Udland

NASA opdager enormt hulrum under en af verdens største gletsjere

Det nyopdagede hulrum vil ifølge NASA være med til at fremskynde smeltningen af gletsjeren, som i forvejen smelter med meget høj hast.

Under en af verdens største gletsjere på Antarktis er der netop opdaget et kæmpe hulrum.

Det strækker sig over et areal på størrelse med knap det halve af København. Det er over 300 meter højt og stort nok til at have indeholdt 14 milliarder ton is. 

Ifølge en undersøgelse udarbejdet af NASA er størstedelen af den mængde is smeltet i løbet af de seneste tre år.

Forskerne forventede at finde en række huller mellem selve isen og grundfjeldet, men størrelsen på hulrummet kom mildest talt bag på dem. 

Men det er ikke alene hulrummet, der skræmmer forskerne. Det er også de konsekvenser, det kan få. 

Hulrummet fremskynder smeltning

Over det enorme hulrum er Thwaites Glacier - en gletsjer, der flere gange er beskrevet som "skræmmende", fordi smeltningen af den hurtigt kan føre til ændringer i det globale havniveau, og fordi forskere har manglet forståelse af den. Det skriver USA Today og The Wired.

- Hvis man skal forstå de globale forandringer havniveauet i løbet af det næste århundrede, er Thwaites-gletsjeren næsten hele historien, sagde David Holland, der er geolog ved New York University, til Washington Post sidste år, lige inden en stor amerikansk og britisk ledet mission til gletsjeren tog afsted.

Gletsjeren fylder fire gange så meget som Danmarks samlede areal.

Den skulle helst blive ved med at fylde så meget. Svinder den ind, ender smeltevandet i verdenshavene, som står til at stige med 0,6 meter, hvis gletsjeren smelter helt. En proces, som det nyopdagede hulrum kan være med til at fremskynde. 

- Et hulrum under en gletsjer spiller en vigtig rolle for smeltningen, siger en af forfatterne bag undersøgelsen, Pietro Milillo fra NASA, i en pressemeddelelse. 

- Jo mere varme og vand, der kommer under gletsjeren, jo hurtigere smelter den. 

Kan ende i havet

Opdagelsen af det store hulrum vækker stor bekymring hos NASA, da gletsjeren ikke alene risikerer at smelte hurtigere end forventet; den kan også risikere at løsrive sig fra Antarktis. 

Det er et kendt problem, at vandstanden stiger i takt med temperaturerne. Det kan resultere i oversvømmelser af lande og øer, og her er blandt andet Maldiverne, hvis højeste punkt ligger 2,4 meter over havoverfladen, spået til at blive hårdt ramt.

Til sammenligning ligger Danmarks højeste punkt mere end 170 meter over havoverfladen.

Den danske vandstand er ifølge DMI steget cirka to millimeter om året de seneste 100 år, men det er opdagelser som hulrummet under Thwaites Glacier, der gør, at vandstanden forventes at stige mere markant i fremtiden. 

I skrivende stund er smeltevand fra Thwaites Glacier skyld i cirka fire procent af den hævede vandstand.

Løsriver den sig, vil der være risiko for, at andre omkringliggende gletsjere også vil knække. Smelter de, vil vandstanden ifølge NASAs undersøgelser kunne stige med yderligere 2,4 meter. 

- At forstå detaljerne om, hvordan denne gletsjer smelter, er afgørende for at projicere dens indvirkning på havniveauets stigning i de kommende årtier, siger professor og medforfatter på undersøgelsen Eric Rignot.