Klip for klip: Derfor er særlig Super Bowl-video så vild

- De har formået at samle de fleste af de største nulevende stjerner i NFL's historie, siger den danske NFL-ekspert Claus Elming.

- Fumble (bolden fri, red.).

Sådan lyder råbet, der sætter gang i et vildt spil i en video, som for millioner af amerikanere har stjålet opmærksomheden fra Super Bowl-finalen natten til mandag. Råbet bliver udløst af Marshawn Lynch, 32-årig running back fra Oakland Raiders.

Lynch vil snyde sig til et stykke af en kæmpestor kage ved festen for det amerikanske football-forbund NFL's 100 års fødselsdag. Han skal til at pille ved kagen, da han tipper på stolen og en football af guld, der pryder toppen af kagen, triller ned.

Og så er spillet i gang.

Scenen udspiller sig i den NFL-reklame, som blev vist ved Super Bowl-finalen mellem LA Rams og New England Patriots i Atlanta, Georgia, natten til mandag dansk tid. Kampen vandt New England Patriots 13-3.

Den to minutter lange video er lavet som en reklame af NFL i anledning af 100 året. Den indeholder en sand stjerneparade af nulevende spillere og dommere fra NFL - og en 15-årig kvinde, der repræsenterer fremtiden. I videoen kæmper stjernerne om bolden og vælter borde og stole i festlokalet under deres spektakulære løb, afleveringer og tacklinger.

NFL-videoen er mandag aften blevet vist 11,7 millioner gange på Twitter.

- De har formået at samle de fleste af de største nulevende stjerner, som har gjort indtryk på fans over hele verden i NFL's historie, siger den danske NFL-ekspert Claus Elming, ejer af NFL-sitet gulklud.dk.

For mange NFL-fans var videoen et større højdepunkt end kampen.

- Dette var FANTASTISK. Jeg blev så hype, at jeg også ville være med i den. Kudos, lød det efterfølgende fra en af de største stjerner inden for en helt anden sportsgren,  basketballspilleren LeBron James.

- For NFL-fans var det fantastisk at se alle de her stjerner samlet på den her måde. Der er en række indforståede situationer og kommentarer, som man skal være NFL-fan for at forstå, men for alle fans er det her fantastisk at se, siger Claus Elming.

Herunder kan du se, hvem alle stjernerne, der var involveret i den usædvanlige kamp om bolden i videoen, er - og hvilke historiske NFL-kampe, der bliver lavet referencer til i den to minutter lange video.

NFL-stjernespækkede video klip for klip

Roger Goodell

Roger Goodell

Roger Stokoe Goodell har siden 2006 været formand for NFL-ligaen. Han er forretningsmand og er af sportskommentatorer blevet beskrevet som den mest magtfulde mand i sportsverdenen.

Foto: NFL

Dick Butkus

Dick Butkus

Richard Marvin Butkus - Dick Butkus - sidder i dette klip sammen med Joe Greene og Aaron Donald.

Dick Butkus er tidligere linebacker for Chicago Bears, sportskommentator og skuespiller.

Joe Greene - kendt som 'Mean' Joe Greene - spillede for Pittsburgh Steelers og er bredt anerkendt som en af de bedste defensive linemen i hele NFL-ligaen.

Aaron Donald spiller for Los Angeles Rams - dette års finaletaber - og er blandt de bedste forsvarsspillere i NFL.

Foto: NFL

Peyton Manning

Peyton Manning

Peyton Manning har spillet 18 sæsoner Indianapolis Colts og Denver Broncos,og han er kendt som en af ligaens bedste nogensinde. Han var en af de bedst betalte spillere, og han er indehaver af en lang række rekorder, blandt andet flest sæsoner med over 25 touchdownkast i træk.

Han måtte i 2016 trække sig fra ligaen på grund af en tilbagevendende skade.

43-årige Orlando Pace sidder ved siden af Manning. Pace er tidligere offensive tackle for St. Louis Rams og Chicago Bears.

