Venezuelas militær blokerer bro for at stoppe humanitær hjælp

Venezuela vil ikke tigge, lyder det fra præsident Maduro. FN advarer mod, at den humanitære krise i landet bliver brugt politisk af begge parter.

Den højspændte situation i Venezuela spidser til, og lige nu retter verdens øjne sig mod en bro. 

Nærmere bestemt Tienditas-broen, som forbinder Venezuelas vestlige grænse med nabolandet Colombia. Her har nationalgarden onsdag opsat omfattende blokader med blandt andet lastvogne og pigtrådshegn, skriver britiske The Guardian.

For det er her, et afgørende slag om borgernes og det internationale samfunds anerkendelse kan finde sted i det kommende døgn.

Årsagen til blokaden skal findes i en konvoj, der klokken 11 samme formiddag forlod Colombias hovedstad Bogotá og netop nu bevæger sig afsted på snoede bjergveje med kurs mod grænsebyen Cúcuta.

Internationale journalister foran Tienditas-broen, der forbinder Venezuela og Colombia og onsdag blev blokeret.
Internationale journalister foran Tienditas-broen, der forbinder Venezuela og Colombia og onsdag blev blokeret. Foto: Mauricio Duenas Castaneda / Ritzau Scanpix

Konvojen er lastet med humanitær bistand, doneret af USA, og skulle efter planen nå grænsen til Venezuela torsdag morgen.

Og den har altså fået præsident Nicolás Maduro til at beordre nationalgarden til at udføre grænseblokaden.

'Venezuela vil ikke tigge'

Præsidenten nægter fortsat, at hans land står over for en humanitær krise. I stedet klynger han sig til magten, på trods af at flere nabolande, USA og EU - herunder også Danmark - har anerkendt oppositionslederen Juan Guaidó som den retmæssige leder af Venezuela.

Den magtkamp omfatter nu også humanitær bistand. Tilsyneladende frygter Maduro, at han ved at lukke konvojen ind i landet dermed også accepterer en udenlandsk militær intervention.

Men venezuelanerne er ikke tiggere, understregede Maduro i en tale tidligere på ugen.

- Med denne humanitære bistand forsøger de at sende et budskab: "Venezuela er nødsaget til at tigge over for verden". Og Venezuela vil ikke tigge om noget fra nogen som helst i verden, sagde han.

En trojansk hest

Konvojen bliver da også af omverdenen anset som en strategisk test fra rivalen Guaidó, hvor denne forsøger at svække Maduros regime ved at tvinge soldater til at nægte at adlyde ordre ved at give den humanitære konvoj adgang til Venezuela.

For mens Guaidó som sagt nyder omverdenens anerkendelse, så har Maduro fortsat det magtfulde militærs støtte.

- Det primære mål nu er at forsøge at knække militæret - og den humanitære bistand er i bund og grund en trojansk hest og et forsøg på dette, forklarer Oxford Universitets specialist i venezuelansk politik, Maryhen Jiméne Morales, til The Guardian.

Medlemmer af nationalgarden i Venezuela vogter blokaden til Colombia onsdag.
Medlemmer af nationalgarden i Venezuela vogter blokaden til Colombia onsdag. Foto: Mauricio Duenas Castaneda / Ritzau Scanpix

Støtte fra USA

I forbindelse med blokaden har Guaidó presset på for, at grænsepatruljerne ikke vil stå i vejen for, at den humanitære bistand kan nå frem til de trængte.

- Her er endnu engang en direkte ordre til de bevæbnede styrker: Tillad den nødvendige hjælp at komme ind for at tage vare på jeres familier, din søster, din mor, din kone, som helt sikkert har brug for forsyninger, og hvoraf nogle desværre med sikkerhed også har helbredsproblemer, lød opfordringen fra Guaidó onsdag i forbindelse med et møde med Venezuelas landbrugsproducenter.

Også USA's udenrigsminister har tilsluttet sig opfordringen. På Twitter udtaler Mike Pompeo:

- Folket i Venezuela har desperat brug for humanitær bistand. USA og andre lande forsøger at hjælpe, men Venezuelas militær blokerer hjælpen under Maduros ordrer med lastbiler og containere. Maduros regime må lade hjælpen nå frem til det sultende folk.

En colombiansk betjent iagttager blokaden på grænsebroen mellem Colombia og Venezuela onsdag.
En colombiansk betjent iagttager blokaden på grænsebroen mellem Colombia og Venezuela onsdag. Foto: Mauricio Duenas Castaneda / Ritzau Scanpix

Frygter international intervention

Et medlem af Guaidós parti, Voluntad Popular (Folkets Vilje red.), Juan Andrés Mejía, har over for The Guardian uddybet problematikken.

- Regeringen har et dilemma ... enten lukker de den (konvojen, red.) ind og kommer til at se svage ud, eller de afviser den, hvilket jeg ikke tror, de vil gøre, fordi de ikke er dumme, men så taber de også. Så det er en win-win-situation for os - og for folket.

Samtidig afviser Mejía, at oppositionen med konvojen forsøger at fremprovokere en militær konfrontation, hvilket mange frygter vil blive udnyttet til at retfærdiggøre en internationale intervention, som skal tvinge Maduró fra magten.

Oppositionslederen i Venezuela, Juan Guaidó, talte onsdag til pressen.
Oppositionslederen i Venezuela, Juan Guaidó, talte onsdag til pressen. Foto: Leonardo Munoz / Ritzau Scanpix

Men det er ikke målet, forsikrer Juan Andrés Mejía, der samtidig understreger, at oppositionspartiet ikke går ind for vold.

- Det er ikke det, vi stiler efter. Grundlæggende er strategien at vise folk, at den humanitære bistand er reel. Den er ikke kun en diskurs... Den er tæt på, og den kan være her snart, siger han.

Humanitær bistand skal ikke være et politisk redskab

Alligevel har FN været ude og advare om, at humanitær bistand bliver brugt som et politisk redskab.

- Humanitær handling bør være uafhængig af politik, militær og andre hensyn, understreger FN's talsmand, Stéhane Dujarric.

- Når vi ser de nuværende optrukkede linjer, bliver det endnu tydeligere, at der er brug for seriøse politiske forhandlinger mellem de to parter for at finde frem til en løsning, der leder til en varig fred for folket i Venezuela.

Men indtil videre står Maduro fast. Ved magten. Ved militærets støtte. Og ved grænseblokaden.

Venezuelas præsident Nicolás Maduro talte onsdag under et besøg på medicinalfabrikken SM Pharma i Maracaibo.
Venezuelas præsident Nicolás Maduro talte onsdag under et besøg på medicinalfabrikken SM Pharma i Maracaibo. Foto: Handout / Ritzau Scanpix