Udland

Michael Jacksons familie rasende over dokumentar om overgreb

Familien kalder filmen et karaktermord, der er baseret på løgne.

Der har gennem tiden været adskillige anklager om misbrug af børn mod popsangeren Michael Jackson - både før og efter hans død i 2009.

I en ny dokumentarfilm under navnet 'Leaving Neverland' deler to af anklagerne deres historier. Og det har fået Michael Jacksons familie til at reagere, skriver The Guardian.

- ’Leaving Neverland’ er ikke en dokumentar. Det er nøjagtig den slags tabloide karaktermord, Michael Jackson udholdt i livet - og nu i døden, skriver familien i en pressemeddelelse.

Henvender sig direkte til filmens hovedpersoner

I filmen beskylder de to hovedpersoner, Wade Robson og James Safechuck, der i dag er voksne mænd, Michael Jackson for at have misbrugt dem seksuelt, da de var små drenge i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne.

Og efter 'Leaving Neverland' i weekenden havde premiere på filmfestivalen Sundance, valgte familien at adressere instruktøren, Dan Reed, og de to hovedpersoner direkte i deres pressemeddelelse.

Her påpeger familien blandt andet, at instruktøren udelukkende fokuserer på Robson og Safechucks perspektiv. Der bliver malet et ensidigt billede af Michael Jackson ved bevidst at undgå de mennesker, der kendte sangeren godt, lyder det.

Resten af verden er måske stadig skeptisk, men her i Park City er der ikke længere nogen tvivl: Michael Jackson var pædofil

Niels Jakob Jørgensen, journalist på Filmmagasinet Ekko

Samtidig sættes der spørgsmålstegn ved Robson og Safechucks motiver. Jacksons repræsentanter bemærker, at de begge tidligere har talt til popstjernens forsvar.

Først efter hans død har de to hovedpersoner forsøgt at lægge sag an mod Jacksons bo - de blev dog afvist af tekniske årsager.

- I 20 år benægtede Wade Robson, at han var et offer i både retssager og adskillige interviews - også efter Michaels død - og udtalte, at han var taknemmelig for alt, Michael havde gjort for ham, skriver Jackson-familien.

Publikum tilbudt psykologhjælp

Selve filmen varer fire timer, og her deler instruktøren de to hovedpersoners detaljerede vidneforklaringer, hvor de anklager Michael Jackson for omfattende misbrug.

Filmmagasin Ekkos journalist Niels Jakob Jørgensen var til stede under fremvisningen, og ifølge ham er "popkongens skyggeside aldrig før blevet præsenteret så tydeligt, sobert og hårrejsende ærligt".

- Resten af verden er måske stadig skeptisk, men her i Park City (hvor en del af festivalen blev afholdt, red.) er der ikke længere nogen tvivl: Michael Jackson var pædofil, skriver han på ekkofilm.dk.

Niels Jakob Jørgensen fortæller også, at filmen beskriver overgrebene så malende, at festivalen havde sørget for psykologhjælp til publikum. 

Angriber medierne

Men det er ikke kun filmen, der har påkald sig familien Jacksons vrede. Også medierne, der har omtalt 'Leaving Neverland', har stået for skud i endnu en pressemeddelelse, som familien sendte ud mandag.

Jackson-familien er utilfredse med, at Wade Robson og James Safechuck beskyldninger bliver taget for gode varer.

- Vi er rasende over, at medierne uden et eneste bevis vælger at tro på to indrømmede løgnere fremfor hundredvis af familier og venner rundt omkring i verden, der brugte tid sammen med Michael, skriver Jackson-familien.

Ifølge dem er medierne ivrige efter at tro på det, de kalder løgne.

I udtalelsen siger de videre, at Jackson-klanen altid har "vendt den anden kind til", når der har været beskyldninger.

- Men vi kan ikke forbigå, at denne offentlige lynching fortsætter, skriver Jackson-familien.

Fans sendte trusler

Folkene omkring Michael Jacksons arv har kaldt filmen for et patetisk forsøg på at udnytte og tjene penge på popsangeren, mens fans angiveligt har sendt trusler mod filmens instruktør, Dan Reed.

Det førte til et øget politiopbrud, da dokumentaren blev vist, hvor der dog kun dukkede en lille gruppe af sangerens støtter op.

For trods de løbende beskyldninger har manden bag den ikoniske moonwalk en fanskare, der fortsat tror på hans uskyld. Og der er da heller ingen, der har rettens ord for, at de er blevet misbrugt af Michael Jackson.