Afgørende afstemning om Brexit i dag: - Der er særligt to forslag, vi skal holde øje med

Premierminister May forsøger tirsdag at justere sin nedstemte Brexit-plan, hvor særligt to knudepunkter kan komme på dagsordenen.

Efter en sønderlemmende afvisning af premierminister Theresa Mays seneste skilsmisseaftale med EU skal det britiske parlament igen tage stilling til, hvordan Storbritannien skal sige farvel til EU.

Parlamentsmedlemmerne har selv stillet en række ændringsforslag til aftalen, som de skal stemme om tirsdag aften.

Og de ”stikker i alle mulige forskellige retninger”, lyder det fra TV 2s korrespondent i London Divya Das.

Det er suverænt op til parlamentets formand, Mr. Speaker, alias John Bercow, at vælge ud i forslagene, som parlamentet sĂĄ stemmer om.

- Men der er to af ændringsforslagene, vi skal holde særligt øje med, siger Divya Das.

Det kan blive et spørgsmål om, hvorvidt May mister kontrollen med exitten.

Og i værste tilfælde et spørgsmål om opstand og fred.

Enten har de kollektiv dårlig hørelse, eller også tænker de; lad os nu se

Divya Das, TV 2s korrespondent i London

Fakta om Bagstopperaftalen

  • I de kommende ĂĄr skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale pĂĄ plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil. 
  • Nordirland er som en del af Storbritannien ogsĂĄ en del af Brexit. Det er Irland ikke. 
  • I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil bĂĄde EU og Storbritannien gerne bevare.
  • Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i Brexit-aftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hĂĄrd grænse mellem Irland og Nordirland.

​Kilde: Ritzau.

Den irske grænse

I den seneste aftale, der i januar blev stemt ned med et brag i det britiske parlament, og som nu skal forsøges justeret, var et af knudepunkterne grænsen mellem Irland og Nordirland.

Med Storbritannien, og dermed Nordirland, ude af EU og toldunionen skal der oprettes toldkontrol på grænsen mellem Nordirland og Irland, da sidstnævnte forbliver i EU.

Men flere britiske parlamentsmedlemmer frygter, at en oprustet grænse vil puste liv i en slumrende opstand hos irerne.

Fra 1968 til 1998 var irerne i konflikt om, om Nordirland skulle være en del af Republikken Irland eller Storbritannien.
Fra 1968 til 1998 var irerne i konflikt om, om Nordirland skulle være en del af Republikken Irland eller Storbritannien. Foto: Tune Kruse / TV 2

- Vi skal huske på, at den irske ø har været plaget af borgerkrig i årtier, og at en af grundene til, at borgerkrigen fik sin afslutning, var, at man besluttede at åbne grænsen mellem Nordirland og Irland, siger Divya Das.

Et forslag fra et konservativt parlamentsmedlem lyder derfor, at man finder en løsning, der kan holde grænsen åben for at sikre, at der fortsat kan være fred på den irske ø, siger Divya Das.

Udfordringen er dog, at det ene umiddelbart udelukker det andet – et farvel til toldunionen kræver toldkontrol.

Deadline nærmer sig – og skal rykkes

Et andet forslag, som er stillet af parlamentsmedlemmer fra Labour og Det Konservative Parti, gĂĄr ud pĂĄ at rykke den officielle exitdato.

Stemmes det igennem vil May blive pålagt at udskyde afskeden med EU til efter 29. marts i år.

En øvelse, der for nuværende samtidig vil udelukke det, som kaldes no deal-scenariet, eller et hårdt Brexit.

Dermed fratages May et af sine stærkeste kort på hånden for sin egen aftale, nemlig at det er den eller ingen aftale.

Det britiske parlament forkastede Mays brexitaftale med EU med 432 stemmer imod og 202 stemmer for - et af de største nederlag nogensinde til en britisk regering ved en afstemning i parlamentet.
Det britiske parlament forkastede Mays brexitaftale med EU med 432 stemmer imod og 202 stemmer for - et af de største nederlag nogensinde til en britisk regering ved en afstemning i parlamentet. Foto: Mark Duffy / Ritzau Scanpix

Nyt fra London

Udover de konkrete ændringsforslag skal Theresa May tirsdag have svar på, om hun overhovedet har politisk opbakning til at arbejde videre med sin plan fra parlamentet.

Bliver en eller flere af parlamentsmedlemmernes ændringsforslag stemt igennem, skal May endnu en gang pakke kufferten og rejse til Bruxelles.

- SĂĄ har hun et eller andet nyt hjemme fra London at forhandle videre pĂĄ i EU, siger Divya Das.

En øvelse, der dog kan vise sig vanskelig. EU-præsident Donald Tusk har tidligere afvist at genforhandle aftalen. Det gentog EU's chefforhandler, Sabine Weyand, mandag.

Binder May

Men premierminister May er ikke bundet af nogle af disse forslag, hvis de stemmes igennem, og kan i princippet overhøre dem.

Undtagen det forslag, der handler om exitdatoen.

- Det er ikke alene et forslag, men et forslag der ved et flertal skal blive til lov. Det bliver det selvfølgelig ikke i dag, men det vil være noget, man skal forhandle videre om i næste uge, siger Divya Das.

Og hvis EU ikke vil høre?

- Ja, det er jo lidt interessant. For enten har de kollektiv dårlig hørelse i parlamentet, og hører ikke hvad EU siger, eller også tænker de: Lad os nu se, siger Divya Das.