BLOG: Trump viste igen sine to ansigter i tale til Kongressen

16x9
Donald Trump under sin tale Foto: Pool / Ritzau Scanpix

BLOG: Man skal n√¶ppe forvente de store tv√¶rpolitiske gennembrud i k√łlvandet p√• pr√¶sidentens tale.

Pr√¶sidentens √•rlige tale til Kongressen er den st√łrste platform, Donald Trump kommer til at f√• i dette √•r. Men uagtet de n√łje koreograferede rammer skal man ikke forvente de store politiske gennembrud i k√łlvandet p√• talen. For ligesom en gris stadig er en gris, selvom man giver den l√¶bestift p√•, s√• er USA's politiske klima stadig forpestet og polariseret, selvom politikerne for en aften g√łr gode miner til slet spil.

Det Hvide Hus havde i dagene op til talen kommunikeret, at pr√¶sident Trump ville holde en pragmatisk tale med et tilbud om politisk samarbejde hen over midten. Og ganske som lovet valgte Trump da ogs√• at fokusere p√• en lang r√¶kke af de s√•kaldte ‚ÄĚ70-30‚ÄĚ-emner, som man burde kunne forvente en vis form for tv√¶rpolitisk samarbejde om.

Men ligeledes valgte præsidenten at gentage påstande, som faktatjekkere tidligere har tilbagevist som værende forkerte eller vildledende.

Trump opfordrede ogs√• Kongressen til at stoppe de igangv√¶rende unders√łgelser mod pr√¶sidenten og hans valgkampagne og p√•stod, at USA ville v√¶re i krig med Nordkorea nu, hvis han ikke havde vundet pr√¶sidentvalget. Ligeledes kom Trump med markante udtalelser om v√¶rdipolitiske emner s√•som retten til abort, der n√¶ppe sikrer ham flere venner i den demokratiske lejr.

Trumps to ansigter

Dermed blev den årlige tale til Kongressen igen et eksempel på præsidentens to ansigter. Mens vi i hverdagen ser en præsident i nærmest konstant verbal infight og slagsmål med sine politiske modstandere, så vi dette i mindre omfang i nattens tale. I stedet fremtonede en pragmatisk udgave af selvsamme ellers så provokerende præsident frem på tv-skærmene.

State of the Union-talerne er utvivlsomt de √łjeblikke, hvor Donald Trump mest ligner enhver anden amerikansk pr√¶sident (ikke mindst fordi Trump faktisk holder sig til sine talepapirer og teleprompteren i dem).

Men som bekendt er der langt fra ord til handling. Uagtet pr√¶sidentens budskab skal man ikke forvente det store tv√¶rpolitiske samarbejde i den kommende tid. Dertil ligger de to partier for langt fra hinanden ideologisk. Ligeledes har begge partier ikke den store interesse i at samarbejde ‚Äď og dermed give modparten en sejr ‚Äď med et pr√¶sidentvalg ude i horisonten.

Pr√¶sident Trump plejer heller ikke at forblive i den pragmatiske modus s√¶rlig l√¶nge, men er tidligere hurtigt g√•et tilbage til at v√¶re den pr√¶sidentielle provokat√łr. Her er for eksempel pr√¶sidentens f√łrste tweet efter sidste √•rs State of the Union-tale, hvor Trump ogs√• havde opfordret til at finde f√¶lles fodslag og arbejde hen over midten: Demokraterne gider ikke at samarbejde, s√• stem dem endelig ud ved midtvejsvalget (hvilket som bekendt ikke skete, tv√¶rtimod).

Den næste nedlukning truer

M√•ske bliver det muligt at samarbejde om nogle f√• konkrete emner s√•som lavere medicinpriser eller en infrastrukturpakke. Det samme skal man dog ikke forvente i det bet√¶ndte gr√¶nsesikringssp√łrgsm√•l.

