezuelas præsident. Valget blev dog betragtet som udemokratisk i en lang række lande.

Venezuelas præsident Maduro skød i 2017 et kontroversielt valg i gang, som han vandt. Modkandidater kræver omvalg - blandt andet på grund af lav vælgerdeltagelse.

I januar trådte parlamentets formand, Juan Guaidó, så frem og udråbte sig som midlertidig præsident. Han er siden blevet anerkendt som fungerende præsident af blandt andet USA og en række EU-lande - herunder Danmark.

En større gruppe EU-lande og lande i Latinamerika har forsøgt at presse på for nyvalg i Venezuela. Lige som USA nu gør i FN's Sikkerhedsråd. 

Rusland vil også presse FN

Under den optrappede konflikt har flere lande, heriblandt Kina og Rusland, fastholdt tætte bånd til Maduro.

Rusland planlægger selv at præsentere et udkast til en resolution for FN's Sikkerhedsråd. 

Af en kladde, som det russiske nyhedsbureau Tass er i besiddelse af, fremgår det, at Rusland "opfordrer til at løse situationen i Venezuela på fredelig vis".