Udland

Her er alle kandidaterne, der vil udfordre Trump

Demokraterne skal finde den kommende præsidentkandidat.

Denne artikel er fra februar 2019. Få det seneste overblik her:

Enhver demokrat med drømme om at indtage Det Hvide Hus kan se, at Donald Trump er en sårbar præsident med historisk lave popularitetstal.

Og i et parti uden en klar favorit frem mod 2020 vil mange håbefulde stille op til det demokratiske primærvalg.

Vinderen skal formå at samle et parti, der de seneste år er rykket til venstre i mange politiske spørgsmål og har skruet op for diversiteten. Det bliver en lang proces, og enhver forestilling om, at nogen ved, hvordan det vil gå, og hvad der vil ske, skal tages med skovlfulde af salt – så meget lærte 2016-valget af en tidligere reality-stjerne alle.

Hvornår går valgkampen rigtigt i gang?

Kandidaterne er allerede i gang med at møde vælgerne, især i de stater, der skal stemme først ved primærvalget næste år. På den måde er valgkampen allerede i gang – med taler, vælgermøder, udrulning af ny politik, meningsmålinger og kampagnesladder.

Derudover har det demokratiske partiapparat planlagt at holde 12 debatter med start i juni 2019. I et så stort felt vil tidligt momentum være en stor fordel – både i forhold til omtale og indsamling af donationer.

Hvornår bliver der stemt – og hvor?

Valgkampe starter mildest talt i god tid i USA. De første stemmer i det demokratiske primærvalg vil ikke blive afgivet før 3. februar 2020. Her går de demokratiske vælgere i Iowa til valg – de bliver efterfulgt af vælgerne i New Hampshire, Nevada og South Carolina. 3. marts 2020 er det tid til Super Tuesday, hvor ni stater – inklusive Californien og Texas, der begge råder over mange delegerede – for alvor vil rydde ud i feltet. Derfra fortsætter primærvalgene i stat efter stat yderligere tre måneder.

Hvordan vinder man så den demokratiske nominering til 2020?

Den korte version er, at den kandidat med flest delegerede, når det hele er overstået, er partiets præsidentkandidat. De forskellige stater har forskellige regler for, hvordan de fordeler deres delegerede – i nogle er det vinderen-får-det-hele, mens andre fordeler dem proportionelt.

Jo større stat, jo flere delegerede i spil. I sidste ende skal en kandidat have samlet mere end halvdelen, og vedkommende vil officielt blive nomineret ved det demokratiske konvent i juli 2020.

Okay, hvem bliver så den demokratiske præsidentkandidat?

Her er dem, der officielt går efter det - og den ene republikaner, der vil udfordre til Trump:

De her kandidater vil udfordre Trump

Alle demokrater og republikanere, der har meldt deres kandidatur.

Kamala Harris

Kamala Harris (D)

54 år. Senator, Californien. Tidligere chefanklager.

 • En tidlig favorit blandt bookmakerne.
 • Har i sin første periode i Senatet etableret sig som en ledende stemme for progressive mærkesager som sundhedsdækning for alle og gratis college.
 • Slog sit navn fast med skarpe spørgsmål ved flere højtprofilerede høringer af Trump-nominerede.
 • Annoncerede sit kandidatur på Martin Luther King, Jr.-dag. Et åbent tip med identitetspolitik-hatten til hendes baggrund som den blot anden kvindelige sorte præsidentkandidat (hendes mor er fra Indien, far fra Jamaica) nogensinde.

I øvrigt: Kan få hjælp fra valgmatematikken. Californien – Harris’ hjemstat – har rykket sit primærvalg og dermed sine mange mandater op tidligere i kalenderen, så det nu er en del af Super-Tuesday. Kan give Harris et tidligt forspring og momentum, der kan blive svært at indhente.  

Foto: Elijah Nouvelage / Ritzau Scanpix

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren (D)

69 år. Senator, Massachusetts. Tidligere juraprofessor på Harvard University. 

 • En darling på den demokratiske venstrefløj, der skabte sit navn på at kræve strammere regulering af finanssektoren efter krakket i 2008.
 • Har en ambitiøs progressiv agenda på alt fra studiegæld til kampen mod politisk korruption og en historik af at gå i infight med Præsident Trump.
 • I toppen af kandidatfeltet ifølge bookmakerne.  

