Pave Frans: Præst holdt nonner som sexslaver

16x9
Pave Frans kom med stor indrømmelse under sit første besøg i Mellemøsten nogensinde. Foto: Ali Haider / Ritzau Scanpix

Adskillige præster har over længere tid udnyttet nonner seksuelt. Det indrømmer Paven under et historisk besøg i Mellemøsten.

Katolikkernes spirituelle leder er altid god for nogle trøstende ord, når ting som krig, diskrimination og hungersnød plager verden.

Kommer det derimod til skandaler i den katolske kirke, er Paven som regel tavs.

Men under Pave Frans' besøg i Mellemøsten, hvor han manede til forsoning mellem muslimer og kristne, fik et hold journalister noget af en indrømmelse med i købet.

Paven fortalte nemlig, at flere præster havde udnyttet katolske nonner seksuelt, skriver BBC.

Én af dem havde sågar holdt nonner som sexslaver.

Benedikt måtte lukke hel menighed

Ifølge det britiske medie er det første gang, Pave Frans har erkendt sin præstestands seksuelle udnyttelse af nonner.

Han fortalte, at det var så omfattende, at forgængeren, Pave Benedikt, måtte lukke en hel menighed af nonner.

- Pave Benedikt havde modet til at opløse en kvindelig menighed, hvor kvinderne blev udsat for slaveri, endda seksuelt slaveri, fra præsterne eller grundlæggeren, lød det.

Pave Frans har de seneste dag været på besøg i De Arabiske Emirater - det er første gang, Paven besøger Mellemøsten
Pave Frans har de seneste dag været på besøg i De Arabiske Emirater - det er første gang, Paven besøger Mellemøsten Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Ifølge en af Vatikanets pressemedarbejdere Alessandro Gisotti var det St. Jean-menigehden i Frankrig, der måtte opløses. Det fortalte pressemedarbejderen til CBS News efter indrømmelsen.

Den franske menighed havde selv givet en flig af sandheden i 2013. Her meddelte meningheden, at nogle præster havde opført sig på en måde, ”der gik imod kyskheden” over for flere kvinder, skriver den franske katolske avis La Croix, ifølge BBC.

Problem endnu ikke løst

Paven fortalte desuden til journalisterne i Mellemøsten, at den katolske kirke forsøger at tage sig af problemet, men at det endnu ikke er løst.

Og skandalen i Frankrig står da også langt fra alene.

I Indien blev biskop Franco Mulakkal sidste år anholdt og anklaget for at have voldtaget en nonne adskillige gange. Han afviser alle anklagerne.

I Chile igangsatte Vatikanet – også sidste år – en undersøgelse efter anmeldelser af flere præster for overgreb mod nonner.

Ifølge nyhedsbureauet AP har der også været overgreb i Italien og Afrika.

Kvinder kommer i anden række

Overgrebene skyldes, mener Pave Frans, det problem, at kvinder ses som andenrangsmennesker i den katolske kirke.

Men noget tyder på, at det kan ændre sig med hjælp fra den nuværende pave, der ikke er af den opfattelse.  

I en leder i februars udgave af Vatikanets officielle magasin til kvinder, Women Church World, fordømmer redaktør Lucetta Scaraffia overgrebene, skriver The Tablet.

- Hvis kirken fortsætter med at lukke øjnene for skandalen – gjort endnu værre af det faktum, at overgreb mod kvinder medfører formering og dermed tvungne abort og børn, der ikke anerkendes af præster – vil undertrykkelsen af kvinder i kirken aldrig ændre sig, skriver redaktøren.

Men Pave Frans forståelse af problemet, skriver Lucetta Scaraffia, kan gøre det nemmere for kvinderne at stå frem i offentligheden.