Brexit

EU giver May den kolde skulder - igen

Theresa May forsøger at gøre skilsmisseaftalen med EU spiselig for det britiske parlament. Men EU afviser endnu en gang at genforhandle med May.

Der er ingen gaver i dag fra EU til Theresa May.

Storbritanniens premierminister mødes torsdag med EU-toppen i Bruxelles.

Men allerede efter første møde med EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, står det klart, at EU endnu en gang afviser Mays ønske om at genforhandle skilsmisseaftalen i forbindelse med Storbritanniens farvel til EU kendt som Brexit.

- Juncker understregede, at EU ikke vil genåbne skilsmisseaftalen, som er et omhyggeligt balanceret kompromis mellem EU og Storbritannien, står der i en fælles udtalelse fra premierministeren og formanden for EU-Kommissionen.

Jean-Claude Juncker kom dog Theresa May i møde ved at åbne for, at man kan føje formuleringer til aftaleteksten for at understrege, hvor ambitiøs den er. Men enhver løsning skal godkendes af EU's 27 medlemslande.

Derudover har de aftalt at mødes igen i slutningen af februar. 

Lyn-analyse

Intet gennembrud i Bruxelles. Efter en såkaldt robust men konstruktiv samtale mellem May og Juncker, står parterne stadig stejlt overfor hinanden. ”Vi venter stadig på briterne”, er konklusionen fra EU-toppen, mens Brexit-fortalerne i Storbritannien utvivlsomt synes, at bureaukraterne i Bruxelles er ude på en straffemission. Mere og mere peger på, at briterne i sidste øjeblik beder om en udskydelse af deadline. Og den vil de i givet fald få. Men her og nu fortsætter kontakten på alle niveauer, mens uret tikker frem mod 29. marts 2019. 

Tusk-kommentar skaber stadig drama

May skal senere mødes med  formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, som onsdag efter et møde med Irlands premierminister sendte en syngende lussing til britiske Brexit-politikere.

- I øvrigt har jeg overvejet, hvordan det særlige sted i Helvede ser ud for dem, som talte for Brexit uden så meget som et udkast til en plan om at gennemføre det forsvarligt, sagde Tusk på et pressemøde.

Udtalelsen skabte straks vrede hjemme i Storbritannien. Og den har lagt en anspændt tone for dagen forud for Mays og Tusks møde, der er det sidste, mens May er i Bruxelles denne gang. 

Bagstopperen er den store knast

Den helt store knast er den såkaldte bagstopper.

Den er EU's garanti for, at grænsen mellem Nordirland og Irland kan forblive åben efter Brexit, hvis det ikke lykkes at forhandle en aftale hjem i løbet af de første 21 måneder.

Men med bagstopperen forbliver Nordirland en del af EU's indre marked og toldunion - og det falder ikke i god jord i Storbritannien.

Derfor vil mange Brexit-fortalere have bagstopperen fjernet eller i det mindste have en udløbsdato på for, hvornår Nordirland kan komme med resten af Storbritannien ud af EU's regler.

Se bagstopperen forklaret her:

Bagstopperen er en af knasterne i forhandlingerne om en skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien. Men hvad er den? Det kan du få forklaret her. Video: Mette Stender Pedersen

Afgørende for fred i Europa

Men tiden er ved at løbe ud for May, der fortsat har det som en lus mellem to negle.

Og onsdag - dagen før Mays besøg i Bruxelles - gjorde Donald Tusk og Irlands premierminister, Leo Varadkar, det begge soleklart, at bagstopperen ikke er til genforhandling.

- EU er først og fremmest et fredsprojekt, sagde Tusk med alvorlig mine efter pressemødet.

Med det mener han, at bagstopperen netop er et afgørende krav fra EU, da en grænseovergang uden kontrolposter anses for afgørende for freden i Nordirland. 

Tusk afviser at rokke ved bagstopper

Og bekymringen for, at volden kan blusse op igen, er ikke uden grund.

Det er kun knap tre uger siden, at politiet måtte rykke ud til to bilbomber i de nordirske byer Londonderry og Belfast, som en udbrydergruppe fra den tidligere paramilitære gruppe IRA påstår at stå bag.

- Vi kan hverken sætte freden på spil eller sætte en slutdato på forsoningen. Det er derfor, vi insisterer på bagstopperen, understregede Donald Tusk onsdag.

May: Jeg skal nok levere Brexit

Men selv om Juncker sagde nej torsdag, er Theresa May stadig optimist.

- Hvad, jeg ser og hører fra EU-ledere, er et ønske om at arbejde sammen for, at Storbritannien forlader EU med en aftale, siger hun.

Og efter dagens sidste møde med Donald Tusk er May klar i mælet om, at der skal forandringer til i aftalen for at gå den gennem det britiske parlament.

- Jeg har sagt, at jeg vil have juridisk bindende ændringer for at skaffe det flertal, der kan få den vedtaget i parlamentet, siger Theresa May.

Derudover afviser hun, at hun forsøger at få udsat Brexit, som det ellers blev rygtet weekenden over.

- Jeg skal nok levere Brexit, og jeg skal nok levere det til tiden, siger May.

Storbritannien forlader efter planen EU om 50 dage den 29. marts