Foto: NFL

Drew Brees

Drew Brees

Drew Brees spiller som quarterback for New Orleans Saints, men spillede fra 2001 til 2006 for San Diego.

Han blev i 2010 kåret som NFL's mest værdifulde spiller, og han er fire gange blevet udvalgt til Pro Bowl, som er NFL's all star-kamp.

Han sidder ved siden af Alvin Kamara, 23-årig running back hos New Orleans Saints.

Foto: NFL

Michael Strahan

Michael Strahan

Michael Strahan er en pensioneret defensive end for New York Giants. Han blev gennem sine 15 år i NFL syv gange ud taget til Pro Bowl, der er ligaens all star-kamp.

Foto: NFL

Rob Gron-kowski

Rob Gron-kowski

29-årige Rob Gronkowski er tight end for vinderne af årets Super Bowl, New England Patriots.

 

Foto: NFL

JuJu

JuJu

JuJu kigger forbavset, da en rødhåret tjener siger "hvad så, JuJu". Manden med det pinkfarvede hår er Richard 'Ninja' Blevins, der er en amerikansk internetpersonlighed. Han var i 2018 den mest populære streamer på Twitch. Han spiller primært Fortnite.

John Sherman 'JuJu' Smith-Schuster spiller for Pittsburgh Steelers. Han er også indehaver af flere rekorder, blandt andet er han den første i NFL-historien til at score fire touchdowns, før hans 21 års fødselsdag.

Foto: NFL

Beast Mode

Beast Mode

Oakland Raiders-spilleren Marshawn Lynch bliver også kaldt Beast Mode, fordi han er kendt for at løbe gennem alt og alle uden at kunne blive stoppet. I 2011 stod han for et af NFL-historiens mest bemærkelsesværdige touchdowns, da han løb 67 yards gennem hele modholdets forsvar - alle nåede at røre ham, men ingen nåede at stoppe ham. Det er Marshawn Lynch, der sætter spillet i gang ved at falde ind i kagen.

Foto: NFL

Eli Manning

Eli Manning

Ooooh Boy, lyder det fra Peyton Mannings lillebror, Eli Manning, der er quarterback for New York Giants. 

Han er den eneste quarterback i NFL der har besejret Tom Brady i en Super Bowl to gange.

Han sidder ved siden af Ndamukong Suh, 32, defensive tackle hos Los Angeles Rams.

Foto: NFL

Mike Singleterry

Mike Singleterry

Mike Singleterry råber "fuuuuumble", som beskriver en situation, hvor en spiller har bolden, men mister den, før han bliver tacklet.

Mike Singleterry er en tidligere NFL-spiller og nuværende træner for Memphis Express. Han fik i sin professionelle karriere øgenavnet "Samurai Mike" som en anerkendelse for hans fokus i en kamp og for den intensitet, han spillede med.

Foto: NFL

Christian McCaffrey

Christian McCaffrey

Den 22-årige back- og returnspiller for the Carolina Panthers, Christian Jackson McCaffrey, er den første, der i videoen kaster sig over bolden.

 

Foto: NFL

Joe Montana

Joe Montana

Bolden havner i hænderne på den legendariske og pensionerede NFL-spiller Joe Montana, der af mange regnes for at være en af de bedste quarterbacks i NFL's historie. Han spillede 16 sæsoner i ligaen og nåede at vinde Super Bowl fire gange. I 1989 og 1990 blev han valgt til den bedste spiller i ligaen overhovedet.

Foto: NFL

Jerry Rice

Jerry Rice

Jerry Rice byder sig sammen med Michael Irvin til, da Joe Montana kaster bolden. Han kaster til Jerry Rice, men bolden bliver opsnappet af Deion Sanders.

Jerry Rice er pensionerede spiller, der spillede wide receiver-position for San Francisco 49ers, Oakland Raiders og Seattle Seahawks. Han har næsten alle rekorder for sin position, herunder flest touchdowns.

Foto: NFL

Michael Irvin

Michael Irvin

Michael Irvin byder sig til, da Joe Montana har bolden.

