Udland

Derfor var kvinder klædt i hvidt under Trumps tale

Farvevalget trækker tråde tilbage til en tid længe før Trump og grænsemure.

De sædvanlige jakkesæt og buksedragter var for en gruppe kvinders vedkommende skiftet ud under Donald Trumps State of the Union-tale.

I stedet havde gruppen af primært demokratiske kvinder valgt at iklæde sig hvidt, mens den amerikanske præsident gav sit bud på nationens nuværende tilstand.

Årsagen var ifølge en af ophavskvinderne, Lois Frankel, at man ville sende en tanke til de, der stemte i midtvejsvalget, og som var med til at give demokraterne et flertal i Repræsentanternes Hus.

Et flertal, der ifølge Lois Frankel, blandt andet skal bruges til at fremme kvinders økonomiske sikkerhed.

Farvevalget trækker dog også tråde tilbage til en tid længe før Trump og grænsemure.

Den hvide farve blev nemlig båret af den tidligere suffragettebevægelse.

Suffragetterne var kvinderetsforkæmpere, som i starten af 1900-tallets England kæmpede for at få lov til at stemme ved parlamentsvalget. En af kvindekampens farver var netop hvid.

Og nattens tøjvalg var lige så meget for at ære dem, skriver demokraten Val Demings.

- I aften bærer de demokratiske kvinder i Huset suffragettehvidt for at minde præsidenten om, at vi – og de rettigheder, som vores forfædre kæmpede for – ikke går nogen steder.

Jubel i salen

Selvom kløften mellem præsidenten og de demokratiske kvinder ofte er stor, så fik en enkelt udtalelse fra Trump de hvidklædte kvinder på benene.

Da Trump kom ind på, at flere kvinder er kommet i arbejde, så rejste kvinderne sig nemlig i jubel, og flere dansede.

En jubel, der fik Trump til at sige:

- Det var ikke meningen, at I skulle gøre det. Mange tak. Alle amerikanerne kan være stolte af, at vi har flere kvinder i arbejde nu end nogensinde tidligere.

Jublen var dog næppe direkte rettet mod præsidenten, vurderer USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Jeg tror, han misforstår deres jubel lidt. De hylder det faktum, at kvinder er kommet langt på de 100 år, siden de fik stemmeret i landet. Det, der gjorde, at de klappede og jublede og dansede, var, at der er blevet valgt flere kvinder ind. Og flere kvinder, som ikke har hvid hudfarve. At man har en meget større diversitet i den amerikanske kongres. Det var ikke just ham, de hyldede, siger han.

Kvinderne i salen under talen

Hvidt tidligere brugt som politisk symbol

Det er ikke første gang, at kvindernes tøj skifter farve for at sende et signal.

Så sent som i februar 2017 tog de demokratiske kvinder i kongressen ligeledes hvidt på som et udtryk for solidaritet, da Trump talte for kongressen.

På selve valgdagen i 2016 tog en del kvindelige vælgere hvidt på for at ære de kvinder, der havde kæmpet for stemmeretten år forinden.

Netop den demokratiske kandidat til det seneste valg reagerede også selv på demokraternes farvevalg.

Det var denne gang ikke kun kvinderne, der havde valgt den hvide farve. Enkelte mandlige demokrater havde også iført sig farven i solidaritet, mens andre bar hvide bånd.