Snart skal du være fyldt 100 år for at købe cigaretter på Hawaii

Guvernør på øen vil gøre sig fri af nikotinens slaveri, og derfor strammes grebet hårdere end andre steder i USA.

For tobaksrygere vil det nok være bye-bye Hawaii.

Den sydligst beliggende delstat i USA mener det i hvert fald alvorligt, når det handler om at gøre det besværligt at købe cigaretter.

Fra og med næste år skal man være 30 år for at få langet en pakke Lucky Strike eller Marlboro over disken. Og hvis et nyt lovforslag går igennem, skal minimumsalderen for det cigaretkøbende publikum stige med 10 år de følgende år. Altså skal man i 2024 være 100 år for at kunne købe.

- Den lovgivende myndighed finder, at cigaretter er den mest dødbringende genstand i mennesket historie, lyder argumentet. Det skriver CNN.

I forvejen har Hawaii været fremme i feltet, når det kom til at begrænse mulighederne for at købe cigaretter. De var først til at indføre en 21-års aldersgrænse, hvor der i langt de fleste amerikanske stater er en grænse på 18 år.

Det skal være slut nu. Også selv om man på Hawaii og de omkringliggende øer erkender, at der kommer 100 millioner dollar ind i afgifter om året - eller godt og vel en halv milliard kroner i delstatskassen.

Afstemning

Hvis synes du om ideen om at hæve minimumsalderen for at købe tobak år for år

Opgør med slaveri

Den republikanske guvernør Richard Creagan siger til avisen Hawaii Trune Herald, at det er et opgør med afhængighedens slaveri.

- Efter min mening er vi gjort til slaver af en latterligt grum industri, som har konstrueret en cigaret, der både er afhængighedsskabende, selv om man ved, at man kan dø af det. Og at man gør det, siger han.

Kuriøst nok vil det stadig være tilladt både at ryge cigarer og e-cigaretter samt at tygge tobak.

Herhjemme har supermarkedskæder som Irma, Bilka, Føtex og Netto af egen drift fjernet cigaretterne fra øjenhøjde. Men regeringen har ikke ønsket at stramme lovgivningen på området.

Danmark er gået fra at ligge i den dyre ende for en pakke cigaretter til at ligge i mellemlaget. Går man med planer om at emigrere på grund af prisen, er Bulgarien et oplagt valg med en lille 20'er pakken. Irland ligger i den pristunge ende med 75 kroner pakken.

Kræftens Bekæmpelse har foreslået, at prisen på en pakke cigaretter kommer til at koste op mod 90 kroner, hvilket svarer til niveauet i Norge. Organisationen foreslår dog, at man kan begynde med at hæve prisen til 60 kroner og derefter øge den gradvist.