Udland

Præsident advarer Trump mod invasion: Hvorfor ønsker du et nyt Vietnam?

USA's præsident, Donald Trump, har advaret Maduro om, at han overvejer en militær intervention i Venezuela.

Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, afviser blankt et ultimatum stillet af en række EU-lande om at udskrive valg.

Han siger i et interview med den spanske tv-station Sexta, at han ikke vil "bukke under for presset" fra dem, der kræver hans afgang.

- De prøver at trænge os op i en krog med ultimatummer for at tvinge os ind i en ekstrem situation med konfrontationer, siger han blandt andet.

Syv EU-lande - herunder Storbritannien, Frankrig og Tyskland - har givet Maduro en frist, der udløb søndag, til at udskrive et præsidentvalg i det kriseramte land.

Men der bliver ikke præsidentvalg før 2024. Venezuela "er ligeglad med, hvad Europa siger", lyder det fra præsidenten.

Det betyder, at de syv EU-lande i henhold til deres ultimatum vil anerkende oppositionsleder Juan Guaidó som landets fungerende præsident.

Øget pres fra USA

USA, Canada, Australien og en række latinamerikanske lande anerkender allerede Guaidó som Venezuelas præsident.

Juan Guaidó meddelte søndag, at han vil bede EU om at sende nødhjælp til landets hårdtprøvede borgere.

- Vi vil udøve vores magt til at håndtere krisen, genetablere demokratiet og opnå frihed, skriver den 35-årige leder af Nationalforsamlingen på Twitter.

Ifølge Guaidó risikerer 300.000 venezuelanere at dø, hvis ikke landet modtager nødhjælp.

Der er i forvejen nødhjælp på vej fra USA, der igennem længere tid har stået i spidsen for et øget internationalt pres for at få Maduro afsat som præsident. 

Besøgte soldater

Amerikanerne har pålagt Maduro-styret sanktioner og opfordrer hæren til at skifte side og støtte den unge parlamentsformand og selvudnævnte præsident Juan Guaidó.

USA's præsident, Donald Trump, har advaret Maduro om, at han overvejer en militær intervention i det olierige land. Men det skal han ikke bryde sig om, lyder det fra Nicolás Maduro.

- Stop, Trump. Stop engang. Du er ved at lave fejl, der vil efterlade dig med blod på hænderne, og du kommer til at efterlade et blodigt præsidentembede, siger Nicolás Maduro i tv-interviewet, hvorefter han retter et retorisk spørgsmål mod den amerikanske præsident:

- Hvorfor vil du have en gentagelse af Vietnam?

Den venezuelanske præsident understreger, at landet vil forsvare sig mod et angreb, men at "det hele afhænger af omfanget af det nordlige imperium (USA, red.) og dets vestlige allieredes galskab og aggression".

Søndag besøgte Nicolás Maduro soldater på landets nordøstlige kyst. Her opfordrede han dem til at stå sammen. Dagen før havde en af hans generaler officielt annonceret sin opbakning til Juan Guaidó.

- Oppositionen vil efterlade landet i ruiner til gringo-imperiet (nedsættende betegnelse for USA, red.) og lokale oligarker, sagde Maduro blandt andet til sine soldater.