Udland

Om få timer udløber Maduros frist - Trump truer med at sende soldater til grænsen

USA lufter muligheden for militær indgriben i det uroplagede Venezuela, mens Rusland advarer om konsekvenserne.

Timeglasset er ved at rinde ud for den siddende præsident i Venezuela, Nicolás Maduro.

I forrige uge stillede en række lande, herunder Danmark og et samlet EU, et krav om, at Maduro skulle udskrive et nyt og fair præsidentvalg i det økonomisk plagede land inden for otte dage.

Hvis ikke det sker, vil oppositionslederen Juan Guaidó få landenes anerkendelse som nationens midlertidige præsident.

I aften, søndag, udløber den frist. Og intet tyder på, at Maduro har tænkt sig at udskrive præsidentvalg foreløbig. 

Mulighed for militær indgriben

USA’s præsident, Donald Trump, har i et interview med CBS luftet muligheden for at sende amerikanske tropper til Sydamerika i kampen mod Maduro.

- Det er bestemt noget, som er på ... det er en mulighed, siger Trump i et interview til tv-stationen.

Dermed maner han ikke det rygte til jorden, som begyndte i sidste uge, hvor USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, ved et pressemøde blev fotograferet med en gul notesblok under armen.

"5000 tropper til Colombia," står der op anden linje på notesblokken.

Her stod der helt tydeligt:

- 5000 tropper til Colombia.

Landet grænser op til Venezuela.

"5000 tropper til Colombia," står der op anden linje på notesblokken.

Efterfølgende ville Det Hvide Hus hverken be- eller afkræfte, at planer om militær intervention var på tegnebrættet.   

Trump bekræfter desuden over for CBS, at han har afvist en anmodning fra Maduro om at mødes.

Rusland advarer om konsekvenserne

Da lederne i FN lørdag i sidste uge mødtes til et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet, lykkedes det ikke at samle opbakning til Maduros udfordrer, Juan Guaidó.

Resolutionen blev blokeret af Rusland, Kina, Sydafrika og Territorial Guinea.

Det er da også fra den kant, at der nu lyder advarsler om konsekvenserne af en eventuel militær indgriben i Venezuela.

Overhovedet i afdelingen for sydamerikanske anliggender i Ruslands udenrigsministerium, Alexander Shchetininsiger, siger søndag, at det internationale samfund bør fokusere på at hjælpe Venezuela ud af den økonomiske krise og holde sig fra ”destruktiv” indblanding. Det oplyser Reuters. 

Anders Samuelsen: Danmark støtter Guaidó

Herhjemme skriver Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), på Twitter, at han har talt med den selvudnævnte præsident, Juan Guaidó.

- En god samtale med en utrolig modig mand. Sidste chance for det korrupte Maduro-regime til at vælge demokratiets vej, skriver ministeren.

Over for TV 2 uddyber han, at Juan Guaido på nuværende tidspunkt er det tætteste, Venezuela kommer på en præsident, fordi han er demokratisk valgt til at stå i spidsen for Nationalforsamlingen - hvad der svarer til det danske Folketing. 

- Guaido er den reelle leder af Venezuela, og det er hans opgave, som midlertidig præsident, at sørge for, der kommer et rigtigt valg, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Titusindvis af demonstranter har i weekenden marcheret på gaden i Venezuelas hovedstad, Caracas, på opfordring af Guaidó, der har givet Maduro øgenavnet ”el usurpador”, som dækker over en person, der uretmæssigt har tilranet sig magten.

Tusindvis af demonstranter har i løbet af weekenden været på gaden for at støtte op om Guaidó og presse Maduro til at udskrive nyt valg.

Maduro har ved et massemøde lørdag sagt, at han er villig til at udskrive valg maj. Men når han siger valg, mener han valg til Nationalforsamlingen, der er landets parlament, som Maduro ikke anerkender lige nu, og hvor oppositionen sidder på flertallet af pladserne.

Dermed står Danmarks, EU's og USA's krav til Maduro stadig fast.