Michael Irvin er pensionerede og spillede hele sin karriere fra 1988 til 1999 for the Dallas Cowboys. Han måtte stoppe sin karriere på grund af en skade på rygsøjlen. Hans kælenavn på banen var 'The Playmaker' på grund af hans evne til store afleveringer i vigtige kampe.

Joe Montana afviser i videoen at spille Michael Irvin med ordene "no can do, cowboy" - formentlig en reference til en finalekamp i 1981 mellem the Dallas Cowboys og San Francisco 49ers (som Joe Montana spillede for den gang), hvor Cowboys endte med at tabe på grund af Joe Montanas touchdown 58 sekunder før kampens afslutning – en touchdown, der siden er blevet kendt som 'The Catch'.

Foto: NFL

Deion Sanders

Deion Sanders

Joe Montana kaster til Jerry Rice, men bolden bliver opsnappet af Deion Sanders, der er pensioneret efter at have spillet på flere hold, herunder San Francisco 49ers, Dallas Cowboys.

Deion Sanders er en af NFL-historiens stærkeste pass defenders, og han er den ene af de i alt to spillere, der har lavet NFL-touchdown på seks forskellige måder.

Foto: NFL

Brian Urlacher

Brian Urlacher

Deion Sanders bliver tacklet af Brian Urlacher, der syv gange blev udvalgt til Pro Bowl, der er NFL's All Star-kamp, og i 2005 blev han kåret som den bedste forsvarsspiller i hele ligaen.

 

Foto: TV 2

Paul Warfield

Paul Warfield

I vidoen sidder der tre ældre herre i turkise jakker, der er fra venstre tale om Larry Little, Paul Warfield og Larry Csonka, der alle er pensionerede NFL-spillere.

63-årig Larry Little var offensive guard hos San Diego Chargers og Miami Dolphins. Han er i Hall of Fame.

Paul Warfield spillede i perioden 1964-1977 for Cleveland Browns, Miami Dolphins og Memphis Southmen. Han er i Hall of Fame og en af de bedste spillere i 1970'erne.

Larry Csonka spillede for Miami Dolphins og var en af de mest frygtede runners i 1970'erne. Han har i sin karriere fået to voldsomme hjernerystelser og har brækket næsen op mod ti gange.

Foto: NFL

Todd Gurley

Todd Gurley

Todd Gurley griber bolden og afleverer til Barry Sanders.

Todd Gurley er running back for Los Angeles Rams. Han blev af AP kårets som årets offensive player i 2017.

Foto: NFL

Aaron Donald

Aaron Donald

"Come on, G", råber Aaron Donald til Todd Gurley.

Aaron Donald spiller for Los Angeles Rams - dette års finaletaber - og er blandt de bedste forsvarsspillere i NFL.

Foto: NFL

Barry Sanders

Barry Sanders

Barry Sanders spillede hele sin karriere for Detroit Lions og regnes for at være en af de bedste runningbacks nogensinde på grund af sin løbestil med pludselig ændring af retning - noget, som også bliver gengivet i videoen. Han stoppede sin karriere i 1998.

Foto: NFL

Emmitt Smith

Emmitt Smith

"Damn B", siger Emmitt Smith om Barry Sanders, som Emmitt Smith i sin karriere ofte er blevet sammenlignet med.

Han er tidligere professionel spiller for Dallas Cowboys og Arizona Cardinals. Han er kendt for at være en slider, og han er blevet nævnt som den bedste second-effort runner nogensinde.

Foto: NFL

Peyton Manning

Peyton Manning

Michael Strahan kommenterer et kast fra Peyton Manning om, at han stadig har det i sig, mens Peyton Manning siger: "Ja, det gjorde ondt".

Det er en reference til, at Petyon Manning i 2016 måtte trække sig fra ligaen på grund af en tilbagevendende skade i sin kastearm. 

LaDainian Tomlinson er tidligere running back hos San Diego Chargers og New York Jets.

