Udland

Mystisk sag trækker overskrifter i Tyskland: Blev gartner overfaldet af ulv?

Der er hverken fundet dna-spor fra en ulv i mandens sår, tøj eller den hammer, han slog den formodede ulv med. Swen Pfortner / Ritzau Scanpix

Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod den, fastslår ugeavisen Die Zeit.

Historien om et uventet dyreangreb blev hurtigt et mysterium i de tyske medier, hvor debatten om ulvens tilbagevenden længe har været ophedet.

Ifølge rapporter sneg et firbenet rovdyr sig ind på en gartner bagfra, da han lå på knæ ved en jernskulptur på en kirkegård i en østtysk by. Dyret bed gartneren i hans venstre underarm.

- Den 55-årige forskrækkede gartner, hvis navn ikke er blevet offentliggjort, slog impulsivt rovdyret med en hammer, hvilket skræmte det på flugt, hedder det i de officielle rapporter fra myndighederne i byen Steinfeld i delstaten Niedersachsen.

- Mand angrebet af ulv, hed det efterfølgende i en overskrift i tabloidavisen Bild, som dog længere nede i artikel satte spørgsmålstegn ved udsagnet og tilkendegav, at der herskede tvivl om, hvad der egentlig var foregået.

Nogle mener, at det kunne have været en herreløs hund, mens andre endda sætter spørgsmålstegn ved, om gartneren overhovedet blev angrebet.

I laboratorieprøver af bidsåret, gartnerens tøj og hans hammer er der ikke fundet savl, hår eller andre genetiske spor efter en ulv.

Historien er blevet diskuteret meget indgående af mange personer, der finder, at den har fundamental betydning for debatten om ulvens tilbagevenden i den tyske natur.

'Ulv angriber mand på kirkegård' lyder en overskriften midt i en heftig debat i tabloidavisen Bild. Der er dog ikke fundet beviser for, at det var en ulv, der bed manden.

Vrede og frygt

Ulven var udryddet i Tyskland i over 150 år, men den fik en genkomst i 2000, da ulve krydsede grænsen til Tyskland fra Polen.

Der har ikke tidligere været rapporter om, at mennesker er blevet angrebet af ulve.

Men ulve har skabt vrede og frygt hos fårefarmere, og der er politiske grupper, som taler imod deres tilstedeværelse - navnlig i det østlige Tyskland, hvor de fortrinsvis lever.

Lobbyen, der bekæmper ulvene, henviser til angreb som i oktober sidste år, hvor over 40 får blev dræbt af ulve. Landmænd klager over, at det er for dyrt og besværligt at beskytte deres husdyr med elektriske hegn.

'Beboer: "Her er det farligt at færdes, når det er mørkt', lyder en anden overskrift i dagens Bild.

Lov om ulvenedskydning måske på vej

Det højreorienterede parti Alternativ for Tyskland, AfD, som er mest kendt for at være indvandrerkritisk, er gået forrest i kampen mod ulven. I tråd med deres retorik om en begrænsning af antallet af asylansøgere kræver de en øvre grænse for ulvebestanden i Tyskland.

- Ulve mister frygten for mennesker, hvis de holder op med at opfatte dem som deres naturlige fjender, siger AfD's talskvinde i Sachsen, Silke Grimm.

Nogle iagttagere siger, at der, mellem de 700-800 ulve, som strejfer rundt i Tyskland i dag, findes en del ulvehundshybrider, som ikke bør være beskyttet af loven.

Ti procent af ulvene bliver i forvejen skudt ned på ulovlig vis

Stephan Kaasche, naturvejleder

"Hybrider i Tyskland - hunde i ulveklæder?" lød en overskrift eksempelvis i det tyske jagtmagasin Jagd und Hund.

Det regerende parti, CDU, har da også for nyligt udtalt støtte til en regional udrensning af hybrider.

280 ulvedrab

Men en sådan lov om at holde bestanden nede, får sindet i kog hos folk som naturvejlederen Stephan Kaasche fra Sachsen, der påskønner ulvens tilbagevenden til Tyskland.

Han køber ikke AfD's argument om, at det vil ændre dyrets adfærd.

- Ti procent af ulvene bliver i forvejen skudt ned på ulovlig vis, siger naturvejlederen til nyhedsbureauet AFP.

- Men det stopper ikke ulve i at nærme sig byer, ligesom det heller ikke gør det med vildsvin. Det er simpelthen ikke sådan, det fungerer.

Ifølge en optælling lavet af det tyske politi er omkring 280 ulve ifølge AFP blevet dræbt af mennesker, siden de vendte tilbage til Tyskland i 2000. De fleste blev trafikdræbt, men knap 40 ulve er blevet skudt. Flere var også halshugget og nogle også dræbt med lignende metoder.

Mafia-ulve-sagen

I juni sidste år blev en opsvulmet ulv fundet i en sø. Den var tynget til bunden af mursten. Politiet kaldte sagen 'Mafia-ulve-sagen'

Grunden til det mærkværdige ulvedrab skyldes sandsynligvis det faktum, at det kan give op til fem års fængsel at dræbe eller gøre en ulv fortræd.

Derfor skulle jægere på jagt efter ulve efter sigende have indført reglen de tre s'er: skyd, skovl, stilhed. 

De to sider i debatten om ulve i tyskland bliver ofte fremstillet som idealistiske, grønne byboere mod stædige folk fra landet, som blot har i sinde at beskytte deres levebrød og familie.

- Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod dem, fastslår ugeavisen Die Zeit.