Udland

Donald Tusk: - Et særligt sted i helvede til dem, der talte for Brexit uden at have en plan

Formanden for Det Europæiske Råd gik til angreb på de briter, der kæmpede for et Brexit uden at have en plan for, hvordan det skulle gøres

Den britiske premierminister har travlt.

Om knap to måneder træder Storbritannien ud af den Europæiske Union, og Theresa May kæmper en hård kamp, så briterne kan forlade EU med en skilsmisseaftale og dermed undgå kaos.

Jeg har spekuleret over, hvordan det særlige sted i helvede for dem, der promoverede Brexit, ser ud

Donald Tusk

Aftalen, hun havde forhandlet sig frem til med EU, blev i det britiske underhus afvist med overvældende flertal. 

Store britiske virksomheder er allerede kommet på en hård nedtur på grund af den uvisse fremtid, og en aftale med EU synes ikke lige om hjørnet.

Og nu tyder det på, at EU er ved at få nok af miseren.

- I øvrigt har jeg tænkt over, hvordan det særlige sted i Helvede ser ud for dem, som talte for Brexit uden så meget som et udkast til en plan om at gennemføre det forsvarligt.

Sådan lød det fra formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, efter et møde med Irlands premierminister, Leo Varadkar, i Bruxelles onsdag.

Foreviget på Twitter

Udsagnet var ikke blot en finke, der røg fra EU-chefens pande på direkte fjernsyn. Ordene blev nemlig umiddelbart efter, de blev sagt, foreviget på Twitter:

Hensigten med mødet mellem Donald Tusk og den irske premierminister, Leo Varadkar, var at forberede sig på den situation, der vil opstå, hvis det hele ender med et hårdt Brexit.

- Vi er åbne for yderligere drøftelser med Storbritannien, men Brexit-aftalen, som var forhandlet i god tro i flere måneder af 28 regeringer, inklusiv Storbritannien, står. Det er den bedst mulige aftale, sagde Leo Varadkar til pressemødet.

Den vigtige bagstopper

Særligt Irland kan ende med et stort problem, hvis der ikke falder en aftale på plads om en blød udgang.

Det store stridspunkt i det britiske parlament er den såkaldte bagstopper, der skal sikre, at grænsen mellem Irland og Nordirland forbliver åben og usynlig. Et greb, der sikrede fred på øen i 1998, og dermed afsluttede en 830 år gammel voldelig konflikt.

Men uden en Brexit-aftale kan grænsen igen blive lukket og synlig i form af kontrolposter og vejspærringer.

Hvis bagstopperen skal blive en realitet, kræver EU, at Nordirland forbliver i EU’s toldunion og det indre marked, indtil en handelsaftale mellem EU og Storbritannien er på plads.

Men det er et problem i Storbritannien.

EU kommer ikke tilbage til forhandlingsbordet

Tirsdag besøgte Theresa May Nordirland for at understrege sit løfte om at undgå en lukket grænse, og senere onsdag skal hun mødes med de største nordirske partier for at løsne problemet om skilsmissen med EU.

For at det kan lykkes, skal hun først have genåbnet forhandlingerne med unionen.

Nu får du et forfærdeligt vrøvl med den britiske presse

Leo Varadkar

Men Tusk gav på onsdagens pressemøde ingen indikationer om, at de 27 medlemslande vil genåbne forhandlingerne om den aftale, som Theresa May havde taget med til afstemning i det britiske parlament i januar.

- Jeg ved, at mange mennesker i Storbritannien, Europa og Irland stadig håber på en ændring af denne aftale. Jeg har altid følt med jer med hele mit hjerte. Men kendsgerningerne er umiskendelige, sagde præsidenten og uddybede:

- I dag findes der ikke nogen politisk fremdrift og intet effektivt lederskab for dem, der ønsker at blive i EU. Det siger jeg uden tilfredsstillelse, men du kan ikke diskutere med fakta.

Det var altså en kontant og slagkraftig Tusk, der mødte de rullende kameraer efter mødet med Leo Varadka. Og det bemærkede sidstnævnte da også ved pressemødets afslutning:

- Nu får du et forfærdeligt vrøvl med den britiske presse, sagde premierministeren, mens EU-præsidenten nikkede smilende.