Helt særlig video stjal billedet under Super Bowl: Fem gange mere interessant end selve kampen

16x9
En stjernespækket NFL-gallemiddag har stjålet opmærksomheden ved dette års Super Bowl-finale i USA. Foto: NFL / NFL

"Mere interessant end kampen," lyder én af kommentarerne til en stjernespækket video, der får mere ros end halftime-showet. Se den længere nede.

Den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga NFL – Super Bowl-finalen – er på alle måder stort i USA. Og dette års afslutning natten til søndag dansk tid i Atlanta er ingen undtagelse.

Der bliver postet millioner af kroner i reklamerne, der bliver lavet specielt til finalekampen. Underholdningen i pausen - halftime-showet - står nogle af de absolut største stjerner for, og så er der selvfølgelig finaleholdene, der i år var LA Rams og New England Patriots.

Det var imidlertid hverken de to mandlige cheerleaders, der for første gang nogensinde var med på banen, pauseunderholdningen med Maroon 5 eller en af de mange reklamer, der i år dystede med spillet på banen om at løbe med opmærksomheden.

For første gang nogensinde var der mandlige cheerleaders på banen. Napoleon Jinnies til højre og Quinton Peron til venstre.
For første gang nogensinde var der mandlige cheerleaders på banen. Napoleon Jinnies til højre og Quinton Peron til venstre. Foto: Timothy A. Clary / Ritzau Scanpix

Med kommentarer som "aftenens højdepunkt" og "fem gange mere interessant end selve kampen" var det således en to minutter lang video, "The 100-Year Game", der gennem en markering af 100-årsjubilæet for NFL i år trak overskrifter og for alvor fik folk til tasterne på de sociale medier.

- Dette var FANTASTISK. Jeg blev så hype, at jeg også ville være med i den. Kudos, lød det efterfølgende fra en af de største stjerner inden for en helt anden sportsgren, nemlig basketballspilleren LeBron James.

Kamp om guldbold med legendariske replikker

I videoen, som NFL selv stod for, optræder nemlig mere end 30 nuværende og tidligere legender inden for amerikansk fodbold som Joe Montana, Tom Brady, Peyton Manning og Jerry Rice.

De deltager alle i en gallamiddag, der udvikler sig til en kamp om bolden, da 'Beast Mode' – Oakland Raiders-spilleren Marshawn Lynch – ødelægger en kage med en guldfodbold på toppen. Og så er kampen i gang med en lang række replikker, der refererer til store øjeblikke i amerikansk fodbold – noget, som altså er gået rent ind hos amerikanerne.

Det gælder blandt andre Joe Montana, der i videoen siger "no can do, cowboy" – "det kan jeg ikke, cowboy" – til Michael Irwin, der har spillet for Dallas Cowboys. Det er formentlig en reference til finalekampen i 1981 mellem San Francisco 49ers og Dallas Cowboys, der endte med at tabe på grund af Joe Montanas touchdown 58 sekunder før kampens afslutning – en touchdown, der siden er blevet kendt som The Catch.

Og den type referencer er der flere af i videoen - dét, og hvem alle spillerne er, kan du klikke dig igennem nederst i artiklen.

Det var ikke Prince. Eller Beyoncé

Tv-reklamerne under kampen – der i år har kostet cirka 34 millioner kroner for 30 sekunder – bliver som regel debatteret livligt, blandt andet fordi virksomhederne ofte har fået store stjerner til at medvirke.

I år medvirkede blandt andre Backstreet Boys, Steve Carell, Lil Jon og Cardi B i en reklame for Pepsi, mens blandt andre Sarah Jessica Parker som Carrie Bradshaw fra 'Sex and the City' og Jeff Bridges som 'The Dude' fra filmen 'The Big Lebowski' tonede frem i en reklame for øllen Stella Artois. Det særlige ved den reklame var, at ingen af dem bestilte deres signaturdrink, henholdsvis en Cosmopolitan og en White Russian.

Og så er der en grund til, at underholdningen i pausen slet ikke er blevet nævnt endnu.

Det var nemlig ifølge flere amerikanske medier en meget flad og intetsigende præstation fra Maroon 5, der på scenen fik besøg af rapperne Travis Scott og Big Boi - og den animerede amerikanske tegnefilmsfigur Svampebob Firkant.

Eller som det amerikanske medie CNN skriver.

- Så. Hvordan var det? Det var ikke Prince. Eller Beyoncé. Eller endda Bruno Mars. Showet føltes, som om det tematisk var over det hele, som om producerne havde besluttet at smide en masse op på væggen, hvor noget ville blive siddende. Det gjorde det for det meste ikke.

Prince er i øvrigt på flere lister over den til dato bedste underholdning i pausen i Super Bowl-finalen med sin optræden i 2007. Det samme er Beyoncé med sin optræden i 2013, mens Janet Jackson og Justin Timberlake med blottelsen af Janet Jacksons bryst på scenen til halftime-showet i 2004 nok tager prisen for at være den mest omdiskuterede.

Og hvem vandt så Super Bowl-finalekampen? Det gjorde New England Patriots for tredje gang de seneste fem år med cifrene 13-3.

NFL-stjernespækkede video klip for klip