Foto: NFL

Jerry Rice

Jerry Rice

Jerry Rice er pensionerede spiller, der spillede wide receiver-position for San Francisco 49ers, Oakland Raiders og Seattle Seahawks. Han har næsten alle rekorder for sin position, herunder flest touchdowns.

 

Foto: NFL

Ed Reed

Ed Reed

Ed Reed har spillet for Balitimore Ravens, Houston Texas og New York Jets, men er lige nu en 'free agent,' hvilket betyder, at han er fri til at tegne kontrakt med hvilken som helst klub. Han er seks gange blevet udtaget til NFL's all star-kamp, Pro Bowl, og har et omdømme som en af de bedste forsvarsspillere i ligaen.

Foto: NFL

Jim Brown

Jim Brown

Den 82-årige James Brown var running back for Cleveland Browns og er anset som værende en af de bedste indenfor amerikansk fodbold nogensinde. Han var en del af Pro Bowl, NFL's all star-kamp, i alle de sæsoner, han var i ligaen, og han er blevet kåret som den mest værdifulde spiller i NFL tre gange.

Foto: NFL

Baker Mayfield

Baker Mayfield

"Get out there, old mand", siger Baker Mayfield til Tom Brady.

Den 23-årige talentfulde Baker Mayfield har siden 2018 spillet for Cleveland Browns som quarterback. 

Foto: NFL

Tom Brady

Tom Brady

Tom Brady vandt natten til søndg Super Bowl med sit hold New England Patriots, som han har spillet for hele sin karriere. Han udtalte i den anledning, at han ikke har nogen planer om at gå på pension. Han bliver af mange set som en af de bedste quarterback i historien, og han er den eneste quarterback, der har ført et hold til seks Super Bowls. Han er samtidig indehaver af rekorden for flest Super Bowl touchdown-kast.

I videoen ser man, at den pensionerede quarterback tager en masse ringe af og giver til den helt unge quarterback - flere ser det som en symbolik på, at han giver faklen videre til det unge talent. 

Ringene bliver givet til vinderne af Super Bowl.

Foto: NFL

Terry Bradshaw

Terry Bradshaw

Terry Bradshaw spillede hele sin karriere i NFL fra 1970 til 1983 som quarterback for Pittsburgh Steelers, som han vandt fire Super Bowls med. Han regnes for at være en af de bedste quarterbacks i NFL's historie. 

Det er Aaron Donald, der forsøger at få bolden fra ham, inden han kaster den videre, hvorved der kommer en referance til 'immaculate reception', som Terry Bradshaw spillede en rolle i sammen med Franco Harris.

 

Foto: NFL

Fitzgerald og James

Fitzgerald og James

Den legendariske Terry Bradshaw kaster bolden, der fra venstre mod højre bliver jagtet af Patrick Peterson, Odell Beckham, Larry Fitzgerald, Dermin James og Jalen Ramsey.

Patrick Peterson spiller for Arizona Cardinals og er flere gange blevet uddråbt som den bedste forsvarsspiller i USA. Han er blevet inviteret til Pro Bowl, NFL's all star-kamp, i alle af hans første otte sæsoner i NFL.

Odell Beckham er wide receiver for New York Giants og blev udpeget til Pro Bowl i hans første tre sæsoner i NFL.

Larry Fitzgerald  har spillet som wide receiver for Arizona Cardinals, lige siden han kom ind i ligaen i 2004. Han er otte gange blevet valgt til Pro Bowl.

Dermin James spiller safety for Los Angeles Chargers.

Jalen Ramsey er cornerback for Jacksonville Jaquars og har et ry for at være åbenmundet og er ikke bange for at udtale kritik af andre.

Jalen Ramsey rører bolden fra Terry Bradshaw, men får ikke fat i den og skaber en kendt reference til en situation i 1972, da bolden bliver samlet op af Franco Harris.

 

Foto: NFL

Franco Harris

Franco Harris

Franco Harris spillede for Pittsburgh Steelers næsten hele sin karriere fra 1972 til 1984 med undtagelse af det sidste år, hvor han spillede for Seattle Seahawks. Han har vundet fire Super Bowls og har været udnævnt til Pro Bowl, NFL's all star-game, ni gange. 

