Udland

Norsk politimand anklaget for samarbejde med narkobaron - nævninge voterer på femte døgn

Sagen mod den højtstående politimand Eirik Jensen er blevet kaldt historisk og den mest alvorlige mod en politimand i Norge nogensinde.

Nævningene, der sammen med tre dommere skal vurdere, om ekspolitimanden Eirik Jensen har gjort sig skyldig i grov narkokriminalitet og korruption, lader vente på sig. 

Der er nu gået over fire døgn, siden de onsdag eftermiddag trak sig tilbage for at votere, og det er endnu uvidst, hvornår dommen falder i ankesagen ved Landretten i Norge.

Sikkert er det dog, at nævningetinget, der består af fem mænd og fem kvinder, søndag kort før klokken 15 har meddelt, at de trækker sig for dagen og vender tilbage mandag formiddag.

Her vil de fortsætte med at votere, hvorvidt de vil følge anklagemyndighedens anbefaling om 21 års ubetinget fængsel, eller om de vil lytte til Eirik Jensen og hans forsvarere, der mener, han skal frifindes.

Der er ingen tidsfrist på afgørelsen, og det er altså kun nævningene selv, der ved, om de er ved at nærme sig en beslutning.

Historisk sag

Retssagen mod politimanden begyndte i januar 2017 i Oslo Byret, hvor flere end 6000 dokumenter og forklaringer fra 122 vidner var en del af bevisgrundlaget.

Sagen mod Eirik Jensen er blevet kaldt historisk og den mest alvorlige mod en politimand i Norge nogensinde.

Den 61-årige tidligere betjent blev i Oslos Byret 18. september 2017 idømt 21 års fængsel for korruption og for at have medvirket i at smugle næsten 14 tons hash ind i Norge i perioden fra 2004 til 2013.

Eirik Jensen ankede sagen og har imellem de to retssager ikke været varetægtsfængslet.

Han har nægtet sig skyldig i anklagerne.

Samarbejde med narkobaron

Den tidligere politimand Eirik Jensen har gennem flere år haft en ledende stilling i norsk politi og ageret spydspids i kampen mod organiseret kriminalitet.

Han var leder af en særafdeling i norsk politi kaldet Spesielle Operasjoner med ansvaret for rockermiljøet og narko- og banderelateret kriminalitet.

Eirik Jensen kom herigennem i kontakt med narkobaronen Gjermund Cappelen, som norsk politi i december 2013 fandt 109 kilo hash hjemme hos.

Under afhøringerne fortalte Gjermund Cappelen om sit samarbejde med Eirik Jensen. Ifølge Cappelen havde den omfattende narkotikasmugling ikke kunnet lade sig gøre uden hjælp fra den højtstående politimand.

Anholdt i 2014

Eirik Jensen blev herefter anholdt i februar 2014 ved politiet i Oslo - sigtet for grov korruption.

I slutningen af maj 2014 blev Eirik Jensen løsladt efter flere måneders varetægtsfængsel.

- Min kamp har foregået i fem år, hver dag, hver aften, 24-7, sagde Eirik Jensen til det norske medie VG som optakt til afgørelsen i ankesagen.