Udland

130 studerende anholdt - gik i fælden på falsk universitet i USA

I reklamerne for Farmington Universitet i Michigan, USA, var der billeder af studerende bøjet over bøger. Men reklamerne var fup. Screendump / TV 2

De studerende er fra udlandet og risikerer at blive sparket ud af USA. Nu har deres hjemland klaget til USA.

I reklamerne for Farmington Universitet i Michigan, USA, var der billeder af studerende bøjet over bøger og studerende, der slappede af i græsset.

Der var også en Facebookside med arrangementer i kalenderen.

Men der var hverken bøger, pensum eller studerende på universitet. 

I stedet var det et falsk universitet med adresse i et industrikvarter i delstatens storby Detroit, som immigrationsagenter satte op i 2015 for at afsløre studerende, der opholder sig ulovligt i USA med et falsk studentervisum.

Og nu er flere af universitets studerende blevet anholdt.

Studerendes hjemland klager til USA

Det kan lyde som en normal og succesfuld operation.

Men eftersom 129 af de 130 studerende, der nu er anklaget for at snyde med deres visa, er fra Indien, er sagen nu landet på den indiske udenrigsministers bord.

Og han har straks sendt den videre til den amerikanske ambassadør i Delhi med en klage, da Indiens regering mener, at de indiske studerende meget vel kan være blevet narret.

- Vi er bekymrede for de tilbageholdte studerendes værdighed og velfærd, og vi har understreget deres behov for øjeblikkelig konsulær bistand, skrev ministeriet ifølge BBC.

De studerende risikerer at blive smidt ud af USA, hvis de kendes skyldige.

Intensiverer jagten på ulovlige migranter

Det er ikke første gang, at de amerikanske immigrationsmyndigheder opretter et falsk universitet for at afsløre udlændinge, der misbruger visa-systemet til at opholde sig ulovligt i USA.

I 2016 stod de bag et falsk universitet i New Jersey. Dengang blev 21 studerende fra mestendels Kina og Indien anholdt.

De seneste to år, efter at Donald Trump blev præsident, har agenterne intensiveret jagten på migranter, der ikke har papirarbejdet i orden, og udlændinge, hvis visum er udløbet.

I 2018 gennemførte immigrationsmyndighederne for eksempel uannoncerede besøg på to store arbejdspladser i Ohio og Texas. I alt 296 personer blev anholdt.