Udland

Sætning på notesblok skaber spekulationer - sender USA soldater mod Venezuela?

Det Hvide Hus vil ikke afvise, at USA vil sende tropper til grænsen mellem Venezuela og Colombia. Sætning på notesblok handler om 5000 soldater.

USA indfører nye sanktioner mod det uroplagede Venezuela, der lige nu befinder sig i en højspændt situation med oprør mod styret og landets præsident.

Det var budskabet, da den nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, holdt pressemøde mandag.

Men efter pressemødet er det ikke det, John Bolton sagde, der fylder mest i de amerikanske medier.

Det er derimod en tilsyneladende hastigt nedgriflet sætning på en gul notesblok.

Som præsidenten har sagt: Alle muligheder er på bordet

Talsmand for Det Hvide Hus

Blokken var trygt placeret under armen på John Bolton undervejs i pressemødet, og der stod kun to sætninger på den med sort skrift.

Og den sidste sætning skaber nu både debat og spekulationer.

Der står nemlig: "5000 soldater til Colombia".

De ord har fået flere til at spørge, om USA planlægger at sende tropper til Colombias grænse med Venezuelas for at påvirke landets trængte præsident, Nicolas Maduro.

I sidste uge valgte USA sammen med en række andre lande at anerkende oppositionslederen, Juan Guaidó, som Venezuelas fungerende præsident i stedet for Nicolas Maduro.

Nicolas Maduro vandt i maj et omstridt præsidentvalg i landet, men både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder.

Men på trods af internationalt pres og store demonstrationer i landet har præsidenten hidtil nægtet at afgive magten, og han har fået offentlig opbakning fra Rusland, Kina og Tyrkiet.

Afviser ikke tropper

Efter pressemødet gjorde Det Hvide Hus ikke meget for at mane spekulationerne om USA’s mulige udsendelse af tropper til den venezuelanske grænse i jorden.

For da en talsmand blev spurgt om teksten på notesblokken, lød beskeden:

- Som præsidenten har sagt: Alle muligheder er på bordet.

En embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium havde ellers ifølge CNN tidligere på dagen udtalt, at der ikke er planer om at sende soldater til Sydamerika.

USA har i forvejen soldater i Colombia, der har hjulpet til med landets kamp mod narkokarteller og oprørsgrupper.

I Colombia siger landets udenrigsminister, at han ikke er bekendt med ”tankegangen bag noterne”.