Udland

Øjeblikket, hvor selv demokraterne klappede af Trump

Et af de øjeblikke, som allerede stjæler fokus på internettet, var en klapsalve fra formand Nancy Pelosi.

Det er langt fra altid, at Republikanerne og Demokraterne ser ens på tingene. Og med Donald Trump på præsidentposten er uenighederne ikke blevet færre. Tværtimod.

Nogle af sammenstødene er sket for åben skærm, som da USA’s leder gik i debat om sin grænsemur med blandt andre den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i et live tv-indslag.

Men når præsidenten, som i nat dansk tid, holder sin årlige State of the Union-tale, så har piben – til dels – en anden lyd.

- State of the Union-talerne er utvivlsomt de øjeblikke, hvor Donald Trump mest ligner enhver anden amerikansk præsident - ikke mindst fordi Trump faktisk holder sig til sine talepapirer og teleprompteren, lyder det fra USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Natten til onsdag dansk tid lykkedes det da også den amerikanske præsident at holde en tale, der ved flere tilfælde fik stående bifald fra salen.

Også Demokraterne deltog flere gange i applausen, når de med Nancy Pelosi i spidsen kom på benene og klappede anerkendende.

Det var første gang, at Nancy Pelosi som formand for Repræsentanternes Hus sad lige bag præsidenten, mens han leverede sin tale. Dermed kunne hele verden tydeligt se, hvilke budskaber der faldt i god jord hos hende og Demokraterne.

En kritisk applaus

Et af de øjeblikke, som efter talen har stjålet fokus på sociale medier, var Nancy Pelosis stående klapsalve, da Donald Trump ytrede ordene:

- Vi må afvise politik, der tager udgangspunkt i hævn, modstand og gengældelse, og omfavne det uendelige potentiale i samarbejde, kompromiser og det fælles gode.

Efter den kommentar rejste Nancy Pelosi sig og op sendte med udstrakte arme et lidt skævt klap ned mod præsidenten.

Det billede er gået verden rundt.

Ifølge Time har kritikere af Trump dømt klappet til at være et drillende svar til præsidenten. Om klappet skulle forstås således, ved kun Pelosi selv.

Hvidklædte kvinder i jubel

Aftenens største jubel fandt dog sted, da en gruppe hvidklædte kvinder rejste sig.

Jublen opstod, da Donald Trump konstaterede, at flere kvinder er kommet i arbejde, og at der er flere kvinder end nogensinde før repræsenteret i kongressen.

Præsidenten tog imod jublen med kyshånd.

- Det var ikke meningen, at I skulle gøre det. Mange tak. Alle amerikanerne kan være stolte af, at vi har flere kvinder i arbejde nu end nogensinde tidligere, sagde han.

Her fungerede Nancy Pelosi ifølge Washington Post som en slags dirigent, da hun var med til at tilskynde de hvidklædte demokrater til at rejse sig.

Jublen var dog næppe direkte rettet mod præsidenten, vurderer USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Jeg tror, han misforstår deres jubel lidt. De hylder det faktum, at kvinder er kommet langt på de 100 år, siden de fik stemmeret i landet. Det, der gjorde, at de klappede og jublede og dansede, var, at der er blevet valgt flere kvinder ind. Det var ikke just ham, de hyldede, siger han.

Men Trump lignede alligevel en, der tog rosen på sin kappe.

Demokrater klappede stolt med af Amerika

Også når præsidenten roste Guds eget land, reagerede både Demokraterne og Republikanere med stor applaus.

- I det 20. århundrede har Amerika skabt frihed, transformeret videnskaben og redefineret middelklassen. Og når alt kommer til alt, er der intet sted i verden, der kan konkurrere med Amerika, lød en af de sætninger, der fik stående ovationer.

Enkeltpersoner hyldet af Trump

De øjeblikke, der fik størst applaus på tværs af salen, var dog dem, hvor enkeltpersoners indsats blev fremhævet.

Som traditionen byder, var flere forskellige personer nemlig indbudt til at sidde med under talen, og deres historier blev fortalt af præsidenten.

Eksempelvis om den tiårige Grace Eline, der har overlevet kræft i hjernen. Hendes historie brugte præsidenten til at sætte fokus på kampen mod børnekræft.

Også en betjent, der blev såret under angrebet på Tree of Life-synagogen i Pittsburgh, var inviteret.

Vagten fik fat på skytten, der stod bag masseskyderiet, men ikke før han selv var blevet ramt af skud syv gange.

Begge historier, som også Demokraterne belønnede med lange klapsalver.

Demokrater lod utilfredshed skinne igennem

Selvom talen og salens reaktioner overvejende blev holdt i det positive hjørne, så stak de partipolitiske forskelle dog hovedet frem ind imellem.

Flere gange kunne formand Nancy Pelosi ikke skjule sin utilfredshed med den retorik, Donald Trump sendte ud i salen.

Da han eksempelvis konstaterede, at statens tilstand er god, svarede Pelosi igen med en let hovedrysten.

Med henvisning til en serie af undersøgelser af præsidentens forhold, som Demokraterne har sat i gang, påpegede Donald Trump endvidere, at "tåbelige partipolitiske undersøgelser" var det eneste, der i hans optik kunne bremse den stærke økonomi.

Den kommentar fik også demokraten Nancy Pelosi til at reagere med en grimasse, der ikke lagde skjul på hendes uenighed.

Heller ikke demokraterne ude i salen holdt sig tilbage med buhråb, da Donald Trump talte om den 'migrantkaravane', der er på vej mod USA.

Utilfredsheden, som lod sig vise i salen, stemmer muligvis bedre overens med den virkelighed, der venter udenfor salen.

- Uagtet præsidentens budskab skal man ikke forvente det store tværpolitiske samarbejde i den kommende tid. Dertil ligger de to partier for langt fra hinanden ideologisk. Ligeledes har begge partier ikke den store interesse i at samarbejde – og dermed give modparten en sejr – med et præsidentvalg ude i horisonten (i 2020, red.), vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Det var den anden State of the Union-tale, som Donald Trump har afholdt i sin præsidentperiode. Sidste års tale bar ligesom i år også præg af snak om grænsekontrol og en grænsemur mod Mexico.