Vores jord

Himalayas is smelter i rekordfart: - Klimakrisen du aldrig har hørt om

Ny rapport viser, at selv i bedste fald vil en tredjedel af gletsjerisen i Himalayabjergene være smeltet i år 2100.

En ny rapport viser, at en tredjedel af de store ismasser på toppen af Himalaya-bjergkæden vil være smeltet i år 2100 – selv hvis det lykkes at holde den globale opvarmning på det nuværende niveau.

Det store bjergområde i Himalaya har tilnavnet ’verdens tag’. Men blandt forskere kalder man også bjergkæden for ’den tredje pol’, fordi det er klodens tredjestørste samling af is, kun overgået af Arktis og Antarktis.

Forskerne bag rapporten kalder forudsigelsen rystende, ikke bare fordi afsmeltningen vil have betydning for den globale vandstand, men fordi afsmeltningen vil påvirke millioner af menneskers adgang til drikkevand og vand til deres landbrug.

- Det er den klimakrise, som du aldrig har hørt om. I den bedste af alle verdener – selv hvis vi bliver virkelig ambitiøse med hensyn til klimaforandringerne - så vil vi miste en tredjedel af gletsjerne og være i store vanskeligheder. For os er det en virkelig chokerende opdagelse, siger Philippus Wester, der har ledet arbejdet med rapporten, til den britiske avis The Guardian.

Rapporten er den mest omfattende undersøgelse af isen i Himalaya, der nogensinde er foretaget. Mere end 200 videnskabsfolk har arbejdet på rapporten i fem år under ledelse af af ’The International Centre for Integrated Mountain Development’ (ICIMOD).

To milliarder mennesker kan blive påvirket

Den store Himalaya-bjergkæde strækker sig fra Afghanistan i vest til Kina i Øst. Bjergene og deres gletsjere leverer vand til flere af verdens største floder som Indus-floden i Pakistan, Ganges-floden i Indien, Mekong-floden i Thailand, Laos og Vietnam samt Yangtze-floden og Den Gule Flod i Kina. I alt bor næsten to milliarder mennesker i områder, hvor vandet fra bjergene har betydning for produktion af fødevarer og energi eller som drikkevand.

Alligevel har området fået markant mindre opmærksomhed i forbindelse med klimaforandringerne end for eksempel de arktiske egne og de lavtliggende tropeøer, siger Philippus Wester fra ICIMOD.

Siden 1970’erne har gletsjerne i Himalaya-bjergkæden allerede mistet 15 procent af sin is. I bedste fald – hvis det lykkes at holde den globale opvarmning på 1,5 grad – vil det tal altså været steget til 36 procent i år 2100.

I værste fald – hvis CO2 udledningen ikke bliver begrænset – kan to tredjedele af gletsjernes is være forsvundet til den tid, skriver rapportens forfattere.

Først mere vand, senere mindre

Afsmeltningen kan få en række alvorlige konsekvenser, advarer forskerne. Frem til 2050 eller 2060 vil afsmeltningen betyde mere vand i floderne med fare for oversvømmelser og brud på dæmninger. Efter 2060 vil der komme markant mindre vand i floderne, og der kan komme til at mangle vand til energiproduktion og landbrug.

Forskerne frygter, at både for meget og for lidt vand i floderne kan føre til politisk uro i regionen. Vandet fra Himalaya løber nemlig gennem en række stater med et historisk anspændt forhold til hinanden. Fra vest er det Afghanistan, Pakistan, Indien, Bangladesh, Myanmar, Indokina og Kina.

- Der er svære tider forude for regionen. Fordi mange af katastroferne og de pludselige ændringer vil ske på tværs af landegrænserne, kan konflikter mellem regionens lande hurtigt blusse op, siger Eklabya Sharma, der er vicegeneraldirektør i ICIMOD til The Guardian.