Franco Harris spillede en stor olle i en meget kendt kamp mellem Oakland Raiders og Pittsburgh Steelers i 1972 kaldt 'The Immaculate Reception'.

Terry Bradshaw kastede i 1972 bolden til en anden spiller, men den blev afledt, og Franco Harris opsnappede bolden, inden den ramte jorden og løb ned i endzone, hvorved kampen blev vundet - akkurat som det er tilfældet i videoklippet. Det har siden været meget omdiskuteret om en medspiller ramte bolden med hånden, inden Franco Harris fik den opsnappet. Det var nemlig dengang mod reglerne, og hvis det var tilfældet, ville Franco Harris' hold have tabt kampen.

Foto: NFL

Joe Greene

Joe Greene

Joe Greene - kendt som 'Mean' Joe Greene - spillede for Pittsburgh Steelers og er bredt anerkendt som en af de bedste defensive linemen i hele NFL-ligaen.

Foto: NFL

Russell Wilson

Russell Wilson

30-årige Russel Wilson er quarterback for Seattle Seahawks, og han springer hen over flere borde med bolden i videoen, inden han kaster den bagud over skulderen på sig selv.

Foto: NFL

Beast Mode

Beast Mode

Oakland Raiders-spilleren Marshawn Lynch bliver også kaldt Beast Mode.

Det er ham, der udløser det vilde play i videoen, og det er også ham, der anerkendende ser Russell Wilsons løb med bolden hen over bordene.

Foto: NFL

Patrick Mahomes

Patrick Mahomes

Den blot 23-årige Patrich Mahomes er quarterback hos Kansas City Chiefs, og det er ham der griber afleveringen fra sin quarterback-kollega Russell Wilson..

Foto: NFL

Ron Torbert

Ron Torbert

Ron Torbert har været referee (dommer, red.) i NFL siden 2010. I videoen viser han en kendelse i forbindelse med Russell Wilsons aflevering til Patrick Mahomes.

Ron Torbert arbejder som advokat ved siden af sit dommerarbejde for NFL.

Foto: NFL

Sarah Thomas

Sarah Thomas

46-årige Sarah Thomas blev den første kvindelige referee, der dømte en collegekamp, og i 2015 blev hun ansat som den første kvindelige referee i NFL. I videoen bedømmer hun også Russell Wilsons aflevering til Patrick Hamomes.

Foto: NFL

Tony Gonzalez

Tony Gonzalez

42-årige Anthony 'Tony' Gonzalez er tidligere tight end for Kansas City Chiefs og Atlanta Falcons. I videoen løber han videre med bolden.

Foto: NFL

Von Miller

Von Miller

- I got you Tony, siger den 29-årige linebacker Vonnie 'Von' Miller fra Denver Broncos, og så tumler Tony Gonzalez hen over Von Miller med bolden i favnen.

Foto: NFL

Sam Gordon

Sam Gordon

Tony Gonzalez kan ikke holde fast i bolden, som ender hos videoens yngste deltager - den 15-årige running back Samantha 'Sam' Gordon fra Salt Lake City.

Hun har spillet football, siden hun var ni år og har sat adskillige rekorder. Hun er den eneste kvindelige football-spiller i videoen - og i slutningen af videoen viser hun sine evner, da Richard Sherman tror, han skal have bolden.

Foto: NFL

Richard Sherman

Richard Sherman

30-årige Richard Sherman er cornerback hos San Francisco 49'ers.

- Come and get it, siger Sam Gordon til den 30-årige cornerback, som ikke får fat i bolden.

Foto: NFL

Saquon Barkley

Saquon Barkley

Med den sidste aflevering i videoen kaster 15-årige Sam Gordon bolden videre til en af de yngste NFL-spillere, den 21-årige running back Saquon Barkley, som New York Giants draftede sidste år.

Og på den måde er stafetten - bolden - givet videre til fremtidens spillere.

Foto: NFL