Klip fra ikonisk Jørgen Leth-film gav genlyd under Super Bowl

Fastfoodgiganten Burger King gik en utraditionel vej for at fange amerikanernes opmærksomhed under årets mest sete sportsbegivenhed.

Super Bowl er ikke bare det årlige finaleopgør i amerikansk fodbold.

Det er også tidspunktet, hvor reklamebranchen i USA strækker sig til det yderste, både økonomisk og hvad angår kreative krumspring for at fange publikums opmærksomhed.

Prisen for en bid af reklamepauserne i år var omregnet i danske kroner 34 millioner for 30 sekunder. Det er en pris, der ikke overlader meget til tilfældighederne. Og de reklameblokke, der sendes ud i forbindelse med Super Bowl, får traditionelt en helt særlig opmærksomhed.

I år satte TV 2s mangeårige cykelkommentator Jørgen Leth kunstnerisk aftryk på billedstormen under Super Bowl.

Fastfoodgiganten Burger King havde således købt et klip fra Jørgen Leths '66 Scener fra Amerika' fra 1982, hvor maleren, skulptøren og pop art-iscenesætteren Andy Warhol filmes, mens han pakker en burger (fra Burger King, red.) ud, inden han med metodisk ro sætter den til livs.

- Hvad vi elsker ved Andy, er, at han som et ikon har haft et budskab om at demokratisere kunsten. Vores reklame er en invitation til alle amerikanere om at "spise ligesom Andy", siger Marcelo Pascoa, der er chef for Burger King's globale marketingsafdeling.

Reklamen fra Burger King var oppe imod andre lokkende og iøjnefaldende reklamer. Ikke mindst NFL's markering af 100-årsjubilæet tiltrak sig enorm opmærksomhed, alene på grund af det stjernespækkede setup, der optræder i habit og smoking undervejs.

Normalt er det da også ret stærke virkemidler, der skal til for at få hul igennem på den måske største dag i amerikanernes sportsår.

- Vores spot skal skære igennem den sædvanlige reklamepause fyldt med eksplosioner, jokes og kendte mennesker med et næsten tyst og dog alligevel kraftfuldt kunstaftryk, siger Burger King selv.

Brugen af Jørgen Leths mere spidsfindige billedmateriale kommer i kølvandet på en kampagne, hvor Burger King i en række meget voldsomme reklamer ellers har brugt billeder af autentiske bilulykker som et virkemiddel.

Derfor havde mange også forventet, at Burger Kings reklamespot ville ende helt anderledes dramatisk, end Jørgen Leths nærmest ordløse billedpoesi af Warhols burgerspisning lægger op til.

- Var der andre, der sad og så Burger Kings Super Bowl reklame og ventede på en dramatisk afslutning, der aldrig kom? spørger Today således.

Måske er finten, som Todays madskribent Erica Chayes Wida skriver det, at Andy Warhols personlige take på Burger King passer på den bredt folkelige appel, en billig gang fastfood repræsenterer.

- Hvad der er fantastisk, er, at Amerika startede en tradition for, at den rigeste forbruger basalt set køber det samme som de fattige, sagde Andy Warhol engang.

Og det, skriver Erica Chayes Wida, passer ret godt på Burger Kings segmentfokus; en Whopper er for alle, de rige, de berømte, de fattige, atleterne og artisterne.

Burger King har ifølge mediet indhentet tilladelse til at bruge Andy Warhol som blikfang fra The Andy Warhol Foundation.

Andy Warhol døde i 1987 og var kendt for at lave silketrykportrætter af alt fra ikoniske figurer som Elvis, Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor til Campbells dåsesuppe.

TV 2 har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Jørgen Leth, der har indtaget sit vinterdomicil på Haiti.