Udland

Over 1000 dokumenter fra Muellers efterforskning lækket af russere

Det omfattende læk er sket for at sætte efterforskningen i et dårligt lys.

Flere end 1000 dokumenter, som Robert Mueller i al fortrolighed har delt med forsvarsadvokater for russere anklaget for hacking i USA, er blevet uploadet på nettet fra en computer i Rusland og delt af en pro-russisk twitterkonto.

Det viser et retsdokument fra den særlige anklager Robert Muellers kontor, som er centralt i en sag mod det russiske firma Concord Management and Consulting, der angiveligt finansierede hackingoperationer for Ruslands Internet Research Agency (IRA). Det skriver The Guardian

Spredt af russisk IP-adresse

Det omfattende materiale fra efterforskningen af eventuel russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev delt af kontoen @HackingRedstone i oktober.

Kontoen er senere forsvundet fra Twitter.

- Vi har fået adgang til særlig anklager Muellers efterforskningsdatabase, da vi hackede en russisk server, stod der i tweetet fra kontoen.

- Du kan se alle de filer, Mueller havde om IRA og det ulovlige samarbejde med Rusland. God fornøjelse med læsningen, stod der videre.

Forsøg på at miskreditere Mueller

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller har siden maj 2017 stået i spidsen for efterforskningen af Ruslands indblanding i det valg, der gjorde Donald Trump til USA's præsident.

Både Trumps støtter og Rusland har langet kraftigt ud efter den knap to år lange efterforskning, og Muellers kontor mener, at dette læk er endnu et forsøg på at sætte efterforskningen i et dårligt lys.

De delte dokumenter er ikke centrale for efterforskningen, men anvendes, ifølge Muellers kontor, til at give indtryk af, at der ikke er hold i beskyldningerne om russisk indblanding.

Det kan man se af retsdokumentet.

- Den person, der oprettede hjemmesiden, anvendte sin viden om dette ikke-følsomme materiale til at få det til at se ud, som om de irrelevante dokumenter på hjemmesiden var summen af de beviser på ulovligt samarbejde med Rusland, som myndighederne havde indsamlet, for derved tilsyneladende at miskreditere efterforskningen, står der.

Muellers kontor siger, at FBI har fået bekræftet, at materialet blev delt fra en IP-adresse - en identifikator for enheder forbundet med internettet - der har hjemme i Rusland.