Udland

Befolkningen tabte sig i snit 11,4 kilo på et år - her er de fakta, der forklarer krisen i Venezuela

Den økonomiske krise og de dårlige leveforhold har medført en større udvandring fra landet. Nial Nordbjerg

Mangel på mad, værdiløse penge og livsfarlige kriminelle er på få år blevet virkelighed i Venezuela, der kunne have været et af verdens rigeste lande.

Det latinamerikanske land Venezuela var engang et af de steder i verden, hvor der blev drukket mest skotsk whisky.

Middelklassen kørte Cadillac, de rige fløj til Miami for at handle, og landet var et af de rigeste demokratier i verden.

I dag koster en flaske whisky flere års løn for en almindelig borger, og andelen af befolkningen, der dør en voldelig død, er 18 gange højere end i USA.

De enorme oliereserver, der gjorde Venezuela til et rigt land i 1970'erne, er der stadig, men alligevel er økonomien i ruiner.

Mange beskylder landets socialistiske regering med præsident Nicolas Maduro i spidsen for at være skyld i, at landet nu er i dyb krise.

Præsidenten forbød flere oppositionspartier at stille op ved det seneste præsidentvalg, og USA har indført sanktioner mod landet, fordi amerikanerne mener, at præsidenten underminerer demokratiet i landet.

I januar 2019 har der været voldsomme demonstrationer i landet, og oppositionslederen, Juan Guaidó, har erklæret sig som landets præsident.

Han støttes af USA, Storbritannien, Danmark og en række andre lande. Nicolas Maduro støttes på den anden side af Rusland, Kina og Tyrkiet.

Punkterne herunder forklarer, hvad der foregår i Venezuela. 

Inflation på én million procent

Et af de mest synlige tegn på Venezuelas krise er, hvor hurtigt pengesedlerne mister deres værdi.

Venezuela Inflation

I 2018 fordobledes priserne i gennemsnit hver 19. dag, så inflationen har ædt folks opsparinger op. 

Inflationen kom op på over én million procent i 2018, og ventes ifølge den internationale valutafond, IMF, at nå op over 10 millioner procent i 2019, hvis udviklingen i landet fortsætter.

Den ekstreme inflation er blot et af symptomerne på, at Venezuelas økonomi er i dyb krise.

De seneste to år er bruttonationalproduktet per indbygger faldet med omkring 16,5 procent om året, og der har ikke været vækst i Venezuela, siden Hugo Chavez døde 2013.

Samtidig er korruptionen eksploderet, siden socialisterne kom til magten i 1999.

I 1995 var Venezuela for eksempel nummer 38 på listen over verdens mindst korrupte lande - men i 2017 var landet faldet til nummer 169 ud af de 175 lande på listen.

Olien er ikke til nogen hjælp 

Venezuela har verdens største oliereserver. Ifølge myndighederne i USA har landet 12 procent mere olie end Saudi-Arabien.

Alligevel har de enorme rigdomme i undergrunden ikke kunnet redde økonomien, og olieproduktionen er faldet de seneste år.

Venezuelas Olie

Olie er Venezuelas vigtigste eksportvare, og den er tæt forbundet med den økonomiske krise og magtkampene i landet.

I 2002 var der et kupforsøg i landet, og oppositionen i Venezuela iværksatte en generalstrejke for at få udskrevet et præsidentvalg.

Efter strejken fyrede regeringen 18.000 ansatte i det nationale olieselskab, PDVSA, fordi de havde deltaget i den. 

Dermed mistede olieselskabet næsten halvdelen af de ansatte, og produktionen nåede aldrig tidligere tiders højder igen.

Men oliepriserne var høje i 00'erne, så den daværende præsident, Hugo Chavez, lånte store pengesummer i udlandet uden problemer. 

Men i juni 2014 og årene derefter faldt priserne på olie, og Venezuela fik problemer. I 2017 kunne landet ikke længere betale af på sin gæld, og kreditvurderingsfirmaet Standard & Poor's erklærede landet bankerot, selv om styret ikke delte den opfattelse.

