Udland

Tyv stjal maleri til millioner midt i åbningstiden

Manden blev anholdt mandag formiddag og fastslår, at han ikke kan huske, hvad han lavede søndag.

Søndag eftermiddag fandt et spektakulært, men simpelt tyveri sted i Rusland.

For mens danskerne så VM-håndbold og mange russere nød eftermiddagen på det store og kendte museum Tretyakov Gallery i Moskva, spankulerede en 31-årig mand ind på museet.

Og med en rolig og bestemt gang gik manden hen til maleriet ” Ai-Petri. Crimea”.

Her lænede han sig frem, iagttog penselstrøgne og tog så resolut maleriet ned fra væggen, inden han puttede det under armen og forsvandt rundt om hjørnet, mens flere gæster måbende så til.

Ingen alarmer gik af, ingen sikkerhedsfolk opdagede det, og manden kunne uforstyrret forlade museet med maleriet.

Mange millioner værd

Maleriet er et landskabsmaleri malet af kunstneren Arkhip Kuindzhi i 1908 og var ifølge New York Times lånt ud fra Russian Museum i Skt. Petersborg.

Ifølge nyhedsbureauet AP er det forsikret for 185.000 dollars (cirka 1,2 millioner danske kroner), mens andre værker af samme kunster er solgt for mere end tre millioner dollars.

Maleriet forestiller nogle bjerge og blev malet i 1908.

Generaldirektøren for museet, Zelfira Tregulova, sagde mandag, at tyveriet er et resultat af, at der er så god adgang til museet i dag, hvorfor at mange, og deraf også en mere broget kundekreds, besøger museet.

Den 31-årige mand nåede dog ikke at være på fri fod længe og blev ifølge indenrigsministeren i Rusland anholdt mandag formiddag på en byggeplads, hvor de også fandt maleriet – uskadt.

Manden spadserede ud af museet i Moskva, uden at nogen stoppede ham. Han blev anholdt dagen efter, hvor de også fandt maleriet. Video: AP

Ifølge AP oplyste politiet ved anholdelsen, at manden tilbage i december havde været i deres varetægt for besiddelse af stoffer.

Manden selv sagde ved anholdelsen, at han ikke havde gjort noget galt, og at han i øvrigt ikke kunne huske, hvor han var søndag.

Bedre sikkerhed?

Efter tyveriet har både de russiske medier og borgere stillet spørgsmål ved, om sikkerheden nu også er god nok på museet.

For man skal bare tilbage til maj 2018 for at finde en anden hændelse på museet. Her blev et andet kendt maleri angrebet af en mand med en metalgenstand, da han mente, at billedet, der viste Ruslands første zar, ikke var tro mod historien.

Manden spadserede ud af museet uden at blive stoppet.

Talsmanden for den russiske præsident, Dmitrij Peskov, erkender da også, at episoden giver stof til eftertanke, men slår fast, at det er for tidligt at drage konklusioner:

Men der er ingen tvivl om, at der selvfølgelig vil blive taget konklusioner med hensyn til forbedringer,

Dmitry Peskov, talsmand for Vladimir Putin.

- Steder som Tretyakov er beskyttet på det rette niveau. Deres sikkerhed er god, da de indeholder kunstneriske værdier såvel som kunstige objekter, der er uvurderlige.

- Men der er ingen tvivl om, at der selvfølgelig vil blive taget konklusioner med hensyn til forbedringer, siger Dmitry Peskov ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Den russiske kulturminister oplyser til Interfax, at man nu vil arbejde på, at malerier på midlertidige udstillinger skal udstyres med elektroniske sikkerhedsfølere.

Det står endnu ikke klart, om den 31-årige havde nogle medgerningsmænd.

Også Danmark har oplevet spektakulære maleri-tyverier. For præcis 20 år siden fandt et af danmarkshistoriens største kunstrøverier sted, da Rembrandtmaleriet ’Dameportræt’ og ’Portræt af en ung mand’ af Bellini blev stjålet Nivågård-museet i Nordsjælland. Malerierne havde en værdi på 150 millioner og blev fundet syv måneder senere.