Udland

IS kæmper til det sidste i Syrien - men er langt fra udslettet endnu, siger korrespondent

Over 37.000 civile er flygtet fra krigszonen. Først og fremmest koner og børn til jihadister fra IS.

I disse timer foregår der, hvad der kan være nogle af de sidste kampe mod terrororganisationen Islamisk Stat i den østlige del af Syrien.

Koalitionen Syriens Demokratiske Styrker, SDF, der støttes af USA, har annonceret "et sidste fremstød" mod gruppen.

Det gjorde de allerede søndag morgen, og siden har der været meldinger om hårde kampe.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Mellemøsten, Benjamin Kürstein:

- Der er hårde kampe lige nu, og der er meldinger om, at IS skal have lavet tunneller under bygninger i byen, ligesom man så i Mosul i Irak, da den blev befriet.

- Derfor er det bestemt ikke en walkover for de styrker, der kæmper derinde nu, men alt tyder på, at det er ved at være slut med terrororganisationen Islamisk Stat og deres territorium i den østlige del, siger han.

Et helt andet Islamisk Stat

Fremstødet kommer efter en uges pause i kampene. Pausen har givet civile mulighed for at flygte fra krigszonen.

Fremstødet bekræftes af Rami Abdel Rahman, der leder observationsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr), der fortæller, at der har været meldinger om eksploderende landminer.

Terrororganisationen Islamisk Stat havde tidligere kontrol over store dele af både Irak og Syrien. Den ekstremistiske gruppe tog kontrol over cirka en tredjedel af Irak i 2014, blandt andet storbyen Mosul. Men i dag er gruppen på tilbagetog i et lille område nær grænsen til Irak.

SDF indledte en offensiv mod terrororganisationen fra den olierige provins Deir Ezzor i september.

Det er en helt anden situation, end da Islamisk Stat var på sit højeste i 2015.

Benjamin Kürstein, korrespondent TV 2.

Den kurdiskledede alliance har siden reduceret deres territorium til et lille areal på kun fire kvadratkilometer på østbredden af floden Eufrat.

- Op mod 600 jihadister kan være i området. De fleste af dem er udlændinge, siger SDF-talsmand Mustafa Bali.

Der er dog langt fra den samme terrororganisationen, som vi tidligere så, og derfor er der meget på spil, fortæller Benjamin Kürstein:

- Det er en helt anden situation, end da Islamisk Stat var på sit højeste i 2015, hvor de kontrollerede et kæmpe område, der i runde tal var på størrelse med Portugal.

- På det tidspunkt havde de nogle enorme skatteindtægter, og det gjorde, at de havde en meget robust økonomi, de kunne føre krig for. Den mulighed har de ikke længere, når de ikke har noget territorium.

Terrororganisationen er ikke udslettet

Men det betyder ikke, at terrororganisationen med ét er væk:

Intet tyder på, at de er udslettet, og man ved også, at en stor del af ledelsen er intakt.

Benjamin Kürstein, korrespondent TV 2.

- De er stadig i Irak og Syrien, i mindre omfang, men også i lande som Afghanistan og Libyen er der opstået IS-celler, og vi har set dem rette angreb mod mål i Europa, så de er spredt over et stort område.

- Intet tyder på, at de er udslettet, og man ved også, at en stor del af ledelsen er intakt. Derfor sagde Pentagon også i sidste uge, at de meget hurtigt kan genvinde territorier og positioner, hvis man stopper med at bekæmpe dem. Men lige nu har de mistet stort set alt det territorium, som de havde, siger Benjamin Kürstein.

Der findes dog ikke officielle tal på, hvor store områder de har tilbage, men ifølge Benjamin Kürstein udgør det under én procent af det totale område, som de havde, da de var størst. Og antallet af krigere er et sted mellem 500-1000.

Efter at kampene tog til i styrke i december, er over 37.000 civile flygtet. Det er ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder først og fremmest koner og børn til krigerne fra terrororganisationen.

Tallet omfatter også godt 3400 formodede jihadister, som tilbageholdes af SDF. Det oplyser Sohr, som under hele krigen i Syrien har indhentet oplysninger om sårede og dræbte fra netværk forskellige steder i landet.

SDF-talsmanden Mustafa Bali siger, at kampene om det sidste IS-territorium i Syrien formentlig er ovre om få dage.

SDF har gentagne gange appelleret til vestlige regeringer om tage imod IS-krigere, som har statsborgerskab i vesteuropæiske lande. Appellerne er ofte blevet ignoreret.