Ni ud af ti er blevet fattige på tre år

Den elendige økonomi i Venezuela betyder, at mange nu lever under fattigdomsgrænsen.

Styret i landet oplyser ikke, hvor mange fattige, der er, men et samarbejde mellem landets universiteter, kaldet Encovi, udgiver en årlig rapport.

Den tegner et dystert billede.

Venezuela Fattige

Ifølge opgørelsen levede 48,4 procent af befolkningen i fattigdom i 2014, og det tal er vokset til 87 procent i 2017.

Det hurtige dyk ned i fattigdom, som mange mennesker i Venezuela har oplevet, kan også ses på, hvad folk spiser.

Folk tabte sig 11,4 kilo i 2017

6 ud af 10 mennesker i Venezuela har oplevet at gå sultne i seng, fordi de ikke havde råd til mad, viser den seneste opgørelse fra Encovi.

Desuden oplyser folk, at de spiser mindre kød og flere lokale rodfrugter som yuca-rødder.

McDonalds i Venezuela serverer for eksempel yuca-fries på grund af mangel på kartofler.

Venezuela Fødevarer

Manglen på fødevarer går ud over folks helbred. Der er flere tilfælde af underernæring, og ifølge Encovi tabte 64,3 procent af befolkningen vægt i 2017.

Det gennemsnitlige vægttab i befolkningen var på 11,4 kilo i 2017 - året før var det på 9,4 kilo.

På trods af krisen var der dog også syv procent, der tog på i vægt.

De fattige tabte sig mest og er også i fare for at blive syge.

En enorm epidemi truer 

I 1961 var Venezuela det første land i Sydamerika, der udryddede den livsfarlige sygdom malaria, men sådan er det ikke mere.

Venezuela Malaria

Nu er der udbrud af sygdommen i mindst 10 af landets 24 delstater, og der er ikke penge til medicin. 

Landets tidligere sundhedsminister, Jose Felix Oletta, skriver i det videnskabelige tidsskrift Science, at sygdomsudbruddet kan blive den værste epidemi nogensinde på de amerikanske kontinenter.

Og malaria er ikke den eneste sygdom, der er på vej frem i Venezuela. I foråret 2018 kunne hospitalerne i Caracas berette om 40 procent flere tilfælde af lungesygdommen tuberkulose, og de cirka 120.000 HIV-positive mennesker i landet mangler medicin i så svær grad, at de risikerer at dø af AIDS inden for en overskuelig fremtid, skriver Reuters.

Flere mord end i USA

Efter socialisternes magtovertagelse i 1999 steg antallet af voldelige dødsfald i landet voldsomt.

Venezuela Dødsfald

I dag er mordraten på 81,4 personer per 100.000 indbyggere - tilsvarende tal for USA er 5,3 personer per 100.000 indbyggere.

Der har været et fald i antallet af voldelige dødsfald i Venezuela de seneste år, men landet er stadig et af de lande i verden, hvor flest mennesker bliver slået ihjel af andre.

Tallene stammer fra organisationen OVV, der fører statistik over vold og drab i Venezuela.

Myndighederne har et andet tal for mordraten i 2018, men ifølge OVV er det fordi, styret ikke vil tælle de 7.523 mennsker med, der blev dræbt af politi- eller militærpersoner i 2018.

Ifølge organisationen kan de faldende tal for antallet af voldelige dødsfald i landet skyldes, at politiet slår hårdere ned på kriminelle, at folk flygter til udlandet, og at mange kriminelle har forladt Venezuela.

Millioner flygter ud af landet

Den økonomiske krise og de dårlige leveforhold har medført en større udvandring fra landet, og ifølge tal fra FN bor der nu flere millioner mennesker fra Venezuela i udlandet.

Venuzelanere i andre lande

Flest er taget til Colombia, Peru, USA og Spanien.

Danmark har siden 2016 modtaget 23 asylansøgere fra Venezuela, viser tal fra Danmarks Statistik.