I øvrigt: Hun er professor, og det ses. Hun bruger selv udtrykket ’to nerd out’ (at nørde igennem, red.), når hun skal beskrive sin politiske stil. Til vælgermøder tager hun beredvilligt spørgsmål og går ofte ind i lange diskussioner om alt fra restrukturering af Puerto Ricos gæld til sorte amerikaneres adgang til huslån. 

Foto: Ritzau Scanpix

Kirsten Gillibrand

Kirsten Gillibrand (D)

52 år. Senator, New York. Tidligere kongresmedlem og advokat.

 • Annoncerede sit kandidatur under et besøg på ’The Late Show with Stephen Colbert’, hvor hun lovede at kæmpe for andres børn lige så hårdt som for sine egne.
 • Måske den mest prominente politiske stemme i #MeToo bevægelsen og har kæmpet hårdt for ofre for seksuelle overgreb i militæret og på universiteter.
 • Overtog Hillary Clintons sæde i Senatet og kan tappe ind i New Yorks store penge for donationer.

I øvrigt: Havde som medlem af Repræsentanternes Hus en 100 procents score fra våbenlobbyen, NRA. En score, der siden er blevet nedgraderet til et ’F’, og hun har sagt, at hun er pinlig over sine tidligere holdninger til våben. 

Foto: Caitlin Ochs / Ritzau Scanpix

Julian Castro

Julian Castro (D)

44 år. Tidligere borgmester i San Antonio og tidligere bolig- og byudviklingsminister i Obama-regeringen.

 • Et varmt navn i partiet, siden han blev valgt som hovedtaler ved det demokratiske konvent i 2012.
 • Ung tredjegenerationsindvandrer fra Mexico i et parti, der higer efter et identitets- og generationsskifte.
 • Er politisk mere moderat end flere af de andre kandidater.
 • Hans stjerne lyste klarere for et par år siden – men har en både fascinerende og inspirerende personlig historie, som giver mindelser om Barack Obama. 

I øvrigt: I et ’only-in-America’ øjeblik var det faktisk hans et minut yngre tvillingebror, Joaquin Castro, der annoncerede brorens indtræden i præsidentkapløbet. I et fælles interview pressede værten Stephen Colbert på for at høre de magiske ord. På grund af finansielle spilleregler kunne Julián ikke sige det, så tvillingebror Joaquin trådte til: ”He’s going to run for president. … For the FEC lawyers: He didn’t say it! I said it.”   

Foto: Suzanne Cordeiro / Ritzau Scanpix

Tulsi Gabbard

Tulsi Gabbard (D)

37 år. Medlem af Repræsentanternes Hus, Hawaii. Irak-veteran.

 • Fremtrædende advokat for at hæve mindstelønnen og statsbetalt sundhedsdækning for alle.
 • Den første hindu i Repræsentanternes Hus.
 • De fleste af hendes politiske standpunkter passer ind i den progressive lejr i det demokratiske parti. 
 • Taler ofte imod amerikansk intervention i krige.
 • Har mødt massiv kritik for sit ’freelance-møde’ med den syriske diktator, Bashar al-Assad.
 • Talte imod atomaftalen med Iran og ’islamisk ekstremisme’ på en måde, der minder mere om en republikansk kandidat. 

I øvrigt: Skal forsvare sig mod tidligere udtalelser om ’homoseksuelle ekstremister’, modstand mod homoseksuelle ægteskaber og abortrettigheder. Har lavet en video, hvor hun undskylder: ”I min fortid sagde og troede jeg ting, der var forkerte.” Et åbent spørgsmål, om demokratiske vælgere tror på hende.  

Foto: Brian Snyder / Ritzau Scanpix

John Delaney

John Delaney (D)

55 år. Tidligere kongresmedlem, Maryland. Tidligere finansmand. 

 • Ingen har lagt mere energi i 2020-valgkampen end John Delaney. Han annoncerede sit kandidatur helt tilbage i juli 2017 og var i 17 måneder eneste officielle kandidat i det demokratiske felt.
 • Har mere eller mindre boet i Iowa – den første stat i primærvalgskalenderen – i et år.
 • Identificerer sig selv som en pragmatisk idealist med et stort fokus på samarbejde henover midten.
 • Langt fra favoritfeltet og kæmper med, at meget få i USA kender ham.

I øvrigt: Kan finansiere sin egen kampagne. Var – inden han gik ind i politik – en succesfuld finansiel investor. Blev i 1995 den yngste CEO på børsen i New York efter en opvækst i arbejderklassen.

