Udland

Trump suspenderer våbentraktat med Rusland

Analytikere frygter, at den amerikanske tilbagetrækning vil resultere i et våbenkapløb.

USA trækker sig formelt ud af INF-våbentraktat med Rusland. Det har USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, netop meddelt. 

INF-traktaten i hovedpunkter

  • INF-traktaten blev indgået 8. december 1987.
  • Traktaten var et resultat af forhandlingerne mellem Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov.
  • Aftalen forbyder enhver opstilling af mellemdistancemissiler.
  • Både atomare og konventionelle ballistiske missiler samt krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer blev tilintetgjort.
  • USA destruerede omkring 850 missiler.
  • Sovjetunionen ødelagde 1850 missiler.
  • Ifølge Udenrigsministeriet har traktaten lagt en dæmper på den kolde krig.

Kilde: Ritzau og Udenrigsministeriet

Det var ventet, at USA ville trække sig fra aftalen, efter at Donald Trump havde anklaget Rusland for ikke at overholde aftalens bestemmelser. Ifølge Trump har USA "fuldt og helt har overholdt" aftalen i over 30 år. 

- Men vi vil ikke fortsat være bundet af dens betingelser, mens Ruslands ikke ærligt står ved sine handlinger. Vi kan ikke være det eneste land i verden, som ensidigt er forpligtet af denne traktat eller af nogen anden, siger han.

Og Mike Pompeo var inde på det samme i sin udtalelse.

- I mange år har Rusland bevidst overtrådt aftalen, og Ruslands overtrædelser truer millioner af europæere og amerikanere, sagde Pompeo.

Tekniske detaljer betyder, at selve udtrædelsen først vil finde sted efter seks måneder efter annonceringen.

Det halve års suspendering skaber en lille chance for, at traktaten kan nå at reddes, og både Trump og Pompeo udtrykker håb om, at man på de seks måneder kan finde en løsning med russerne.

Det kan være et positivt tegn, fordi det kan være en vej til en moderniseret traktat.

Hans Mouritzen

Derfor behøver USA's træk ikke nødvendigvis at være dårligt nyt, vurderer seniorforsker Hans Mouritzen fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Det kan være et positivt tegn, fordi det kan være en vej til en moderniseret traktat, hvor Kina måske også er med, siger han.

Umiddelbart efter Pompeos melding erklærede forsvarsalliancen NATO, at den støtter fuldt op om amerikanernes exit.

Fjernede en hel våbenklasse

Nedrustningsaftalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) blev indgået i december 1987. Våbentraktaten var den første aftale, der fjernede en hel våbenklasse fra supermagternes arsenaler.

Den resulterede i, at både atomare og konventionelle ballistiske missiler samt krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer blev tilintetgjort.

Analytikere frygter, at det kan resultere i et nyt våbenkapløb, hvis amerikanerne ender med at stå udenfor aftalen, skriver nyhedsbureauet AP.

Også Nato er bekymret for et nyt russisk missil. Missilet SSC-8, som det hedder, er mobilt, og det kan ifølge Nato ramme europæiske byer "med kort varsel".

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde i december, at USA ville give Rusland 60 dage til at overholde aftalen. Ellers ville USA indlevere sin formelle udtrædelse, hvilket så formelt er sket i dag.