Apropos gr√¶nsemuren, s√• er det v√¶rd at h√¶fte sig ved talens us√¶dvanlige rammer. For selvom det kan virke som en evighed, s√• er det kun halvanden uge siden, at den l√¶ngste delvise nedlukning af det f√łderale statsapparat i amerikansk historie fandt en midlertidig afslutning. En nedlukning, der forsinkede pr√¶sidentens tale til Kongressen med en uge, og der i sin kerne lige pr√¶cis handlede om parternes manglende evne til at finde et kompromis i gr√¶nsesikringssp√łrgsm√•let.

Denne problematik er stadig hovedomdrejningspunkt, mens forhandlingerne forts√¶tter, da den nuv√¶rende finansiering til det f√łderale statsapparat udl√łber om ni dage.

Ingen national n√łdstilstand endnu

I nat afstod pr√¶sidenten fra at erkl√¶re en national n√łdstilstand for at kunne bygge gr√¶nsemuren uden om Kongressen. Han n√¶vnte ligeledes ikke nedlukningen af det f√łderale statsapparat med et ord. Men Trump gjorde det tydeligt, at det kunne blive et muligt scenarie om godt halvanden uge. Et s√•dant tr√¶k vil blive m√łdt med stor modstand i egne r√¶kker.

For selvom der nok vil v√¶re mest fokus p√• den egentlige politiske opposition i form af Demokraterne, s√• var et vigtigt element i nattens tale ogs√•, at der er en r√¶kke problemstillinger, hvor pr√¶sident Trump risikerer at f√• sit eget parti p√• nakken. For eksempel i forhold til truslen om at bygge gr√¶nsemuren uden om Kongressen, men ogs√• s√¶rligt p√• det udenrigspolitiske omr√•de i forhold til forhandlingerne med Nordkorea, krigen i Yemen og √łnsket om at tr√¶kke de amerikanske tropper ud af Syrien og Afghanistan.

Et politisk paradoks

Ud fra et strategisk synspunkt var Trumps tilgang og iscenes√¶ttelse som den pragmatiske pr√¶sident velvalgt. Pr√¶sidenten har nu retorisk strakt h√•nden frem p√• den store scene og opfordret Demokraterne til at samarbejde hen over midten. N√•r Demokraterne, som man m√• forvente, ikke kommer til at samarbejde n√¶vnev√¶rdigt med pr√¶sidenten, vil Trump kunne klage dagen lang ‚Äď hele vejen frem mod valgdagen i november 2020 - over oppositionens manglende samarbejdsvilje.

Det er dog fortsat den amerikanske √łkonomi, der er Trumps bedste argument i fors√łget p√• at opn√• genvalg n√¶ste √•r. Arbejdsl√łsheden er historisk lav, og l√łnstigningerne er p√• deres h√łjeste niveau i et √•rti (ikke justeret for inflation). Som netmediet Axios skrev i sin optakt til pr√¶sidentens tale, s√• er det mindst tyve √•r siden ‚Äď vi skal tilbage til 1990'erne, hvor Bill Clinton var pr√¶sident - at en amerikansk pr√¶sident kunne bryste sig med s√• st√¶rke √łkonomiske tal, som Trump kunne.

Men med disse st√¶rke √łkonomiske n√łgletal f√łlger der ogs√• et politisk paradoks. Som tv-stationen NBC pointerede, s√• er nationens tilstand markant st√¶rkere end pr√¶sident Trumps. For p√• trods af de flotte √łkonomiske n√łgletal i pr√¶sidentens f√łrste to √•r p√• posten, er Donald Trumps popularitetstal lavere, end de var ved tiltr√¶delsen (hvor de allerede var kummerlige i en historisk sammenligning).

Derfor er den store historie om Donald Trumps tredje tale til Kongressen ikke kun fort√¶llingen om pr√¶sidentens to ansigter, men ogs√• historien om en amerikansk pr√¶sident, der ih√¶rdigt fors√łger at skjule, at han st√•r midt i en politisk krise.