Foto: United States Congress

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg (D)

36 år. Borgmester, South Bend, Indiana. Afghanistan-veteran og Rhodes scholar.   

 • En stemme for de unge i partiet.
 • Blev valgt som borgmester for en by med 100.000 indbyggere, mens han stadig var i 20-erne. Vel og mærke i et område af rustbæltet, der traditionelt læner konservativt.
 • Byen har set en økonomisk opblomstring, mens borgmester Buttigieg også har nået en syv måneder lang udstationering i Afghanistan.
 • Har blandt andet fået kredit for sine politiske evner af tidligere præsident Obama.

I øvrigt: Den første åbent homoseksuelle præsidentkandidat. Live-streamede sit bryllup på Youtube. Har bevist, han har en tilgang til politik, der kan gå viralt - en stor styrke for en kandidat, som ingen national erfaring har.    

Foto: Handout . / Ritzau Scanpix

Andrew Yang

Andrew Yang (D)

44 år. Tidligere tech-direktør og humanitær entreprenør.

 • Kører en unik kampagne med fokus på langt-ude-af-boksen emner, der inkluderer et forslag om en universel basisindkomst for alle amerikanere over 18 år på 1000 dollars om måneden.
 • Taler om faren ved en robot-apokalypse, der vil fjerne millioner af arbejdspladser: lastbilchauffører, revisorer, kasseekspedienter osv.
 • Måske den kandidat med længst vej til målet.

I øvrigt: Strømmen af vilde ideer er lang. Han har også foreslået at ansætte en psykolog tilknyttet Det Hvide Hus, ’gøre skatter sjove’ ved at lave 15. april til en national helligdag og iværksætte et digitalt, socialt kreditsystem. En form for belønningssystem, der skal opfordre til social produktiv opførsel.     

Foto: Andrew Yang

Cory Booker

Cory Booker (D)

49 år. Senator, New Jersey. Tidligere borgmester.

 • Var allerede et varmt navn i 2016 og efter sigende en af Hillary Clintons favoritter som vicepræsident.
 • Booker er den ene af to sorte kandidater sammen med Kamala Harris, som han før har arbejdet sammen med i Senatet, og han annoncerede sit kandidatur på den første dag i USA's Black History Month.
 • Selv om nogle af hans mærkesager er sygeforsikringer, højere mindsteløn og en jobgarantiordning, kan han komme i klemme for sine tætte forbindelser til Wall Street og Silicon Valley.

I øvrigt: Blev kendt over hele USA allerede som borgmester i Newark, da han var god på sociale medier. Da en borger skrev på Twitter, at hendes far havde brug for hjælp til at skovle sne, mødte Booker selv op med en skovl. Han har desuden sat fokus på hjemløshed og fattigdom ved for eksempel at bo i telt og sultestrejke.

 

Foto: Ethan Miller / Ritzau Scanpix

Bernie Sanders

Bernie Sanders (D)

77 år. Senator, Vermont. Tidligere borgmester.

 • Er uafhængig i Kongressen, men stiller op for Demokraterne.
 • Forsøger at genoptage sit politiske projekt fra 2016, hvor veteranen måtte strække gevær til Hillary Clinton som Demokraternes foretrukne.
 • Er selverklæret demokratisk socialist, og han har flere gange fremhævet de nordeuropæiske velfærdssamfund som forbilleder. 
 • Bernie Sanders har været medlem af den amerikanske kongres siden 1990.

I øvrigt: Har jødisk baggrund, men betragter ikke sig selv som en del af en organiseret religion. Hans fars familie døde under Holocaust, og han tilbragte i 60'erne et halvt år i en kibbutz i Israel.

Foto: Yuri Gripas / Ritzau Scanpix

Jay Inslee

Jay Inslee (D)

68 år. Guvernør i Washington og tidligere kongresmedlem.

 • Erfaren politiker kendt for sin miljøpolitik.
 • Kendt som en af Demokraternes hårdeste klimafortalere og går ind for en grøn energipolitik uden fossile brændstoffer.
 • Bliver af kritikere anset som værende for anonym og ukendt i den brede befolkning.

I øvrigt: Er en ivrig basketballspiller og en del af velgørenhedsprojektet 'Hoopaholics'. I 2009 deltog han i flere basketkampe i Det Hvide Hus med kongresmedlemmer på det ene hold og Obama-administrationen på den anden, herunder Barack Obama selv.

