Udland

Norsk efterretningstjeneste advarer om Kina og Huawei

Frygten for spionage er ubegrundet, lyder det fra den kinesiske techgigant.

I den årlige trusselsvurdering fra den norske efterretningstjeneste PST advares der mod angreb på norske datanetværk fra Rusland og Kina.

Man bør i særdeleshed være opmærksom på den rolle, som den kinesiske teknologigigant Huawei spiller, hedder det.

- Vi peger på to lande, som vi ikke har et sikkerhedspolitisk samarbejde med, og som bedriver efterretningsvirksomhed mod Norge og norske interesser. Det er Rusland og Kina, siger chefen for PST, Benedicte Bjørnland.

Begge lande har kapacitet til at stjæle informationer fra Norge i cyberspace, påpeger hun.

Flere frygter spionage

En række lande har udtrykt bekymring for den rolle, som Huawei spiller i udbygningen af det nye 5G-mobilnet.

Også i Danmark har Huaweis kontrakt med TDC om at opbygge netværket ført til frygt for spionage. Helt konkret frygter flere, at samarbejdet giver Kina mulighed for at spionere - og endda tage kontrol med – centrale dele af den danske infrastruktur.

Denne frygt er dog ubegrundet, lyder det i et skriftligt svar til TV 2 fra den kinesiske techgigant: 

- Hos Huawei har vi aldrig brugt vores udstyr til at tilgå nogen form for nationale data, forretningshemmeligheder og private brugerinformationer. Vi vil aldrig støtte eller tolerere den type handlinger, og vi vil aldrig tage del i dens slags på andres opfordring.