Udland

Trump talte til nationen i nat: - Jeg vil få den mur bygget

Der var nye toner fra den amerikanske præsident, som blandt andet hyldede legale migranter.

For kort tid siden afholdt USA's præsident, Donald Trump, sin årlige tale om landets tilstand - State of the Union. 

Under den halvanden time lange tale til medlemmerne af Kongressens to kamre kom præsidenten vidt omkring.

Han benyttede blandt andet talen til at understrege, at han agter at bygge den meget omdiskuterede mur ved grænsen til Mexico.

- Jeg vil få den mur bygget, sagde han.

- Hvor mure går op, går illegal indvandring ned.

- Mure redder liv.

Præsidenten forsikrede i sin State of the Union-tale, at han agter at bygge en grænsemur mod Mexico. Video: Marianne Holst

Således offentliggjorde præsidenten, at han sender yderligere 3750 soldater til grænselandet i syd for at forberede muren, som præsidenten ikke længere beskrev som en betonmur, men derimod en "smart, strategisk og gennemsigtig stålbarriere".

I samme ombæring trak præsident Trump parallel til "de millioner af legale migranter, som beriger vores land", som han argumenterede for, at muren også skulle bygges som en forpligtelse overfor.

- Vi har en moralsk forpligtelse til at lave et indvandringssystem, der beskytter vores borgeres job og liv, sagde Trump i sin anden State of the Union-tale i sin tid som præsident.

Mødes med Kim Jong-un

Under talen bekræftede Trump desuden, at han mødes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i Vietnam om få uger - 27. og 28. februar. Det bliver det andet topmøde mellem de to ledere. Det første blev afholdt i Singapore i juni 2018.

Præsidenten forsikrede endnu engang, at han vil få bygget en grænsemur mod syd. Video: Marianne Holst

Under topmødet i Vietnam vil præsident Trump fortsætte forhandlingerne om en atomafrustning på den koreanske halvø.

- Som en del af et modigt nyt diplomati fortsætter vi vores historiske kamp for fred på Den Koreanske Halvø, sagde Trump i sin tale, hvor han også understregede, at "hans forhold til Kim Jong-un er godt".

Præsidenten skal senere på måneden mødes med Nordkoreas leder Kim Jong-un. Video: Marianne Holst

Dansende kvinder

Trump brugte også lang tid på at rose den amerikanske økonomi. Samtidig advarede han dog mod, at "fjollede krige, politik eller tåbelige partiske efterforskninger" kan komme i vejen.

Samtidig adresserede han den højspændte politiske situation i landet.

- Vi må omfavne det ubegrænsede potentiale for samarbejde og kompromiser til fordel for det fælles gode. Sammen kan vi komme ud af den fastlåste politiske situation, sagde han.

Præsidentens tale til nationen varede halvanden time. Video: Marianne Holst

Traditionen tro blev enkeltpersoner og bestemte grupper flere gange hyldet. Det skete blandt andet, da præsidenten kom ind på, at flere kvinder er kommet i arbejde. 

Det fik en række kvindelige medlemmer af kongressen til at rejse sig op og danse til stor jubel. Mange af dem var klædt i hvidt i dagens anledning - til ære for tidligere kvinderetsforkæmpere.

Dramatisk optakt

Det var Donald Trumps anden officielle State of the Union-tale, siden han blev valgt til præsident i november 2016 og formelt indtog Det Hvide Hus i januar 2017.

Han har reelt set holdt tre taler til nationen i Repræsentanternes Hus, men hans første tale var i februar 2017, da han kun havde været i embedet i et par uger, og derfor bliver disse taler betegnet som "joint session of Congress"-taler. 

Donald Trumps anden tale blev holdt 30. januar sidste år, hvor han blandt andet talte om at beholde Guantánamo-fængslet, oprustning af atomarsenalet og en omfattende migrationsreform med behovet for øget grænsekontrol og en grænsemur mod Mexico.

Denne gang har det været en længere vej til talerstolen i Repræsentanternes Hus for præsidenten end normalt. En vej med så store udsving, at talen, der skulle være afholdt 29. januar, i første omgang blev udsat.

Årsagen var, at Donald Trump kort før jul sidste år lukkede dele af det føderale statsapparat ned, fordi Kongressen ikke kunne nå til enighed om at vedtage statsbudgettet for 2019 på grund af Trumps krav om 5,7 milliarder dollars til opførelsen af en mur på grænsen til Mexico.

Et krav, som Demokraterne afviste, hvilket førte til, at cirka 800.000 offentligt ansatte, blandt andet sikkerhedsfolkene i Secret Service, i 35 dage ikke måtte arbejde.

Det fik den nyvalgte leder af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, til at bede præsident Donald Trump om at udsætte sin årlige tale, fordi hun ikke kunne garantere Donald Trumps sikkerhed.

25. januar annoncerede Donald Trump, at statsapparatet ville åbne midlertidigt frem til 15. februar, hvilket betød, at præsidenten kunne holde den traditionsrige tale. 

Et krav i forfatningen

Trumps tale var nummer 228 i rækken af State of the Union-taler. Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, 8. januar 1790, og den årlige tale er formuleret som et krav i den amerikanske forfatning:

- Præsidenten skal fra tid til anden give kongressen information om nationens tilstand og anbefale til deres overvejelse sådanne tiltag, som han skønner nødvendige og påkrævede, står der i den amerikanske forfatning.