 

Foto: Karen Ducey / Ritzau Scanpix

Amy Klobuchar

Amy Klobuchar (D)

58 år. Senator fra Minnesota og tidligere advokat.

 • Annoncerede sit kandidatur i bidende kulde og et snedækket Minneapolis.
 • Sidder i Senatet i Washington i sin tredje embedsperiode. 
 • Den første kvinde, som vælgerne i Minnesota har stemt ind i USA's senat.
 • Stiller op i Midtvesten, der var med til at give republikaneren Donald Trump sejren.
 • Vil generobre Midtvesten og har opbakning fra flertallet af vælgerne i mange af de valgkredse, hvor Trump løb med sejren.

I øvrigt: Har udgivet to bøger, senest hendes memoirer i 2015 under titlen 'The Senator Next Door: A Memoir From The Heartland' Hun udgivelse hun selv har betegnet som 'anti-Trump-bogen'.

Foto: Saul Loeb / Scanpix Denmark

Marianne Williamson

Marianne Williamson (D)

66 år. Spirituel underviser og forfatter.

 • En af de politisk mest uerfarne kandidater.
 • Forsøgte i 2014 at blive valgt til Repræsentanternes Hus i Californien, men blev ikke valgt ind.
 • Har skrevet 13 selvhjælpsbøger, herunder fire, der endte som nummer 1 på New York Times bestsellerliste.

I øvrigt: Er nær ven af tv-værten Oprah WInfrey. Blev en kendis inden for selvhjælp og den spirituelle verden efter medvirken i tv-programmet 'Oprah Winfrey Show' i 90'erne og har siden været brugt som spirituel guide for mange i underholdningsbranchen.

Foto: Wikimedia Commons

John Hickenlooper

John Hickenlooper (D)

67 år. Tidligere guvernør i Colorado, borgmester i Denver og forretningsmand.

 • Offentliggjorde sit kandidatur i en video, hvor han varsler et opgør med "bøllen" Donald Trump.
 • Har betegnet sig selv om "ekstremt moderat" og stiller op som pragmatisk progressiv"​.
 • Har gode resultater med blandt andet job- og økonomisk vækst fra sin tid i Colorado.
 • Går ind for en udvidelse af Medicaid og strengere våbenlove.
 • Største udfordring bliver at skille sig ud fra feltet, der tæller flere kendte navne.

I øvrigt: Er uddannet geolog, men en fyring i 80'ernes USA fik ham til at skifte spor. I stedet åbnede han sin egen brewpub i Denver og fik succes med den.

Foto: Yuri Gripas / Ritzau Scanpix

William F. Weld

William F. Weld (R)

73 år. Tidligere guvernør i Massachusetts, advokat og forretningsmand.

 • Første republikaner til at udfordre Donald Trump som partiets kandidat.
 • Blev først republikaner en måned før sit kandidatur, som han annoncerede 5. feburar 2019.
 • Var vicepræsidentkandidat for Det Libertarianske Parti ved valget i 2016.
 • Går ind for finanspolitisk tilbageholdenhed, frihandel, en moderat indvandringsreform og har tilkendegivet sin støtte til at legalisere marihuana.

I øvrigt: Er udtalt kritiker af præsident Trump, og under valgkampen i 2016 sammenlignede han Trumps ønske om at deportere immigranter med Krystalnatten.

Foto: Molly Riley / Scanpix Denmark

Beto O'Rourke

Beto O´Rourke

46 år. Tidligere demokratisk kongresmedlem.

 • Blev valgt ind i Kongressen i 2012.
 • Han blev landskendt i 2018, da han næsten slog republikaneren Ted Cruz ved senatsvalget i det ellers meget konservative Texas.
Foto: Carlo Allegri / Ritzau Scanpix

Tim Ryan

Tim Ryan

45 år, demokratisk kongresmedlem fra Ohio.

 • Blev et kendt navn i USA, da han i 2016 forsøgte at fravriste Nancy Pelosi stillingen som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, men fejlede.
 • Håber, at han kan appellere til nogle af de vælgere, der i 2016 stemte på Donald Trump.
 • Siger, at han ved, hvordan man bliver valgt i de distrikter, hvor arbejderklassen bor.
 • Vil sandsynligvis positionere sig som en moderat kandidat i feltet af demokrater.
Foto: Jonathan Bachman / Ritzau Scanpix